Iohannis i-a luat piuitul lui Cîțu și i-a extins mandatul de negociere lui Ciucă. Generalul e liber să facă Guvern fie cu USR (cum vrea el), fie cu PSD (cum preferă Iohannis)

2
6333
Iohannis - Ciucă - Cîțu

Discuțiile de la Palatul Cotroceni, de luni seara, l-au pus din nou într-o situație ridicolă pe premierul demis Florin Cîțu. În schimb, a câștigat teren premierul desemnat Nicolae Ciucă. Acesta a primit „verde” din partea președintelui Klaus Iohannis să negocieze o guvernare majoritară, fie în formula PNL-PSD (preferată de Iohannis), fie în formula PNL-USR (cum ar vrea Ciucă). Adică exact pe dos decât susținea Cîțu câteva ore mai devreme, când declara ferm că generalul Ciucă are mandat limitat, pentru formarea unui guvern minoritar PNL-UDMR!

Este a doua ridiculizare a lui Cîțu de către Iohannis, după ce i-a impus să renunțe la ambiția de a conduce și următorul Guvern. La câteva ore după ce declara ferm că el e candidatul PNL la funcția de prim-ministru, susținut „în unanimitate” de conducerea partidului, Cîțu anunța că PNL îl susține „în unanimitate”, pentru aceeași funcție, pe generalul Ciucă!

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni seară, la Palatul Cotroceni, cu doi prim-miniștri: unul demis (Florin Cîțu) și altul desemnat (Nicolae Ciucă). Scopul întrevederii: încercarea de a debloca situația politică.

Potrivit unor surse citate de Hotnews.ro, în finalul dicuțiilor s-a convenit ca premierul desemnat să aibă „un mandat de negociere flexibil”, astfel încât să asigure o guvernare cu majoritate în Parlament.

Până acum, Ciucă a tatonat PSD și USR strict cu varianta unui guvern minoritar PNL-UDMR, fiind practic legat de mâini și de picioare: și PSD, și USR au respins categoric varianta de a susține un asemenea guvern minoritar. În mod previzibil, generalul Ciucă nu a reușit să obțină o majoritate în Parlament pentru învestirea Guvernului.

„Mandatul flexibil” al lui Ciucă presupune că la noua rundă de negocieri cu PSD, respectiv cu USR, premierul desemnat le poate propune acestora participarea la o guvernare majoritară alături de PNL și UDMR. Asta înseamnă participarea PSD sau a USR cu miniștri, secretari de stat, prefecți etc.

Klaus Iohannis ar prefera ca Nicolae Ciucă să se înțeleagă cu Marcel Ciolacu pentru o guvernare PNL-PSD-UDMR.

După primele tatonări, Nicolae Ciucă insistă că mult mai ușor de refăcut este majoritatea PNL-USR-UDMR. Discuțiile cu PSD sunt complicate, iar condițiile puse de Ciolacu sunt greu de acceptat. Riscul unui asemenea „mariaj” politic ar fi transformarea unei guvernări liberale într-o guvernarea populistă, anti-liberală, cu derapaje bugetare majore și cu riscul pierderii miliardelor de euro din PNRR.

Cele 4 condiţii puse de USR pentru refacerea coaliţiei cu PNL

Președintele USR, Dacian Cioloș, a prezentat luni, la finalul discuțiilor cu premierul desemnat Nicolae Ciucă, cele patru condiții pentru refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR. Acestea sunt:

  • „calendar de reforme asumat, cu măsuri clare”;
  • „buget pe 2022, un cadru general de construire a bugetului şi priorităţi, ca să nu mai stăm apoi să discutăm cum să împărţim banii între ministere”;
  • „un protocol de funcţionare a coaliţiei, ca să fie foarte clar cum se pregătesc şi se iau deciziile în coaliţie”;
  • „o structură a Guvernului care ar trebui să fie cea agreată la începutul mandatului fostei coaliţii”.

Dacian Cioloş a mai spus că, pentru începerea unei discuţii pe această temă, trebuie să existe un mandat foarte clar că PNL doreşte refacerea coaliţiei şi să înceteze orice negociere cu PSD.

În interiorul PNL este tensiune maximă. Premierul desemnat Nicolae Ciucă voia schimbarea mandatului pentru negocieri, în timp ce Florin Cîțu excludea acest lucru. Problema a fost tranșată luni seara, la Cotroceni, unde președintele Iohannis „i-a luat piuitul” premierului demis Cîțu și i-a dat satisfacție premierului desemnat Ciucă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciucă amenință cu depunerea mandatului de premier! Generalul vrea cooptarea USR în Guvern, Cîțu se opune

* PSD refuză să susțină Guvernul Ciucă! PNL reia discuțiile cu USR. Condițiile puse de PSD sunt „inacceptabile”

* HALUCINANT! Dan Vîlceanu (PNL): „Vrem refacerea coaliției cu USR. Să voteze acum un guvern minoritar și ne împăcăm peste o lună, două”

* Ultimul gând al preotului de 46 de ani ucis de Covid cu preoteasă cu tot: „Dacă mă vaccinam, poate aveam o şansă. Vaccinaţi-vă!”

* VIDEO. Iată ce poate face un preot înțelept! Exemplu admirabil pentru toată preoțimea română, inclusiv pentru Patriarhul Daniel

* Mama medicului conspiraționist din Iași a fost ucisă de Covid, la 72 de ani. Fiul-doctor a convins-o să nu se vaccineze, dar vinovat e Fauci!

* VIDEO. A murit cântărețul-medic, unul dintre cei mai buni bass-iști din România. „A fost un mare antivaccinist. Covid l-a lovit năprasnic”

* Dănuț Lupu: „Covidul mi-a omorât fratele, iar eu am stat 16 zile la ATI. Vaccinați-vă cât mai repede!” / „«Știm noi că vrea Oculta Mondială să ne omoare cu vaccinul». Și uite-așa murim pe capete, ca proștii”

* A murit Donca Mizil, marea iubire a lui Nicu Ceaușescu. Mărturii despre despărțirea lor, la intervenția brutală a Elenei Ceaușescu

* VIDEO. Gestul rușinos al lui Cristiano Ronaldo în umilitorul Manchester United – Liverpool 0-5

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.