marți, aprilie 23, 2024
AcasăMainA murit Donca Mizil, marea iubire a lui Nicu Ceaușescu. Mărturii despre...

A murit Donca Mizil, marea iubire a lui Nicu Ceaușescu. Mărturii despre despărțirea lor, la intervenția brutală a Elenei Ceaușescu

-

Donca Sonia (fostă Mizil), fiica fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil și sora caraghiosului Serghei Mizil, a murit sâmbătă, după o grea suferință. În tinerețe, ea a fost marea iubire a lui Nicu Ceaușescu, fiul cel mic al dictatorilor Nicolae și Elena Ceaușescu.

Vestea a fost dată de Serghei Mizil, pe Facebook: ”Azi e cea mai tristă zi din viața mea. Am pierdut-o pe sora mea, Donca. Dumnezeu să te odihnească…”.

Textul a fost însoțit de o fotografie a Doncăi Mizil.

Donca Mizil

În primăvara acestui an, Donca Mizil a fost internată la Spitalul Fundeni, într-o luptă teribilă pe care o dădea cu cancerul. Fratele ei, Serghei Mizil, a cerut ajutor atunci pe Facebook:

- Advertisement -

„Apel umanitar: cine vrea să mă ajute, să doneze sânge la Centrul de transfuzie sanguină București (str. Constantin Caracas, nr. 2) pentru sora mea, cu specificarea numelui Sonia Donca, internată la Institutul clinic Fundeni, Secția Clinică Hematologie.

Nu contează grupa de sânge a donatorului. Adeverința/bonul primit/ă la efectuarea donației trimiteți-le la adresa de e-mail (…) sau pe whatsapp la numărul de telefon (…), cu specificarea «Pentru Sonia Donca»„.

Donca și Serghei Mizil, doi dintre copiii lui Paul Niculescu-Mizil

Marea iubire a lui Nicu Ceaușescu

Mărturia soției unui fost ministru de Externe

Donca Mizil a fost, timp de 10 ani, marea iubire a lui Nicu Ceaușescu (pe când ea avea între 16 și 26 de ani). Fiica ideologului Paul Niculescu-Mizil a avut însă și un mare ghinion: n-o plăcea Elena Ceaușescu, care avea alte planuri pentru „prințișorul” ei! Nicu a fost nevoit să renunțe la Donca și să se însoare cu o activistă „de perspectivă”, Poliana Cristescu, agreată de mama lui.

- Advertisement -

Mărturii despre relația dintre Nicu și Donca au fost făcute de personaje care au trăit în „lumea interzisă” a nomenclaturii comuniste. Printre acestea: Emilia Marinela Macovescu (soția lui George Macovescu, fost ministru de Externe) și reputatul politolog Vladimir Tismăneanu (fiul activistului Leonte Tismăneanu, născut Leon Tisminețki).

Emilia Marinela Macovescu a povestit într-un interviu: „Nicu Ceauşescu a iubit-o foarte mult pe fata lui Mizil, pe Donca. A vrut s-o ia de soție, dar Elena Ceauşescu nu l-a lăsat să se căsătorească cu ea. Această fată de 16 ani a fost luată de pe stradă forțat și dusă la un spital, unde a fost chiuretată, însărcinată fiind cu Nicu Ceaușescu. Pentru Nicu, Donca Mizil a fost iubirea vieții lui”.

Donca, Nicu și mai mulți prieteni

Mărturia lui Vladimir Tismăneanu (Europa Liberă – Moldova)

„Iubirea cea mare a tânărului Nicu Ceaușescu a fost Donca, fiica ideologului partidului Paul Niculescu-Mizil. Mi-i amintesc pe Nicu și pe Donca, prin 1969, la reuniunile care aveau loc în clădirea sălii de sport a liceului nostru, la etajul întâi, lângă sala de festivități și laboratorul de științe naturale. O stație de amplificare transmitea cântecele epocii, Beatles, The Animals, Bee Gees, The Rolling Stones. Nu începuseră încă acele sinistre campanii anti-cosmopolite, nu eram constrânși să ascultăm muzica aprobată de aparatele ideologice.

În fiecare zi, Nicu se ducea să o ia pe Donca, mai mică decât noi cu doi ani, de la Liceul «Caragiale» din Piața Dorobanți. Toți copiii Mizil, ca și Irina și Sandu Bârlădeanu, ca și Gheorghe și Ileana Preoteasa, au fost elevi acolo. Nicu a fost foarte apropiat de fratele mai mic al Doncăi, Serghei, cel care a urmat apoi Institutul de Arte Plastice.

În timpul facultății s-a produs tragedia, nu voi intra în detalii. Fapt este că Elena Ceaușescu nu privea cu ochi buni relația cu Donca și că a făcut tot ce putea – și putea enorm – pentru a pune capăt acestei legături. Se repeta pattern-ul din «cazul Valentin – Iordana Borilă»? Probabil că da. După un moment cumplit pentru Donca și familia ei, cei doi tineri s-au despărțit definitiv.

Donca fusese poate singura persoană care îi putea spune lui Nicu absolut orice, pe care o asculta și de a cărei părere ținea seama. Mi-a povestit odată Stelian Moțiu (absolvent de Drept, coleg cu Adrian Năstase, scurt timp secretar al UASCR, apoi redactor-șef la Viața Studențească și Amfiteatru) cum, după ce-l conduseseră pe Nicu la aeroport, a rămas cu Donca puțin la taclale. Donca i-a mărturisit că este conștientă cât de puțin respectat este Nicu de toți acei trepăduși din jur, că nu știe de ce se complace în acea companie.

Paul Niculescu-Mizil a promis la un moment dat că va vorbi despre relațiile dintre familia sa și familia Ceaușescu. Nu știu să o fi făcut (a murit în 2008). Precum cei mai mulți foști lideri comuniști, a dus cu el în mormânt atâtea taine, frustrări, spaime, reproșuri și aversiuni nemărturisite.

Am scris despre ostilitatea acerbă a familiei Ceaușescu în raport cu mariajul lui Valentin cu Iordana Borilă în urmă cu mai mulți ani, când s-a aflat că fosta noră a lui Nicolae Ceaușescu s-a întors în țară, din Statele Unite, împreună cu fiul ei și al lui Valentin, Daniel Valentin.

Dacă în cazul Iordanei, Elena Ceaușescu avea rezerve legate de originea ei etnică, despre Donca se spunea că ostilitatea ar fi provenit din convingerea Elenei că era un copil înfiat a cărei ereditate ar fi fost necunoscută. Nu știu care este adevărul, dar acestea erau rumorile care circulau în cercurile bine informate. Oricum, este limpede că funcționau fobii genetice.

Mizil era un loialist, un membru al cercului intim, un fidel al lui Ceaușescu încă de la începutul anilor ’60. Dar acest lucru nu era suficient pentru a calma aprehensiunile maladive ale Elenei. Ulterior, cuplul Ceaușescu a decis să elimine din numele de familie terminația «Mizil», li se părea că introduce un fel de nepermisă distincție aristocratică. Politic, Mizil era de fapt emasculat din clipa când a fost trimis să conducă Centrocoop-ul. Gloria ideologului se sfărâmase, era și el acum doar unul dintre figuranții fără voce și fără șira spinării de la masa puterii absolute…”

Nicu, Donca și prietenii, la munte

Poliana Cristescu a fost adusă de la Târgoviște la București, s-o facă uitată pe Donca Mizil. Elena Ceaușescu a plasat-o în subordinea lui Nicu, la UTC

După ce l-a despărțit pe Nicu de Donca, reușind să rupă relația sentimentală puternică dintre cei doi, Elena Ceaușescu a trecut la pasul 2: și-a însurat „prințișorul” cu favorita ei, Poliana Cristescu.

Poliana Cristescu

„Tovarășa” o cunoscuse pe Poliana Cristescu într-o vizită oficială la Târgoviște, unde Cristescu era șefa Organizației de Pionieri din județ. Dâmbovița era județul în care se născuse (în comuna Petrești) și Lenuța Petrescu, viitoarea Elena Ceaușescu.

Din primele verificări ordonate de „tovarășa Ceaușescu”, rezultau numai aspecte favorabile în privința Polianei Cristescu: înfățișare agreabilă, tânără, licențiată, devotată Partidului, inteligentă și fără încurcături.

Ca s-o aducă pe Poliana în viața lui Nicu, Elena Ceaușescu a mutat-o la București, numind-o secretară a Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist (UTC), chiar în subordinea lui Nicușor.

Nunta celor doi a avut loc pe 10 decembrie 1983, la Consiliul Popular al Sectorului 1, dar mariajul nu a fost de lungă durată.

Jean Maurer, fiul fostului prim-ministru comunist Ion Gheorghe Maurer, își amintește că despărțirea lui Nicu Ceaușescu de Donca Mizil „i-a distrus pe amândoi”.

Donca Mizil s-a măritat cu Dan Sonia

Ulterior relației intense cu Nicu Ceaușescu, Donca Mizil și-a refăcut viața. Ea s-a măritat cu Dan Sonia, luând și numele acestuia prin căsătorie, scrie Fanatik.ro.

Donca și soțul ei, Dan Sonia

Nicu Ceaușescu a murit pe 26 septembrie 1996, la vârsta de 45 de ani, într-un spital din Viena, după o grea suferință, provocată de ciroză. Avea ciroză în ultimă fază, boală căpătată în urma consumului excesiv de alcool.

Apropiații lui Nicu spun că în ultima perioadă a vieții acestuia, mai ales după Revoluție, fiul dictatorilor consuma foarte mult aclool, mai ales tărie, ceea ce i-a afectat ficatul. Dar și suferința provocată de despărțirea forțată de Donca Mizil, la începutul anilor ’80, l-a împins pe Nicu Ceaușescu spre alcoolism.

Cel ce i-ar fi putut fi socru, Paul Niculescu-Mizil, i-a supraviețuit 12 ani, murind pe 5 decembrie 2008, la vârsta de 85 de ani.

Paul Niculescu-Mizil, ideologul minciunii, a avut trei copii naturali și trei înfiați. Cei naturali au fost Serghei, Lidia și Donca.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mama medicului conspiraționist din Iași a fost ucisă de Covid, la 72 de ani. Fiul-doctor a convins-o să nu se vaccineze, dar vinovat e Fauci!

* VIDEO. A murit cântărețul-medic, unul dintre cei mai buni bass-iști din România. „A fost un mare antivaccinist. Covid l-a lovit năprasnic”

* Dănuț Lupu: „Covidul mi-a omorât fratele, iar eu am stat 16 zile la ATI. Vaccinați-vă cât mai repede!” / „«Știm noi că vrea Oculta Mondială să ne omoare cu vaccinul». Și uite-așa murim pe capete, ca proștii”

* Ultimul gând al preotului de 46 de ani ucis de Covid cu preoteasă cu tot: „Dacă mă vaccinam, poate aveam o şansă. Vaccinaţi-vă!”

VIDEO. Ministrul Novak dezvăluie ravagiile făcute de Covid în familia sa de anti-vacciniști: „Bunică-mea a murit, pe tata l-am salvat în ultima secundă”

* Gafă antologică a Alinei Gorghiu: „Dacă mori, o faci pentru tine, pentru sănătatea ta”!

* GAFA SĂPTĂMÂNII: Poza lui Rareș Bogdan cu infractorul fugar Cristian Rizea. Europarlamentarul ori minte, ori cauționează minciuna fostului deputat PSD

* Ciprian Ciucu, șeful PNL București: „Nu mă simt confortabil într-o alianță cu PSD. Aș prefera USR, dar ne-am tribalizat și noi, și ei”

* Presa germană îl „rade” pe Klaus Iohannis pentru asocierea cu PSD: „Pe căi greșite” / „Se apropie de adversarii săi corupți de ieri”

* Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de ani, iar în primăvară a făcut „o formă dură de Covid”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -