Barna, atac frontal la Iohannis: „I-a propus şi pe Dăncilă, şi pe Tudose, şi pe Grindeanu”. Liderul USR lasă totuşi deschisă uşa colaborării cu PNL

4
3918

Candidatul USR-PLUS pentru funcţia de preşedinte al României iese la atac, pe ultima sută de metri a campaniei electorale. Evident, ţinta principală este actualul preşedinte în funcţie, favorit în toate sondajele de opinie la câştigarea unui al doilea mandat.

Într-un interviu acordat agenţiei naţionale de presă Agerpres, Barna îl atacă frontal pe Klaus Iohannis, cu care se bate, alături de Toader Paleologu, candidatul PMP, pentru voturile electoratului de dreapta. Dan Barna îi reproşează direct lui Iohannis nu doar că a numit-o în funcţie pe Viorica Dăncilă – o acuzaţie repetată de liderul USR -, ci şi că i-a numit pe predecesorii ei, Mihai Tudose şi Sorin Grindeanu, sugerând că actualul preşedintele şi-a epuizat astfel marja de manevră în raport cu majoritatea PSD-ALDE.

Cu toate acestea, Dan Barna lasă o uşă deschisă PNL, partidul aflat acum la guvernare, care îl susţine pe Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat la Palatul Cotroceni: liderul USR afirmă că sunt posibile alianţe locale cu PNL, pentru alegerile de anul viitor, dar exclude orice înţelegere la nivel naţional cu primul partid al ţării.

AGERPRES: Preşedinte-jucător sau preşedinte-mediator?

Dan Barna: Preşedinte activ şi prezent. Eu cred că România are nevoie de un preşedinte care nu intervine doar în situaţii de criză. Asta e la îndemână şi, cumva, firesc: într-o criză maximă preşedintele să apară şi să ia poziţie. Dar România are nevoie acum – şi de asta spuneam de un preşedinte manager de dezvoltare – de un preşedinte care să fie prezent în dramele şi reuşitele şi, poate, uneori, şi tragediile cu care se confruntă societatea. Pentru că românii – probabil nu doar ei, dar în particular românii – sunt o naţiune mimetică. Ei urmează exemplul. De fapt, aşa funcţionează comunităţile dintotdeauna. Şi dacă preşedintele ţării dă un exemplu de prezenţă, de a fi activ în temele relevante pentru cetăţeni, oamenii capătă şi ei încredere că lucrurile se pot schimba. România are nevoie de un preşedinte care să furnizeze o viziune şi un exemplu personal. Am întâlnit mulţi români din diaspora, în ultimele săptămâni, care mi-au spus că au plecat din ţară, nu din cauza salariului minim, ci pentru că nu mai aveau încredere că România merge într-o direcţie. Şi aveau sentimentul acela că trăim de pe azi pe mâine. Spuneau unii dintre ei că nu mai aveau încredere că România e ţara unde ar vrea să îşi crească copiii. Şi asta e o informaţie foarte dureroasă.

Despre asta e vorba când spun că putem să ne schimbăm, despre asta cred e vorba la aceste alegeri prezidenţiale, la primul tur, pentru că un tur doi fără PSD dă exact acel mesaj: că putem să ne schimbăm. Faptul că ai avut un partid care timp de de 30 de ani – iar în trei ani şi jumătate, acum, în mod particular – a ignorat total interesul comunităţii şi continui să îl aduci în spectrul politic, să îl susţii, este unul dintre elementele care îi alungă pe tineri din ţară.

Faptul că am avut oameni precum Dragnea sau Vâlcov, condamnaţi pentru furt de bani publici, care continuau să pretindă că sunt îndreptăţiţi să conducă România, este cel mai prost mesaj pe care poţi să îl dai unei tinere generaţii. Pentru că ei văd: „Ori te apuci de furat, ori pleci din ţară”. Exact cu acest mesaj lupt eu şi pentru asta candidez la preşedinţia României, pentru a transmite mesajul că putem să fim fericiţi şi în România, că putem să ne construim viitorul aici în ţară.

AGERPRES: Programul dumneavoastră politic pentru alegerile prezidenţiale propune o reformă constituţională, care ar viza puteri sporite pentru preşedinte. În România au existat după Revoluţie rezerve în ce priveşte concentrarea puterii politice în mâinile unui singur om. Credeţi că exista un risc în acest sens?

Dan Barna: Luni a fost învestit Guvernul Orban, propus de către preşedintele Iohannis. Dar în egală măsură preşedintele Iohannis i-a propus şi pe Grindeanu, şi pe Tudose, şi pe Viorica Dăncilă. După care nu a mai avut pârghii pentru criza politică în care am intrat, nu a avut pârghii constituţionale să mai intervină. De asta eu consider că o reformă constituţională, prin care preşedintele devine cu adevărat arbitru în situaţii de criză politică, este fundamental necesară. Imaginaţi-vă ce simplu ar fi fost ca, după ce a trecut moţiunea de cenzură împotriva doamnei Dăncilă, preşedintele să verifice dacă există o majoritate – şi nu exista, era foarte subţire la momentul acesta şi foarte eterogenă – să propună un nou premier sau să convoace alegeri anticipate. Şi preşedintele, şi premierul, şi toată lumea e de acord că soluţia corectă astăzi, pentru România, ar fi fost alegeri anticipate, doar că sunt foarte greu de organizat pe actuala Constituţie. Dacă preşedintele ar fi avut această posibilitate, să avem anticipatele astăzi, ieşeam din criză în mod onest. Lucrul acesta se poate face dacă schimbăm Constituţia şi spunem foarte clar: în situaţii de criză, dacă nu există o altă majoritate clară, preşedintele poate dizolva Parlamentul şi convoca alegeri anticipate.

Tot aşa, în situaţia în care Parlamentul decide să îl suspende pe preşedinte, dacă referendumul nu e confirmat de cetăţeni, Parlamentul să se dizolve automat. Pentru că, altfel, rămânem şi am rămas nu de puţin ori în aceste crize politice îngheţate care sunt foarte interesante pentru oamenii politici, dar pentru cetăţeni nu aduc niciun beneficiu. Avem conflict permanent între puterile statului.

AGERPRES: În ce stadiu se află demersurile în vederea validării lui Nicuşor Dan drept candidat al USR pentru alegerile locale? Care va fi mecanismul de stabilire a candidaţilor comuni USR PLUS? Vedeţi posibile înţelegeri cu PNL, în cazul în care alegerile se vor desfăşura într-un singur tur?

Dan Barna: În USR există acest principiu foarte sănătos al autonomiei filialelor în ceea ce înseamnă deciziile de politică locală, deciziile strategice. Nu va exista o alianţă cu PNL la nivel naţional, cu siguranţă, însă la nivel local, dacă vorbim de un primar PSD, iar colegii noştri decid să susţină un candidat unic al opoziţiei, pot exista astfel de acorduri locale.

După alegerile prezidenţiale, vom avea un comitet politic şi vom decide în cadrul partidului modalităţile de susţinere a candidaţilor independenţi. Pe Nicuşor Dan l-am invitat şi eu, l-au invitat şi colegii mei să se întoarcă în USR şi atunci, evident, nu ar fi avut nicio problemă să candideze pentru identificarea candidatului comun al Alianţei. PLUS are deja un candidat, pe Vlad Voiculescu. Nicuşor Dan a refuzat propunerea de a se întoarce în USR. În această situaţie, pe statut şi regulamentele noastre interne, vom avea un comitet politic pentru a stabili cum susţinem independenţii. Avem acordul acesta de alianţă politică, avem şi sondajul, şi primaries, în care votează mai mulţi cetăţeni, nu doar membrii partidului, tocmai pentru a atinge obiectivul pe care l-am spus constant, de a găsi candidatul cu cea mai mare susţinere populară împotriva Gabrielei Firea. Voi susţine cu toată energia orice candidat – fie că vorbim de Nicuşor Dan, fie că vorbim de Vlad Voiculescu, fie că vorbim de un alt coleg – care generează cel mai mare suport popular.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Dăncilă a numit-o, Orban a „ras-o” pe „bruneta lui Vâlcov”! Adriana Cotel zboară de la şefia Spitalului Fundeni după numai trei zile în funcţie

* E clar, Dăncilă a lăsat dezastru! Nu sunt bani de salarii până la finele anului. Sistemul sanitar, la un pas de colaps

* Primarul care s-a amendat singur şi primarul care dă teren pentru voturi PSD. Mai pot convieţui cele două Românii?

* Soţia lui Crin Antonescu, în Comisia Europeană. Siegfried Mureşan ratează portofoliul Transporturilor în echipa Ursulei von der Leyen

* VIDEO. Dii, calule, diii! A intrat cu animalul în magazin, la Buzău, judeţul lui Ciolacu (PSD). Votaţi, Dăncilă, bre, că ne dă de păscut la toţi!

* VIDEO. Succes! Dăncilă vrea ca PSD să câştige alegerile… de anul trecut! În paralel, face mişto de Iohannis, Orban, Băsescu, Boc

* Orban începe dur: „Opriţi angajările fictive! Vreau să fac febră musculară semnând decizii de concediere”. Iohannis: „Miniştrii PSD au golit conturile înainte să plece”

 * Mândri în Europa! Furtul de 5 milioane de euro care a „scos România în lume” din nou. Cazul Ploscaru – o nouă etichetă infracţională lipită pe chipul naţiei de mafia din ţară

* România, tu unde eşti? Război crunt în Europa pentru banii pe următorii 7 ani. Ţările din sud şi est se opun „aripii dure” a UE, care vrea reduceri bugetare

* Alarmă pe Terra: 11.000 de oameni de ştiinţă declară „urgenţă climatică”! „Suntem otrăviţi! Nu-i normal să fie fete de 11 ani cu cancer pulmonar”

* Brucan a greşit cu 10 ani

* Adio, PSD! Pa, Dăncilă&Ponta! Guvernul Orban a fost votat. Începe curăţarea României de clanurile roşii, care au distrus ţara după Revoluţie!

* Rareş Bogdan, veste proastă pentru PSD: „PNL va guverna 5 ani. Ca să fie clar! Vom depesediza România”

* Ponta, kaput! Adio, Pro România, îl pierde pe Mihai Tudose şi se duce la gunoiul istoriei. Dorea menţinerea haosului politic, pe gustul duşmanilor României pro-UE

 

4 COMENTARII

 1. Siii… este, cumva, ceva gresit in… REALITATILE spuse de catre candidatul la „prezidentiale” al „ALIANTEI 2020” U.S.R.-PLUS, DAN BARNA ?!!!

  Haideti sa spunem ca pe Grindeanu sau pe Tudose NU putea sa-i refuze (oricum, ca sa fim CORECTI: FELICITARI pentru… respingerea lu’ Sevil Shaideh !), dar cuuu… Danciloaicaaa… „A DAT-O-N BARA” (!), RAAAAAUUUUU DE TOOOOT: PUTEA (!) sa NU o numeasca, ERA MOMENTUL (!), „STRADA” I-O CEREA (!), iar daca-l suspendau, SEEE… INTORCEA „PE-CAI-MARI”, precum Băsescu (de… DOUA – ! – ori !), daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!!!

 2. Nea Ion Neacu zis și Dan Barna, nu văd bine sacrilegiile din anul Domnului 2016. Niște teroriști de Cipru au ajuns la guvernare. Unde-s dolarii, haimanale. Cine a câștigat alegerile în decembrie 2016?
  PSD cu Alde cu 47% PSD și nobilii Alde cu 6%. Deci majoritatea era 53%. Bun.

  Guvernarea USL a fost mare derută. Nu vinovat e Iohannis. Republica e parlamentară. Dacă e prezidențială e cea mai crudă dictatură. Ce a cerut poporul aia a făcut în lege Guvernul PSD Alde.

 3. Bârnă împins în față de maleficul Koldea și susținut de Cioloș (avorton de milițian bistrițean, nepot al bolșevicului Ardelean și, nu în ultimul rând, a filat’o pe doamna Doina Cornea înainte de 12/1989 !), ca să nu amintim de suspiciunea de fraude din fonduri europene, vine ca nesimțitul să se prezinte în fața națiunii ca ‘o fată mare’, când el de fapt este o curvă de centură get-beget ! 😈👺💀

 4. Proaspat iesit de sub reflectoarele DNA -ului , Consilierului „Iliuta”
  iar nu-i convine … „COMISIONU’ % „?
  La Cotroceni nu-i cu… „fonduri europene nerambursabile” ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.