Iohannis sau Dăncilă? La noapte, începe votarea! Tot ce trebuie să ştiţi despre alegerea preşedintelui României în turul doi

1
999

Klaus Iohannis (PNL) sau Viorica Dăncilă (PSD)? Aceasta este finala prezidenţială în urma căreia românii vor decide cine va sta la Palatul Cotroceni între 2019 şi 2024. Alegerile se vor desfăşura, şi în turul al doilea, pe parcursul a trei zile: 22, 23 şi 24 noiembrie.

Votul românilor din străinătate pentru alegerile prezidențiale începe joi noaptea spre vineri. Prima secție de votare care se va deschide este cea din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 1.00, ora României. În diaspora, secțiile de votare sunt deschise pe durata a trei zile.

Românii sunt așteptați la vot, în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019, pe 24 noiembrie, zi în care va fi decis următorul președinte al României. Klaus Iohannis, actualul președinte al țării, care este susținut de PNL, şi Viorica Dăncilă, fost premier și candidat al PSD, se confruntă în cel de-al doilea tur de scrutin.

Programul alegerilor prezidenţiale, în turul doi

Procesul de vot se va desfășura în țară duminică, 24 noiembrie, între orele 7:00 şi 21:00, dar se poate prelungi până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare, pe liste suplimentare.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de 3 zile, după următorul program:

Vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12-21
Sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21
Duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21

Și pentru votul din diaspora există posibilitatea de prelungire a procesului până la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Orele de mai sus sunt cele ale ţărilor unde se votează, nu ale României. Precizarea e importantă deoarece BEC şi Autoritatea Electorală Permanentă nu au înţeles nici până la această oră că trebuie să comunice FOARTE clar opiniei publice detaliile tehnice ale votării.

Cum arată buletinele de vot din turul 2

Românii din țară și cei din străinătate vor folosi buletine de vot aproape identice. Buletinele folosite în diapora vor fi inscripționate pe copertă „Buletin de vot utilizat în străinătate pentru alegerea preşedintelui României turul 2 – 24 noiembrie 2019”, iar cele din diaspora – „Buletin de vot utilizat în România pentru alegerea preşedintelui României turul 2 – 24 noiembrie 2019”.

Acte de identitate necesare în secţia de votare

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Secții de votare deschise în țară

La alegeri prezidențiale 2019, românii vor vota la secția la care sunt arondați în conformitate cu domiciliul din actul de identitate. Cei care nu cunosc numărul secției la care sunt arondați pot afla informația de pe pagina web www.registrulelectoral.ro, după ce va fi completat CNP-ul, numele de familie și un cod generat automat.

Cei care în ziua de 10 noiembrie – ziua în care se organizează alegerile prezidențiale 2019 – nu se află în localitatea de domiciliu, pot vota la orice secție, pe lista suplimentară.

În cazul în care o persoană este omisă din lista permanentă, aceasta va fi înscrisă pe o listă suplimentară. În București, alegătorii pot vota doar la secția la care sunt arondați, nu poți vota pe listă suplimentară în alt sector.

Lista cu secțiile de votare poate fi consultată pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

Condițiile pentru validarea votului

În ziua votului, la secția la care sunt arondați, alegătorii trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitatea și validare, alegătorii vor merge la masa la care sunt membrii biroului electoral. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală, alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă.

Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul.

Dacă este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi încălcat, mai bine mai așteptaţi sau înștiințaţi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.

Cum se pune stampila corect pe buletinul de vot

Pe buletinul de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. După aplicarea ștampilei, buletinul de vot se îndoaie, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. Buletinul se introduce apoi în urnă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot NU atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Dacă aplicarea ștampilei se face în mod greșit, se poate solicita un nou buletin de vot, doar în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat.

După restituirea ștampilei, alegătorii își vor primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” sau un timbru autocolant.

Candidatul care primește cele mai multe voturi după cel de-a doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019 va fi președinte al României în următorii cinci ani.

După primul tur al alegerilor prezidenţiale, care a avut loc în perioada 8-10 noiembrie în diaspora și pe 10 noiembrie în secțiile din țară, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 22,26%, potrivit rezultatelor oficiale ale BEC.

Potrivit legii, turul 2 de scrutin de alegeri prezidențiale 2019 din 24 noiembrie are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

1 COMENTARIU

  1. Pana la urma, ce s-a intamplat cu buletinele cu vot exprimat prin corespondenta pentru turul 2, pe care le-au trimis o seama de romani din diaspora, odata cu votul din turul 1? Din cate am inteles, primisera buletin de vot si pentru turul 2, impreuna cu cel pentru turul 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.