Guvernul Cîțu s-a prezentat în fața Parlamentului, miercuri, cu un proiect de reformă care, dacă va fi realizat fie și pe jumătate, va revoluționa, efectiv, sistemul de sănătate în România. Printre altele, până în 2024 se urmărește construcția de spitale noi, reabilitarea celor vechi, apariția unei noi legi a Sănătății, introducerea a noi tipuri de asigurări, reorganizarea DSP-urilor, depolitizarea sistemului.
Conform programului de guvernare prezentat în Parlament și studiat de HotNews.ro, se vor face investiții totale de zeci de miliarde de euro, reformele având ca țintă finală creșterea speranței de viață a românilor și îmbunătățirea accesului la sistemul public de sănătate, care să devină modern și eficient.
O promisiunea importantă este apropierea procentului din PIB alocat Sănătății de media europeană. PSD a coborât această alocare pentru Sănătate, în 2017, la 5% din PIB, în timp ce în UE media este de 9,8%. Guvernul Cîțu îl va urca la 6% pe an, adică aproximativ 13,4 miliarde de euro la valoarea PIB-ului României din 2019.
La aceștia se vor adăuga banii de la UE:
1) Investiții de minimum 1,8 miliarde din fonduri europene pentru îmbunătățirea serviciilor în UPU și ATI (urgențe și pacienți în stare critică). Investițiile vizează scăderea rapidă a mortalității bolnavilor în stare gravă. Sunt vizate infrastructura institutelor de boli cardiovasculare și serviciile pentru pacienții oncologici.
Banii europeni din acest segment al Planului național de redresare și reziliență vor intra în infrastructura Spitalelor Județene de Urgență, a Spitalelor de Urgență, a Spitalelor Clinice, a Spitalelor de Pediatrie, a Institutelor de de Pneumoftiziologie/Gerontologie și Geriatrie și digitalizarea sistemului de sănătate.
2) Investiții de minimum 2,8 miliarde de euro din fonduri UE prin Programul Operațional Sănătate prin construirea de spitale regionale și infrastructuri spitalicești noi cu impact major în teritoriu, creșterea calității serviciilor la asistență medicală primară și comunitară, serviciile în regim ambulatoriu, de reabilitare, paliative.
Una peste alta, ar fi vorba despre construirea a 10 spitale și maternități noi (investiție de 4 miliarde de lei), reabilitarea a 25 de spitale județene (2 miliarde de lei) și a 110 spitale orășenești (4 miliarde de lei), 1.450 de centre medicale în mediul rural (9 miliarde de lei).
Investițiile pentru a dota unitățile sanitare cu aparatură și echipamente moderne vor fi, până în 2024, de circa 1,25 miliarde lei.
Un proiect foarte interesant asumat de ministrul Vlad Voiculescu și de Guvernul Cîțu în ansambul este dezvoltarea turismului medical și de wellness (ape termale, ape minerale, curative, balneologie, centre de recuperare etc).
La acest capitol, România are un potențial realmente colosal. Industria balneară a fost abandonată și ruinată după 1990, iar stațiunile s-au închis și au căzut în paragină. O preocupare pentru reabilitarea sa, simultan cu construcția de infrastructură de transport, ar putea transforma țara într-o țintă la nivel internațional pentru tratamentele curative și balneare.
Ministrul Vlad Voiculescu a menționat deja și miercuri, la audierile în fața comisiilor de Sănătate din Parlament, că printre marile sale obiective este și acela de a depolitiza sistemul medical și reorientarea sa spre profesionalizare.
Vlad Voiculescu NU va dezamăgi!
Cel puțin (!) promisiunile miniștrilor U.S.R.-P.L.U.S. vor fi îndeplinite, INTEGRAL!
Succes, întregului Guvern și majorității parlamentare!!!