miercuri, mai 29, 2024
AcasăMain15 români au reușit să spargă "zidul de oțel" al talibanilor și...

15 români au reușit să spargă „zidul de oțel” al talibanilor și să ajungă la aeroportul din Kabul. Unul a fost evacuat în Pakistan, ceilalți vor fi preluați la următorul zbor

-

În ultimele 24 de ore, 15 români din Afganistan au reușit să ajungă pe aeroportul din Kabul, trecând de „zidul de oțel” instituit de talibani în jurul aeroportului. Unul a fost transferat deja la Islamabad (Pakistan) de aeronava Hercules a Forțelor aeriene Române, ceilalți 14 urmează să fie preluați la următorul zbor.

Încă un român a fost evacuat din Kabul. Este al doilea conațional care reusește să părăsească Afganistanul cu avionul militar trimis de țara noastră. Românul se află acum în siguranță la Islamabad, capitala Pakistanului (țară vecină cu Afganistanul).

Al doilea zbor la Kabul al aeronavei Hercules a Forțelor Aeriene Române s-a desfășurat în bune condiții, reușind evacuarea a încă unui cetățean român (angajat al unei agenții NATO și aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul) care a optat recent pentru evacuare, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Cu aceeași cursă au mai fost evacuați și trei cetățeni ai unor state europene/aliate: un cetățean bulgar, unul britanic și unul american.

- Advertisement -

După preluarea pasagerilor, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan.

Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat ulterior în România.

Aeronava Forțelor Aeriene Române va continua să staționeze în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

- Advertisement -

De altfel, între timp alți 14 cetățeni români au reușit să ajungă pe aeroportul din Kabul și se află în siguranță, sub protecția militarilor americani și britanici care controlează aerogara. Ei vor fi transferați la Islamabad, probabil, în cursul zilei de azi.

În ultimele zile, cei 14 cetățeni români, care lucrau pentru o firmă de securitate care opera în Afganistan, s-au aflat într-o bază militară din Kabul. Ei au făcut mai multe încercări de a ajunge la aeroport, dar au reușit abia astăzi.

Aeronava românească încearcă s-i evacueze și pe colaboratorii afgani ai Armatei Române

După evacuarea din zori a cetățeanului român, dar înaintea transferului în aeroportul din Kabul a celorlalți 14, Ministerul Afacerilor Externe a comunicat:

  • „Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul, care nu au făcut posibil accesul altor cetățeni români spre aeroport până la momentul decolării aeronavei românești de pe aeroportul din Kabul, persistă. În aceeași situație se află și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate, care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor.”
  • „De asemenea, Celula de criză interinstituțională a efectuat deja demersurile necesare pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care aceștia vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Salima, femeia-guvernator mai curajoasă decât toți generalii afgani, a fost capturată de talibani. Aceștia ar putea s-o execute pentru că a luptat cu arma în mână împotriva lor

* Drama unui afgan din România: mama-deputat și tatăl-general, rămași în Afganistan, sunt vânați de talibani

* Mizele fundamentalismului etno-religios de factură legionară promovat la „Serbarea de la Putna”

* Schizofrenia sondajelor: IRES (Dîncu-PSD) cotează PNL la 27%, iar Politico la 18%!

* Dragnea nu mai e „grav bolnav”, cum spunea la tribunal. Acum „e apt de luptă” să-și ia partidul înapoi, anunță pajul său

* Ciolacu despre prietenia cu Hayssam: între chiolhanuri cu icre negre mâncate cu polonicul, narghilea și poker în cabana de vânătoare a lui Ceaușescu și “Era vreun terorist? Mergea pe avioane cu șefii statului!“

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -