Tot efortul PSD de a-și mai spăla imaginea, prin scoaterea de pe listele de candidați a lui Florin Iordache și cooptarea unor medici de talia lui Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel, a fost spulberat de o decizie scandaloasă: impunerea aceluiași Florin Iordache (zis „Ciordache”), odiosul ministru al Ordonanței 13 și al masacrării justiției, în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.
Iordache a fost numit la șefia Consiliului Legislativ prin votul dat de plenul reunit al Parlamentului. Susținut de PSD, ALDE și Pro România, acesta a primit 185 de voturi în favoarea sa, iar Augustin Zegrean (fost șef al Curții Constituționale) doar 41.
Rezultatul votului
- Florin Iordache – 185 de voturi pentru, 43 contra;
- Augustin Zegrean – 41 de voturi pentru, 187 contra;
- Ionuţ Duli Mazâlu – 2 voturi pentru, 226 contra.
În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul George Edward Dircă (USR). În favoarea acestuia au votat 174 de parlamentari, iar împotrivă – 17. Ceilalţi candidaţi au obţinut: Rodica Penescu – 4 voturi pentru şi 187 contra, Andrei Ciochiu – 13 voturi pentru şi 178 contra.
Votul a fost secret, cu buletine.
Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Dragoș Iliescu, după 19 ani de când a fost instalat. De la conducerea Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a demisionat Gheorghe Popescu.
Potrivit Constituției, Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. El ţine evidenţa oficială a legislaţiei României.
În prezent, legea nu prevede o limită a mandatului președintelui Consiliului Legislativ și nici o procedură de revocare a acestuia din funcție. Practic, este o funcție pe viață.
Rămâne un mare semn de întrebare în privința participării reduse la votul de marți, din plenul reunit al Parlamentului. Dintre cei 465 de senatori și deputați, doar 228 – mai puțin de jumătate! – au fost prezenți la vot. O mobilizare a PNL, USR-PLUS și PMP ar fi putut să-i aducă lui Augustin Zegrean mai multe voturi decât cele 185 obținute de „Ciordache” – „Altă Întrebare”.