Una dintre manipulările frecvente ale politicienilor interesaţi de slăbirea luptei anticorupţie sună cam aşa: „Vedeţi, cutare a fost achitat de judecători după ce a fost acuzat de procurorii DNA, plimbat la TV cu cătuşe, demonizat! Cine răspunde pentru terfelirea lui?”.
În realitate, achitările unor inculpaţi sunt tocmai dovada că justiţia chiar funcţionează, nicidecum rezultatul unor abuzuri. În toată lumea, de când lumea, sunt cazuri de inculpaţi achitaţi. Dar asta nu înseamnă că e rău sau nefiresc, e pur şi simplu normal ca nu toţi inculpaţii să fie condamnaţi. Atunci de ce-ar mai fi nevoie de judecători?
Şi în cazul lui Toni Greblă, profesioniştii discursului anti-justiţie vor spune la fel: „Iată, domnul Greblă a fost achitat. Cine plăteşte pentru perioada în care a fost nevoit să suporte acuzaţii nedrepte şi abuzive?”.
Fals! Acuzaţiile sunt acuzaţii şi punct. Asta e treaba procurorilor: să acuze. Nu înseamnă că obligatoriu acuzaţiile vor fi şi confirmate de judecători. De altfel, în asta constă meseria de judecător: să-l condamne sau să-l achite pe cel trimis în faţa lui de procuror.
În plus, în orice ţară democratică din lume cu justiţie funcţională, există un procent logic şi corect de achitări. El este însă inferior celui de condamnări, pentru că în majoritatea cazurilor procurorii reuşesc să convingă judecătorii de vinovăţia inculpatului. Însă uneori nu reuşesc. Şi-atunci intervine achitarea. Cum a fost şi azi cu Toni Greblă, la Înalta Curte.
Greblă a fost achitat definitiv
Secretarul General al Guvernului, Toni Greblă, a fost achitat joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sentința de definitivă. Completul de cinci judecători care a dat verdictul a fost format din Ioana Bogdan. Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Hermina Iancu şi Mirela Popescu.
În primă instanţă, pe 11 mai 2018, un complet de trei judecatori de la Instanta supremă l-a achitat pe Toni Greblă pentru acuzaţii de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.
În acelaşi dosar, au fost achitaţi oamenii de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu, dar şi Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi, relatează G4media.ro.
Nu este chiar asa.
Procurorii au probe solide, atunci cind trimit pe cineva in judecata.
Cu atat mai mult, atunci cind infractorul este o persoana importanta.
Achitarile se pot produce doar atunci cind :
– Dosarul ajunge pe miinile unor judecatori corupti sau santajabili
– Martorii isi retrag depozitiile (si atunci trebuie sa fie arestati pentru marturie mincinoasa)
– Infractorii din parlament sau de la CCR dezincrimineaza anumite fapte de coruptie sau obliga judecatorii sa elimine anumite probe