Salima, femeia-guvernator mai curajoasă decât toți generalii afgani, a fost capturată de talibani. Aceștia ar putea s-o execute pentru că a luptat cu arma în mână împotriva lor

0
9390
Salima Mazari, înainte de a fi prinsă de talibani

Salima Mazari (40 de ani), una dintre primele femei-guvernator din țară, a fost arestată de talibani, anunță “Daily Mail”, confirmat de o postare pe Twitter a jurnalistei Nadia Momand.

Din 2018, când a fost numită guvernator al districtului Charkint din nordul Afganistanului (o regiune muntoasă cu 30.000 de locuitori), Salima Mazari a fost un critic neînduplecat al talibanilor. Încă din 2019, ea a recrutat și pregătit luptători anti-talibani. Acești recruți erau fermieri care-și vindeau animalele pentru a cumpăra arme.

Când jihadiștii au pornit ofensiva, curajoasa femeie a luptat cu arma în mână împotriva lor. Ea nu a capitulat, precum generalii sau coloneii armatei afgane, și nici nu a fugit din țară, precum președintele Ashraf Ghani.

„Uneori sunt în biroul din Charkint, alteori trebuie să iau o armă și să mă alătur în bătălie”, a declarat ea pentru „The Guardian” la începutul lunii august, când talibanii erau departe de Kabul.

Salima Mazari a mobilizat localnicii și a încercat să oprească talibanizarea districtului pe care-l conducea. Dar n-a avut nicio șansă în fața forței militare copleșitoare a jihadiștilor ajunși la putere la Kabul.

Districtul Charkint a fost printre ultimele pe care talibanii au reușit să le ocupe.

Acum există temeri că fundamentaliștii ar putea s-o execute pe Salima Mazari, care s-a născut în 1980, în Iran, unde familia sa se refugiase din calea războiului pornit de ocupanții sovietici în Afganistan.

Într-un interviu acordat înainte ca regiunea sa să cada în mâinile talibanilor, Salima Mazari a spus: “În provinciile controlate de talibani nu mai există femei, nici măcar în orașe. Toate sunt «întemnițate» în casele lor”.

Salima Mazari este membra a comunității Hazara, formată din musulmani șiiți, în timp ce talibanii sunt sunniți. Ei îi consideră pe șiiți ca fiind eretici.

Membrii comunității Hazara, vorbitori ai limbii persane (limba oficială în Iran), au fost vizați în mod regulat de atacurile talibanilor și ale ISIS. Un atac asupra unei școli, în luna mai, s-a soldat cu moartea a 80 de fete.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mizele fundamentalismului etno-religios de factură legionară promovat la „Serbarea de la Putna”

* Dragnea nu mai e „grav bolnav”, cum spunea la tribunal. Acum „e apt de luptă” să-și ia partidul înapoi, anunță pajul său

* Ciolacu despre prietenia cu Hayssam: între chiolhanuri cu icre negre mâncate cu polonicul, narghilea și poker în cabana de vânătoare a lui Ceaușescu și “Era vreun terorist? Mergea pe avioane cu șefii statului!“

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* „Monstrul din Fundeni” a avut mulți complici în uciderea educatoarei: polițiști de la Secția 7, procurori, judecători. Individul a devenit o fiară după ce și-a călcat cu mașina copilul de 2 ani

* Fostul președinte afgan a fugit în Dubai cu 169 de milioane de dolari! Acuzația vine de la un ambasador al său

* Cea mai mare victimă a pandemiei în tenisul mondial: Simona Halep. E din nou accidentată, s-a retras și de la Cincinnati, după doar un meci. Cariera ei e în pericol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here