Ministerul Finanțelor condus de PSD-istul Adrian Câciu a dat pe mâna unei firme controlate de un fost director de-ai lui Sebastian Ghiță contractul pentru arhivarea electronică a 900 de milioane de documente, anunță G4Media. Contractul valorează aproape 16 milioane de lei (circa 3 milioane de euro) fără TVA și a fost adjudecat prin licitație.
Modul în care coaliția PSD-PNL, fabricată acum un an de președintele Klaus Iohannis, împarte contractele în statul român azi amintește izbitor cu practicile din perioada 2000-2012. În urmă cu 10 ani, în guvernarea USL (PSD-PNL), contractele IT ale instituțiilor de stat erau încredințate tot firmelor care aveau de-a face cu Sebastian Ghiță – oligarhul fugar ale cărui legături cu SRI au rămas și azi neelucidate. Așa a fost posibil incredibilul fiasco al informatizării sistemului din Sănătate, permanent blocat și nefuncțional inclusiv azi, la atâția aniu distanță.
Licitația lansată de Ministerul Finanțelor condus de Adrian Câciu pentru un sistem informatic de arhivare electronică (SIAEL) a unui număr enorm de documente a fost câștigată de compania Metaminds SA, condusă de Andrei Cruceru, fost director de vânzări la Asesoft (perioada martie 2013-septembrie 2015), firma lui Sebastian Ghiță.
Valoarea contractului este de 15.958.797 lei fără TVA. Finalizarea proiectului ar trebui să aibă loc în decembrie anul viitor.
Exact la fel cum fusese și în cazul informatizării sistemului din Sănătate, obiectivele enunțate la proiectul Ministerului Finanțelor sunt foarte generoase. Teoretic, atât lucrătorii din Finanțe, cât și cetățenii ar urma să aibă un acces mult mai facil la informații. Totul depinde însă de felul în care se va executa efectiv lucrarea.
Directorul lui Ghiță a venit la Metaminds SA imediat după ce a plecat de la Asesoft, în 2015. Coincidență, se ocupă de același domeniu pe care s-a specializat oligarhul fugar: „implementează soluții complexe, la cheie și personalizate, în domeniul arhitecturilor IT complexe și al securității cibernetice asociate, pentru organizații publice și private din sectoare strategice”.
Compania are 42 de angajați și până acum, în 7 ani de existență, a avut 190 de contracte. Angajamentele acestei firme au fost, bineînțeles, cu statul român. Printre altele, Metaminds SA „s-a lipit” și la proiectul de dotare wireless a școlilor câștigat în 2019 de un consorțiu condus de Telekom România Mobile Communications. În urma acestei afaceri, Liviu Dragnea anunța la vremea respectivă că va scoate SRI din procedura de aprobare a marilor contracte de IT. N-a mai apucat să facă asta pentru că a intrat la pușcărie.
Andrei Cruceru a vrut anul trecut să clarifice situația, transmițând EduPedu.ro, în 2021, că într-adevăr a fost angajat director la Asesoft, dar n-a avut nicio legătură cu Sebastian Ghiță.
Interesant este că și partenerul minoritar al lui Andrei Cruceru la Metaminds Sa, Giorgia Bordușanu, a fost tot angajată la Asesoft International în aceeași perioadă ca și acționarul majoritar (decembrie 2012-septembrie 2015), pe funcția de Internal Communication Manager.
Coincidențele merg și mai departe. Inițial, Metaminds SA s-a numit Nova Tech Integrated Solutions și a fost înființată de Liviu Mircea Uruc, tot interpus de-ai lui Sebastian Ghiță.
Ce rezultă: că guvernul are bani, dar nu vrea electorat tânăr cult. De comparat cele câteva cărți digitalizate de Biblioteca Națională a României cu poate zeci de milioane ale Franței, începând cu Gallica.
PARTIDUL SI SECRUITATEA
KWI n-a întors România cu 20 de ani în urmă. El a bătut pasul pe loc, nefăcând absolut nimic pentru ca România să prospere. Și a reușit 100%. Copita dată USR-ului anul trecut a fost „suprema” lui realizare.
Halal conducător-trădător. Numai la case, bani și plimbări i-a stat capul, că mintea nu pot să spun.