Stop, auto second-hand! Guvernul vrea să frâneze importurile de maşini vechi, prin reintroducerea taxei de poluare

4
1291
Programul "Rabla" n-a ajutat suficient mediul ambiant

România a devenit în ultimii ani un fel de „ladă de gunoi auto a Europei”, din cauză că fosta guvernare a eliminat taxa de primă înmatriculare auto, ceea ce a încurajat masiv importul de maşini vechi din UE.

Chiar dacă maşinile aduse se samsari au îmbogăţit oferta internă de autoturisme de o calitate acceptabilă, ele au umplut ţara şi de „rable”, şi de poluanţi, în special ca urmare a inflaţiei de maşini diesel.

Europa şi-a asumat să fie lider mondial în materie de reducerea emisiilor de CO2 şi a tuturor noxelor poluante, iar România nu poate face excepţie de la acest trend.

Premierul Ludovic Orban spune că susţine introducerea unei taxe pentru autoturismele aflate la prima înmatriculare, taxă care ar trebui să ţin cont de cât de poluant este autovehiculul. Orban adăugă că nu se va introduce taxa decât atunci când se va ajunge la o soluţie agreată de Comisia Europeană.

„Cred că ea trebuie să fie concepută ca taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicţie cu reglementările la nivel european. Se ştie că taxele indirecte trebuie să respecte reglementările europene. Această taxă poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate variabil, dar şi aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun. Când vom ajunge la o formulă care să fie acceptabilă la nivelul Comisiei Europene, o vom anunţa public, dar decât să mai venim iarăşi cu o taxă ca să mai luăm bani de la proprietarii de maşini şi după aia să trebuiască să-i dăm înapoi, mai bine măsurăm de şapte ori şi stabilim ceea ce suntem siguri că va fi acceptat la nivelul instituţiilor europene”, a afirmat primul ministru, joi, la preluarea mandatului de către noul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.
Ministrul Mediului a completat, la rândul său, că din datele pe care le deţine, din bugetul de 2,4 miliarde de lei al Ministerul Mediului, 1,8 miliarde s-au cheltuit pentru restituirea acestei taxe.
„PSD a scos această taxă, din păcate nu a venit cu o soluţie astfel încât să îmbunătăţim calitatea aerului”, a spus Costel Alexe, citat de News.ro.
El a afirmat că ministerul se va axa anul următor pe programele care să aducă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte calitatea aerului.

Inflaţie de maşini second-hand

Piaţa mașinilor second-hand a atins în ultimii trei ani un nivel record.

Doar în 2017 aceasta a crescut cu 74% faţă de 2016, până la jumătate de million de unităţi, potrivit unei analize realizate de Autovit.ro pe baza datelor oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Tendința de creștere explozivă a mașinilor second-hand aduse din UE s-a păstrat și în 2018, dar și în 2019, după cum o arată statisticile oficiale.

Motivul acestei creșteri fără precedent este eliminarea timbrului de mediu de la începutul anului 2017. Eliminarea acestei taxe a fost realizată de Liviu Dragnea, inițiatorul unui proiect de lege pe care l-a sprijinit în Parlament coaliția PSD-ALDE. Legea a fost inițiată și votată de PSD și ALDE în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare.

Datele DPRCIV, publicate la jumătatea lunii martie 2019, arătau că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2018, la aproape 8,20 de milioane de unităţi, în creştere cu 7,30% faţă de anul anterior, când erau consemnate peste 7,635 milioane de unităţi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lui Ponta i se goleşte partidul: 600 de membri Pro România au „dezertat” la ecologişti!

* Opriţi iadul accidentelor! Altă tragedie rutieră, cu o maşină care a spulberat trei pietoni în staţia de tramvai

* Orban începe dur: „Opriţi angajările fictive! Vreau să fac febră musculară semnând decizii de concediere”. Iohannis: „Miniştrii PSD au golit conturile înainte să plece”

* Barna, atac frontal la Iohannis: „I-a propus şi pe Dăncilă, şi pe Tudose, şi pe Grindeanu”. Liderul USR lasă totuşi deschisă uşa colaborării cu PNL

Dăncilă a numit-o, Orban a „ras-o” pe „bruneta lui Vâlcov”! Adriana Cotel zboară de la şefia Spitalului Fundeni după numai trei zile în funcţie

* E clar, Dăncilă a lăsat dezastru! Nu sunt bani de salarii până la finele anului. Sistemul sanitar, la un pas de colaps

* Primarul care s-a amendat singur şi primarul care dă teren pentru voturi PSD. Mai pot convieţui cele două Românii?

Mândri în Europa! Furtul de 5 milioane de euro care a „scos România în lume” din nou. Cazul Ploscaru – o nouă etichetă infracţională lipită pe chipul naţiei de mafia din ţară

* România, tu unde eşti? Război crunt în Europa pentru banii pe următorii 7 ani. Ţările din sud şi est se opun „aripii dure” a UE, care vrea reduceri bugetare

* Alarmă pe Terra: 11.000 de oameni de ştiinţă declară „urgenţă climatică”! „Suntem otrăviţi! Nu-i normal să fie fete de 11 ani cu cancer pulmonar”

* Brucan a greşit cu 10 ani

* Adio, PSD! Pa, Dăncilă&Ponta! Guvernul Orban a fost votat. Începe curăţarea României de clanurile roşii, care au distrus ţara după Revoluţie!

* Rareş Bogdan, veste proastă pentru PSD: „PNL va guverna 5 ani. Ca să fie clar! Vom depesediza România”

4 COMENTARII

  1. E mai simplă o lege pentru importuri numai de mașini Euro 5 și Euro 6. Constituția prevede la un articol că populația are dreptul la mediu curat. Vânzările de mașini Euro 5 și Euro 6 se fac deja cu discount de 3000 euro, asta fiind deja ceva normal în dotări extra.

    În anul Domnului 2005 am importat mașini second hand nu mai vechi de 3 ani. Taxa de poluare era de minimum 1600 euro la un Mercedes A4 de 1500 CC. La un Opel sau o Lancia Libra de 2000 CC taxa de poluare era de 2000 euro. Nu recomand taxa de poluare. Avem bani.

    Notă CIA: euro 7 sunt numai mașinile americane cu motor antimaterie. Care nu consumă benzină sau ulei. Nu știu dacă circulă.

  2. foarte bine !!!…a ajuns tara asta groapa de gunoi a europei…toti tiganii,analfabetii au masini,care in tarile de origine sunt casate….s-a creat o mafie cu cei de la rar..!!!…la brasov seful rar-ului e presedinte psd !!!…toti tiganii din toata tara vin aici …traian t…e numele acestui individ….s-a umplut tara de jafuri..sa se interzica aducerea in tara a masinilor sub euro 4 !!!…iar din 2021 a celor sub euro 5!!!….asta ar fi cea mai buna solutie….euro 0,1,2,3…aut din 2020 !!!….

  3. Pe de-o parteee… E RAU CA ROMÂNII CONDUC RABLE (PERICULOASE si POLUANTE !), pe de alta parteee… ESTEEE… SI MAI RAU CA ROMÂNII… NU (!) AU BANI DE MASINI NOI-NOUTE, daaaaaaaaaaaaaaa ?!!!

  4. E usor a spune că aducem table si polueaza dar face ceva guvernul presedintele acestei Țări pentru Români sa poata cumpăra o mașină nouă dacă o ia în rate o plătește dublu dacă nu triplu si atunci ce sa faca bietul Roman ia secund iar dacă vorbim de poluare apele sunt pline de preturi si mizeri nu sunt urma pe ecologice nu avem apă canalizare ce sa mai vorbim de păduri le au tăiat la RAS si mai vorbeste de poluare si orban si Pnl va fi ca Psd niste HOTI toți dar eu ma intreb pana cand ii mai lăsăm?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here