Acasă Economie Jale cu pensiile! Gaură de 2 miliarde de lei la buget, iar...

Jale cu pensiile! Gaură de 2 miliarde de lei la buget, iar sistemul de calculare e din anii 60. Bonus: Ministerul Muncii este obligat să evacueze sediul

4
1220
Şi-au bătut joc de sărmanii pensionari! Le-au luat şi banii şi i-au folosit şi ca masă de manevră electorală

Preşedintele Iohannis i-a convocat joi, la Palatul Cotroceni, pe premierul Ludovic Orban şi pe Florin Cîţu, noul ministru de Finanţe. Una dintre temele majore are momentului este situaţia gravă a bugetului de stat descoperită de Cabinetul PNL la preluarea puterii executive. 

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că, în loc de excedentul anunţat de Guvernul Viorica Dăncilă la Fondul de pensii, ministrul actual al Finanţelor l-a informat că, în realitate, Fondul de pensii înregistrează un deficit de nu mai puţin două miliarde de lei.

Suntem foarte îngrijoraţi privitor la fondul de pensii. Din discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Finanţelor, în loc de excedent la Fondul de pensii, aşa cum a prezentat Guvernul PSD la Legea bugetului de stat, un excedent care, dacă ţin eu bine minte, era de 2,4 miliarde prevăzut, astăzi ne confruntăm cu un deficit la Fondul de pensii. Gândiţi-vă că este un deficit de peste două miliarde, vom avea cu siguranţă cât de curând care este deficitul exact”, a anunţat Ludovic Orban.

Premierul a fost întrebat exact de unde are informaţiile despre deficit, el răspunzând că de la ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„Sunt cifrele neoficiale pe care le-am avut înainte de moţiunea de cenzură, am cerut ministrului Finanţelor să-mi prezinte care este situaţia la zi şi mi-a spus că (deficitul -n.r.) este de peste două miliarde. Transferul contribuţiilor a fost un hocus-pocus care a redus veniturile la bugetul statului şi la bugetele locale, pentru ca să poată să crească veniturile la bugetul de pensii şi la bugetul de sănătate şi, evident, la şomaj. A fost un hocus-pocus. Acolo s-au mutat banii dintr-un buzunar al statului în buzunarul Fondului de pensii, pentru că e normal, trecându-se toată sarcina în spinarea angajatului, normal că la un grup mai mare, un procent mai mare a reprezentat un venit mai mare pentru bugetul de pensii. Acolo nu a existat nicio creştere a salariului mediu, care să stea la baza acestei aparente echilibrări a bugetului. Pur şi simplu, în loc să se transfere banii de la bugetul de stat spre bugetul de pensii pentru a acoperi deficitul, banii au fost mutaţi prin transferul acesta hocus-pocus al contribuţiilor direct la cele două bugete, de pensii şi de sănătate”, a completat Ludovic Orban.

Liderul de la Palatul Victoria a precizat că, la următoarea rectificare bugetară, Executivul va cuprinde banii necesari pentru a asigura plata pensiilor.

„Este o lege (a pensiilor -n.r.) în vigoare pe care noi vrem să o respectăm. (..) Gândiţi-vă că va creşte transferul, valoarea sumelor care trebuie transferate de la bugetul de stat spre bugetul de pensii, pentru a echilibra bugetul de pensii şi a asigura plata pensiilor. Evident, aici trebuie să analizăm foarte serios de ce, faţă de obiectivele de colectare, există o nerealizare majoră în ceea ce priveşte colectarea contribuţiei de asigurări sociale, de pensii”, a completat premierul.

Pensiile, calculate ca în anii 60!

Violeta Alexandru, noul ministru al Muncii, a anunțat, joi, la conferința de presă de preluare a mandatului, că Ministerul Muncii se află în situația în care trebuie să evacueze sediul în care funcționează în mai puțin de 60 de zile.

Ea a mai spus că va opri concursurile pentru diferite posturi aflate în derulare și că sunt probleme cu softurile din structurile ministerului, precizând că, la Casa de Pensii, calculul și modul de lucru s-au oprit undeva la anii 60!

„Sunt în plin proces de auditare internă, urmând să propun premierului și un proces de auditare externă, pentru că sunt foarte îngrijorată de anumite aspecte”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul a precizat, de asemenea, că Ministerul Muncii trebuie să evacueze sediul în mai puțin de 60 de zile, în virtutea unei cereri de la Ministerul de Interne.

Violeta Alexandru a precizat că a cerut informații cu privire la licitația care a fost făcută și că, având anumite suspiciuni, ia în considerare anularea acesteia, astfel că instituția ar putea ajunge în situația de a nu avea opțiune de funcționare de la începutul anului viitor.

Violeta Alexandru a spus că procedura de licitație nu este încheiată și că a fost depusă ofertă de o singură entitate, care nu respectă cerințele.

Ea a explicat că nu mai este timp pentru organizarea unei noi licitații și ministerul este în situația de a nu avea unde să funcționeze.

Ministrul a spus că se informează asupra disponibilului spațiilor RA-APPS, pentru a găsi o soluție care să nu presupună plata unei chirii către o entitate privată.

Violeta Alexandru a precizat că Ministerul de Interne, care este proprietarul clădirii, are un program de investiții cu fonduri europene, care nu se pot realiza cu oamenii în birouri.

„Softurile ministerului au nenumărate probleme. La AJOFM sunt două aplicații pentru care s-au plătit milioane de euro, prima e în cercetare, a doua e mult mai slabă. La Casa de Pensii, informațiile sunt și ele precare, calculul și modul de lucru s-au oprit undeva la anii 60. Pe scurt, greu acces la informații, nu pun la îndoială buna credință, cât mă îngrijorează situația infrastructurii din minister”, a declarat Violeta Alexandru.

Ea a anunțat că a cerut situația concursurilor în derulare, pentru a opri procedura.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lui Ponta i se goleşte partidul: 600 de membri Pro România au „dezertat” la ecologişti!

* Opriţi iadul accidentelor! Altă tragedie rutieră, cu o maşină care a spulberat trei pietoni în staţia de tramvai

* Orban începe dur: „Opriţi angajările fictive! Vreau să fac febră musculară semnând decizii de concediere”. Iohannis: „Miniştrii PSD au golit conturile înainte să plece”

* Barna, atac frontal la Iohannis: „I-a propus şi pe Dăncilă, şi pe Tudose, şi pe Grindeanu”. Liderul USR lasă totuşi deschisă uşa colaborării cu PNL

Dăncilă a numit-o, Orban a „ras-o” pe „bruneta lui Vâlcov”! Adriana Cotel zboară de la şefia Spitalului Fundeni după numai trei zile în funcţie

* E clar, Dăncilă a lăsat dezastru! Nu sunt bani de salarii până la finele anului. Sistemul sanitar, la un pas de colaps

* Primarul care s-a amendat singur şi primarul care dă teren pentru voturi PSD. Mai pot convieţui cele două Românii?

Mândri în Europa! Furtul de 5 milioane de euro care a „scos România în lume” din nou. Cazul Ploscaru – o nouă etichetă infracţională lipită pe chipul naţiei de mafia din ţară

* România, tu unde eşti? Război crunt în Europa pentru banii pe următorii 7 ani. Ţările din sud şi est se opun „aripii dure” a UE, care vrea reduceri bugetare

* Alarmă pe Terra: 11.000 de oameni de ştiinţă declară „urgenţă climatică”! „Suntem otrăviţi! Nu-i normal să fie fete de 11 ani cu cancer pulmonar”

* Brucan a greşit cu 10 ani

* Adio, PSD! Pa, Dăncilă&Ponta! Guvernul Orban a fost votat. Începe curăţarea României de clanurile roşii, care au distrus ţara după Revoluţie!

* Rareş Bogdan, veste proastă pentru PSD: „PNL va guverna 5 ani. Ca să fie clar! Vom depesediza România”

 

4 COMENTARII

  1. Adevărul lui Tiberius Claudius Nero:

    Taxele la buget din total coș de taxe au fost din anul Domnului 2017 de 60%/an, dar Banca Națională a României raporta prin consilier Adrian Vasilescu și Mugur Isărescu abia… crezi bine… abia 26%/an. Nu știu cât înseamnă diferența de 34% în 2017, 2018, 2019. Mi-au pus sărăcia în spate. Deci Mugur Isărescu a decedat.

    Nu minți față de Împărat. În Lumea de Dincolo după lichidarea lui Dumnezeu și a îngerilor de limbă română veți ajunge la munca de jos. Eu sunt cel care conduce vieți și destine. Sufletele nu se întorc pe Pământ în aceleași trupuri. Nu insulta.

  2. o rog pe doamna ministru sa-i cheme pe cei de la antifrauda si crima organizata!!!…sa-i aresteze pe loc pe cei ce -au dus ministerul in prapastie….!!!..cum e posibil ca dupa trei ani sa lasi un minister in paragina si culmea sa nu mai poti detine nici cladirea???>>>>>>….ajungem la vorba lui caramitru….inchisoare pe loc pentru acesti nenorociti….la munca silnica pe viata…..asa trebuie lucrat cu jigodiile astea ….

  3. Dumnezeu ne-a scăpat de Proasta României sar ne-a lăsat-o pe Proasta Bucureștilor . Daca vreți sa știți care ar fi fost viitorul României dacă rămânea Veorica , e suficient sa observați ce se va întâmpla în București sub conducerea Fierei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările