miercuri, mai 22, 2024
AcasăNewsCovid-19 l-a ucis și pe preotul care, în comunism, a salvat manuscrisul...

Covid-19 l-a ucis și pe preotul care, în comunism, a salvat manuscrisul „Jurnalul fericirii” al lui Nicolae Steinhardt, la Mănăstirea Rohia

-

Stareţul Mănăstirii Bixad (judeţul Satul Mare), dr. arhimandrit Emanuil Rus, s-a stins din viaţă, joi, la vârsta de 68 de ani, în urma complicațiilor date de infecția cu Covid-19. Părintele Emanuil este cel care, pe când slujea la Mănăstirea Rohia (județul Maramureș), în anii ’80, a salvat manuscrisul „Jurnalul Fericirii” al scriitorului şi călugărului Nicolae Steinhardt.

Moartea arhimandritului Emanuil Rus a fost anunţată de Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Emanuil Rus s-a stins din viață joi, în jurul orei 13.00, la Spitalul Județean Satu Mare, în urma complicațiilor date de Covid-19. El era internat de mai multe zile pe Secția de Terapie Intensivă, fiind intubat, după ce în urmă cu mai multe săptămâni a făcut o formă severă de SARS-CoV-2.

Din comunicatul Episcopiei: „Cu durere în suflet, dar şi cu multă nădejde în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoştinţa slujitorilor sfintelor altare, a vieţuitorilor din mănăstiri şi a tuturor credincioşilor că Preacuviosul Părinte Arhim. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel» Bixad din Protopopiatul Ortodox Român Oaş, a trecut la Domnul în ziua de joi, 28 octombrie 2021, la vârsta de 68 de ani. Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, dimpreună cu părinţii slujitori din Sfânta noastră Episcopie, cu monahii şi monahiile, transmit un mesaj de condoleanţe, mângâiere, întărire şi alinare sufletească pentru vieţuitorii Sfintei Mănăstiri Bixad, dar şi pentru toţi cei care l-au cunoscut pe părintele stareţ Emanuil”.

- Advertisement -

Bunica Frăsina: „Tu trebuie să te faci preot! Cineva din familia noastră trebuie să fie preot”

Părintele stareţ Emanuil Rus s-a născut la 8 noiembrie 1953 în satul Plopiş, comuna Şişeşti, judeţul Maramureş. Părinţii săi, Vasile şi Sabina, au fost iubitori de oameni şi de Dumnezeu, devotaţi familiei şi idealurilor naţionale. Bunica Frăsina, o femeie foarte credincioasă, care s-a ocupat cu dragoste şi devotament de educaţia religioasă a nepoţilor şi a întregii familii, îi spunea tânărului Mihai Manoilă (numele de mirean al stareţului Emanuil): „Tu trebuie să te faci preot! Cineva din familia noastră trebuie să fie preot”, menţionează comunicatul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Viitorul arhimandrit Emanuil Rus a cunoscut de timpuriu viaţa monahală, vizitând ca elev mănăstirile din nordul Moldovei și simţind o tainică chemare spre călugărie. A urmat clasele primare la şcoala din satul natal, iar pe cele gimnaziale la şcoala din satul vecin Şurdeşti.

Între anii 1971-1976 a fost elev la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca.

- Advertisement -

În perioada studiilor seminariale, a ţinut o strânsă legătură cu Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia (județul Maramureș), unde îşi petrecea cea mai mare parte a vacanţelor şi unde a beneficiat de îndrumarea părintească şi de sfaturile duhovniceşti ale celor doi stareţi, Justinian Chira şi Serafim Man.

După absolvirea Seminarului Teologic, la 1 august 1976 a fost primit ca frate la Mănăstirea Rohia. În aceluiaşi an a fost hirotonit preot.

La 6 decembrie 1979 a fost tuns în monahism, primind numele de Emanuil.

Între anii 1978 şi 1982 a fost student al Institutului de Teologie Ortodoxă din Sibiu, apoi a revenit la Mănăstirea Rohia.

Starețul de la Bixad

„După schimbarea din 1989, în contextul revigorării vieţii bisericeşti şi monahale din România, s-a pus problema readucerii la viaţă a vechii vatre monahale de la Bixad. Preacuviosul părinte Emanuil Rus a fost numit stareţ în luna iulie a anului 1990. La 1 august acelaşi an, a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în anul 1994 la cel de arhimandrit”, arată comunicatul Episcopiei.

În anul 1998, stareţul Emanuil Rus s-a înscris la doctorat în cadrul Catedrei de Slavistică a Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Pe 29 octombrie 2004, în urma susţinerii tezei intitulate „Raporturile romano-slave în opera lui Silviu Dragomir”, obţine titlul de Doctor în Filologie.

În perioada stăreţiei părintelui Emanuil Rus (2001-2004) au fost construite la Mănăstirea Bixad noul corp de clădire, turnul-clopotniţă şi altarul de vară.

De asemenea, arhimandritul dr. Emanuil Rus s-a ocupat de viaţa spirituală a credincioşilor oşeni, implicându-se constant şi în viaţa culturală. A participat la numeroase simpozioane şi sesiuni de comunicări ştiinţifice, a publicat zeci de articole în presă şi într-o serie de volume colective, a publicat ca autor unic sau coautor, afirmându-se ca un vrednic slujitor al Bisericii şi ca un important om de cultură.

Un fapt mai puţin cunoscut, dar remarcat în numeroase studii literare: pe vremea când trăia la Mănsătirea Rohia, părintele Emanuil Rus a salvat manuscrisul „Jurnalul Fericirii” al scriitorului şi călugărului Nicolae Steinhardt.

Cartea a apărut postum la Editura Dacia, în anii ’90, fiind considerată cartea cea mai valoroasă de memorialistică în care este descrisă viaţa din perioada anilor lungi de comunism.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Acordul istoric al G20, excelent pentru România. Multinaționalele vor fi taxate cu cel puțin 15%, iar o cotă parte din taxă va reveni țărilor în care își desfășoară activitatea

* VIDEO. CTP: „Klaus Iohannis a dezertat din funcția de președinte” / „PNL probează costume de nuntă și are de mers la o înmormântare” / „PNL nu-și va mai reveni niciodată din lovitura de leucă aplicată în ceafă de Klaus Iohannis la Congres”

* Gruparea Orban are deja 10 parlamentari: 2 senatori și 8 deputați. „O țară aruncată în haos” / „Mi-e rușine să mai dau ochii cu consătenii mei”

* AUDIO. Călugărul nebun de la Mănăstirea Durău: „Te vaccinezi, ți-ai semnat condamnarea la moarte!” / „Vaccinul ne transformă în hibrizi” / „De locul injecției se lipesc magneți” / „Vor să omoare 95% din populația lumii” / „Extratereștrii îl pun pe Antihrist în fruntea Guvernului Mondial”

* A murit Pavel Coruț, fost ofițer de contrainformații militare (DIA) și scriitor conspiraționist. Avea 72 de ani

* A început telenovela! Anamaria Prodan: „Reghecampf și-a jefuit familia pentru amantă”. Până ieri zicea că e „soarele ei”, „cel mai bun soț”…

* Simona Halep, 6-0, 6-1 cu tânăra care tocmai o bătuse pe Emma Răducanu cu 6-2, 6-1!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -