HALUCINANT! Dan Vîlceanu (PNL): „Vrem refacerea coaliției cu USR. Să voteze acum un guvern minoritar și ne împăcăm peste o lună, două”

2
2209

Lăsat în ofsaid de PSD, care pune condiții umilitoare, PNL propune USR o variantă abracadabrantă: să voteze pentru moment un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă, iar apoi să înceapă negocieri pentru o refacere a coaliției PNL – USR – UDMR și o revenire la guvernare a partidului condus de Dacian Cioloș!

„Soluția” suprarealistă a fost prezentată duminică seara de Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL, la Digi 24. El a explicat că rațiunea unui astfel de demers ar fi că împăcarea dintre USR și PNL cere timp, în schimb instalarea unui guvern cu puteri depline este o urgență.

Dan Vîlceanu (PNL): „E ca la nebuni!”

Dan Vîlceanu, secretar general al PNL: „Important e ca România să aibă un guvern cât mai repede și am luat toate variantele posibile. Oamenii nu mai știu ce să înțeleagă. E ca la nebuni. Am avut o coaliție funcțională și ne-am trezit dintr-odată că cineva face o moțiune de cenzură din interiorul coaliției și dă jos guvernul, la 12.000 de cazuri pe zi. Acum sunt 20.000 de cazuri pe zi. Toți am vorbit despre refacerea coaliției, însă nu poți să refaci coaliția câtă vreme personalizezi fiecare discuție. Este aproape o obsesie la USR: «Cîțu, Cîțu, Cîțu!». Nu pot vorbi altceva. Deci, nu poți să refaci coaliția până nu depersonalizezi. OK, am înțeles, USR nu-l mai vrea pe Cîțu. Nicolae Ciucă! Votați-l! Și nici cu Nicolae Ciucă înțeleg că nu e bine, că acum vor în coaliție. Sincer, nu mai înțeleg”.

Întrebat dacă PNL nu mai vrea refacerea coaliției, Dan Vîlceanu a spus: „Evident că o vrem, am vrut-o tot timpul, am spus-o încontinuu. Până acum, USR a spus: «Noi vrem să refacem coaliția, dar fără Cîțu». Dar Cîțu este tot ce contează într-o coaliție de guvernare?!”.

Moderatoarea a insistat: „Vă doriți sau nu refacerea coaliției?”.

Dan Vîlceanu: „Absolut că ne dorim refacerea coaliției! Nu poate fi altfel decât cu USR și UDMR. Dar România nu are timp să stea încă două-trei săptămâni pe loc, fără guvern, ca să discutăm noi coaliții. România are nevoie acum de un guvern. Și este un prim pas să pui un guvern acum, repede, că ai nevoie de un guvern, și stăm după aceea și ne certăm, două-trei săptămâni, o lună, două, până când ne împăcăm și ne dăm seama că am greșit cu toții și rezolvăm problema. Dar nu poți să stai fără guvern doar ca să ne certăm noi”.

Ciucă nu negociază refacerea coaliției, ci doar susținerea pentru un guvern minoritar

Întrebat dacă Nicolae Ciucă negociază luni cu USR refacerea coaliției și reîntoarcerea în guvern a celor de la USR, Dan Vîlceanu a spus că deocamdată mandatul lui este același: guvern minoritar cu susținere în Parlament.

„A reface coaliția îți trebuie timp. În primul rând, este o problemă de încredere între USR și PNL în momentul acesta. Și asta nu se repară până sâmbătă, când trebuie să mergem cu un guvern la Parlament”, a spus secretarul general al PNL

Soluția propusă de acesta: votarea în primă fază a unui guvern minoritar și reluarea ulterioară a discuțiilor pentru refacerea coaliției.

„Să ne certăm fără ca oamenii să fie afectați, despre asta e vorba. De ce trebuie să sufere toată lumea că avem noi o problemă sau că trebuie să discutăm noi niște lucruri? Haideți să punem acest guvern, locul USR este acolo și nimeni nu-i ia locul. Ne împăcăm și discutăm toate lucrurile pe care trebuie să le discutăm și când toate lucrurile sunt discutate, poți să refaci coaliția. Dar nu poți să stai pe loc”, a insistat Dan Vîlceanu.

Întrebat dacă asta înseamnă că Guvernul Ciucă este unul cu termen limitat, Dan Vîlceanu a răspuns că „nu neapărat”.

„Acest Cabinet poate avea după un anumit timp și alți membri, care la început nu fac parte din el”, a fost formula abracadabrantă propusă de Dan Vîlceanu. Acesta a adăugat că premierul trebuie să rămână același, pentru că altfel ar însemna din nou o schimbare de guvern.

„Nimeni nu-și dorește o perioadă fragmentată de guvernare, n-ai cum să preferi așa ceva. Îți dorești un guvern care să stea cât mai mult și care să-și poată pune în aplicare politicile. Tocmai de aceea vă spun că la momentul la care noi vorbim, avem un mandat de guvern minoritar, care nu împietează cu nimic refacerea coaliției într-un viitor cât mai apropiat sau mai puțin apropiat, depinde cât de mult sunt lucrurile stricate între USR și PNL”, a spus Dan Vîlceanu.

Anca Dragu (USR): „N-am înțeles nimic! De ce nu vrea PNL să refacă coaliția de dreapta?”

Prezentă în studioul Digi 24 alături de ministrul demis al Finanțelor, președinta Senatului, Anca Dragu, vicepreședinte USR, a comentat scurt: „N-am înțeles nimic!”.

„N-am înțeles cum anume să începem cu un guvern minoritar și în primăvară să intre și USR-ul – vedem, găsim o soluție, ne mai împăcăm. Un guvern intrat acum poate fi schimbat și structura politică a guvernului, dacă se schimbă, trebuie să treacă din nou prin Parlament. Deci, nu merge așa, că mai scot eu unul de la mine, mai pui tu unul de la tine”, a punctat Anca Dragu.

„Noi vrem în această coaliție să discutăm foarte clar, să revenim la programul de guvernare, la reformele de acolo. Asta a fost problema în cele 8 luni de coaliție, că reformele au bătut pasul pe loc. Deci, ne trebuie un calendar mult mai precis, mult mai clar stabilit în interiorul unei posibile coaliții. Desigur, ne trebuie și discuții pe bugetul pentru 2022. Nu vrem să reluăm discuțiile de la rectificarea bugetară din august, în care domeniile Sănătate și Transporturi erau ținute la ușă, pentru că erau de la USR-PLUS”, a continuat președinta Senatului.

Întrebată dacă parlamentarii USR ar putea fi convinși totuși să voteze Guvernul Ciucă din cauza situației speciale cu pandemia, Anca Dragu a spus: „Dacă suntem atât de responsabili, de ce nu vor să revină la programul de guvernare, la reforme și la acest calendar pe care noi îl sugerăm? De ce preferă să aibă aceste discuții cu PSD? De ce nu vrea PNL să refacă coaliția de dreapta? Noi nu putem înțelege acest lucru. Venim cu fraze din acestea lipsite de conținut, cu cuvinte bombastice, haideți să fim serioși! De ce nu au avut loc aceste discuții acum două săptămâni? Trebuia să dea PNL o lecție USR? Care a fost logica acestor două săptămâni? Că nimeni n-a înțeles-o”.

Declarațiile lui Dan Vîlceanu despre refacerea coaliției PNL – USR – UDMR intervin într-un moment în care discuțiile pentru formarea unei majorități în Parlament care să susțină Guvernul Ciucă au intrat în impas, după ce negocierile dintre PSD și PNL au eșuat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD refuză să susțină Guvernul Ciucă! PNL reia discuțiile cu USR. Condițiile puse de PSD sunt „inacceptabile”

* Ciprian Ciucu, șeful PNL București: „Nu mă simt confortabil într-o alianță cu PSD. Aș prefera USR, dar ne-am tribalizat și noi, și ei”

* Presa germană îl „rade” pe Klaus Iohannis pentru asocierea cu PSD: „Pe căi greșite” / „Se apropie de adversarii săi corupți de ieri”

* A murit Donca Mizil, marea iubire a lui Nicu Ceaușescu. Mărturii despre despărțirea lor, la intervenția brutală a Elenei Ceaușescu

* Mama medicului conspiraționist din Iași a fost ucisă de Covid, la 72 de ani. Fiul-doctor a convins-o să nu se vaccineze, dar vinovat e Fauci!

* VIDEO. A murit cântărețul-medic, unul dintre cei mai buni bass-iști din România. „A fost un mare antivaccinist. Covid l-a lovit năprasnic”

* Dănuț Lupu: „Covidul mi-a omorât fratele, iar eu am stat 16 zile la ATI. Vaccinați-vă cât mai repede!” / „«Știm noi că vrea Oculta Mondială să ne omoare cu vaccinul». Și uite-așa murim pe capete, ca proștii”

* Ultimul gând al preotului de 46 de ani ucis de Covid cu preoteasă cu tot: „Dacă mă vaccinam, poate aveam o şansă. Vaccinaţi-vă!”

VIDEO. Ministrul Novak dezvăluie ravagiile făcute de Covid în familia sa de anti-vacciniști: „Bunică-mea a murit, pe tata l-am salvat în ultima secundă”

* Armurierul care i-a pregătit arma mortală lui Alec Baldwin: o novice de 24 de ani care provocase probleme similare și altui film

2 COMENTARII

  1. de cand navetistul l-a pus sef la pnl pe boul ala din gorj,s-a dus dracului tara…!!..a cazut guvernul meu,a mai cazut alt guvern,presedintele camerei si-a dat demisia,tara e pe butuci..iar boul asta vrea sa guverneze singur !!!..sa guverneze cu flutur,falca,roman,si..si..rujatul pluii!!! ..incet,incet..adica pas cu pas..pnl -ul se va duce dracului…va disparea ca partid..!!!..aleluia!!!…vaccinati-va !!..poate asa scapati de infractorii astia…

  2. Din ciclul s-a intalnit hotul cu prostul, astazi Dan Vilceanu. Nu mi-a fost dat sa vad atatia prosti la un loc deodata. Astia chiar nu inteleg ca nu pot guverna singuri cu papusa gonflabila UDMR. Fie cu PSD, fie cu USR, fie in opozitie. Iohannis si-a ales niste oameni cu care sa acapareze PNL unul si unul, a tunat si i-a adunat. Tot borhotul PDL, fostii combatantii ai lui Basescu, stau acum in capul mesei. Normal, doar i-a bagat Iohannitza in 2014 in mandatul sau de presedinte al PNL. Iohannis demonstreaza inca o data ca este realmente in afara lumii reale si normale. Nu cred ca va apuca finalul mandatului. Hai cu numirea lui Citu sa ne mai distram putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here