RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

2
3201
Victor Ponta și intermediarul său, oligarhul Sebastian Ghiță

Oligarhul fugar Sebastian Ghiță, proprietar al postului de orientare putinistă România TV, colecta șpăgile pentru campaniile electorale ale PSD și pentru Victor Ponta, conform mai multor martori care apar în rechizitoriul întocmit de DNA, scrie jurnalistul Alex Costache în G4Media.ro. Contractele IT ale instituțiilor statului erau încredințate firmelor lui Ghiță, acestea direcționând apoi „dreptul” către Partidul Social Democrat – aflat azi la putere în România, alături de Klaus Iohannis și PNL. Ghiță a fost trimis în judecată zilele trecute, de DNA, pentru trafic de influență și instigare la fals. În esență, el a făcut pentru PSD ce a făcut Elena Udrea pentru PDL.

Cheia de la care procurorii au reușit să deșire acest grup infracțional organizat a fost Irinia Socol, pe atunci președinta companiei IT Siveco. Ea a acceptat să colaboreze cu anchetatorii și să le explice mecanismul prin care Ghiță și PSD furau statul român – această colaborare a și salvat-o de acuzațiile de fals în înscrisuri, cazul ei fiind clasat.

Procurorii o urmăriseră și pe ea, având la dosar înregistrarea unor discuții cu Sebastian Ghiță, dar și cu alți membri ai grupului infracțional.

Banii de campanie electorală ai PSD au fost furați din fondurile cu care urma să fie informatizat sistemul de Sănătate! Așa s-a ajuns la fiascoul proiectului privind Cardul de Sănătate și rețetele online 

Irina Socol – inițial având identitatea protejată sub pseudonimul Lucică Nănău – a dezvăluit că Sebastian Ghiță i-a cerut taxă de protecție, pentru ca firma Siveco să poată avea contracte IT cu statul român. Ghiță i-a cerut banii pentru campaniile electorale ale PSD din 2012 (parlamentare) și 2014 (prezidențiale).

Ca să poată scoate banii într-o formă legală, Siveco a încheiat contracte de servicii fictive cu companiile lui Sebastian Ghiță.

În acest punct ne intersectăm și cu marele fiasco numit sistemul informatic prin care se eliberează rețetele și se folosesc cardurile de sănătate în România. Ca să aibă PSD și Ponta bani de campanii electorale, a fost nevoie ca banii să fie furați de la Sănătate.

Declarații ale Irinei Socol în anchetă

„În anul 2011, Casa de Asigurări de Sănătate lansează alte trei licitații: Prescripția Electronică, Dosarul Electronic și Cardul de Sănătate.

HP și S.C. Siveco România S.A., ca și subcontractor, câștigă în ianuarie 2012 proiectul Prescripția Electronică, iar HP cu Novensys, proiectul Cardul de Sănătate, în aprilie 2012, S.C. Siveco România S.A. fiind subcontractor.

Domnul Victor Ponta devine prim-ministru în mai 2012, iar domnul Ghiță susține că S.C. Siveco România S.A. nu va mai avea nicio problemă dacă va plăti sumele pe care le solicită de data aceasta, deci Ghiță Sebastian vine din nou la S.C. Siveco România S.A. și pretinde un alt milion de euro, insistând de data aceasta pe rapiditatea plății.

Din câte cunosc, acești bani îi erau necesari pentru alegerile din acel an, și anume pentru susținerea campaniei PSD. Din această sumă, îmi amintesc că a fost achitată suma de 450.000 euro pe care, din ce-am auzit, a spus că o va folosi pentru susținerea campaniei lui Victor Ponta (…).

În anul 2014, Casa de Asigurări de Sănătate anunță că va mai lansa două proiecte la sfârșitul anului, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, domnul Ghiță Sebastian cere directorilor S.C. Siveco România S.A. o altă sumă de 1.000.000 de euro, susținând că are nevoie pentru susținerea lui Victor Ponta. Din această sumă, pretinsă de domnul Ghiță Sebastian și acceptată de reprezentanții S.C. Siveco România S.A., aceștia au plătit suma de 600.000 euro”.

Banii ajungeau la PSD și la Ponta, prin intermediul unor contracte fictive pe care firmele lui Ghiță le încheiau cu companiile care voiau să aibă acces la contracte IT cu statul

Conform mărturiei Irinei Socol, Sebastian Ghiță era intermediarul premierului de atunci, Victor Ponta:

Irina Socol: „Pentru a-și folosi influența pe lângă Victor Ponta, Sebastian Ghiță a pretins ca Siveco să platească suma de 1.000.000 de euro către firma Asesoft. În urma mai multor discuții, Siveco a plătit suma de aproximativ 450.000 de euro către Asesoft, în urma unor comenzi și servicii fictive, care în realitate nu au fost efectuate de către firma Asesoft, și au fost efectuate de salariații Siveco. Menționez, de asemenea, că domnul Sebastian Ghiță a impus ca întreaga sumă de 450.000 de euro să fie plătită înainte de luna noiembrie 2012, pretextând că trebuie să acopere și cheltuielile pentru campania pentru alegeri parlamentare, din decembrie 2012”.

Irina Socol nu s-a rezumat doar la afirmații, prezentându-le procurorilor și dovezi concrete în sprijinul celor spuse. Declarațiile fostei șefe a Siveco sunt confirmate de cel puțin 3 martori.

Siveco nu era singura firmă obligată să plătească taxă de protecție către PSD și intermediarul acestui partid (Sebastian Ghiță). Un alt martor, cu identitate protejată, a povestit: „În perioada în care devenise clar că UTI va câștiga, în mod direct și personal am asistat la o discuție care a avut loc între Urdăreanu Tiberiu și Ghiță Sebastian Aurelian, în care acesta a afirmat că există două variante: să se anuleze proiectul și să se refacă ulterior licitația (autoritatea contractantă având dreptul de a anula în orice moment procedura, chiar și în perioada dintre adjudecare și semnarea contractului), sau să se semneze contractul cu UTI, condiționat, însă, de plata de către UTI a unor servicii Active, inițial de 2 milioane de euro. Justificarea lui Sebastian Ghiță a fost că această sumă de bani este necesară pentru strângerea de fonduri pentru Campania electorală prezidențială care urma să aiba loc în anul 2014, pentru susținerea candidatului propus de Partidul Social Democrat”.

„C’ăsta, GHINEA… Păi, eu zic, OK! Nu mai ia șpagă, nu mai face nimic, el e călare pe cal alb! Ghinea n-a luat în viața lui șpagă! Foarte bine! Noi toți suntem mânjiți, corupți, proști”

Există la dosar și interceptări. Într-una dintre ele, realizată pe 24 august 2016, Sebastian Ghiță îi spune Irinei Socol ce să spună la anchetă și îl înjură pe procurorul Negulescu (supus la vremea respectivă unei furibunde campanii de linșaj mediatic de România TV și Antena 3).

La un moment dat, Ghiță se referă la cineva – nu e clar la cine – cu o amenințare foarte străvezie: „Ce treabă are Asesoftu’ cu astea? Tu n-ai zis, băi, nene, tu mi-ai făcut un rău, tu ai impresia că ești băiat isteț… poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!!!”.

Același Ghiță îi spusese mai devreme Irinei Socol: „Am trei avocați, tre’ să dau 18 milioane…”.

Într-o altă interceptare, din 29 septembrie 2016, Irina Socol și Cristian Anastasescu, șeful Asesoft și fostul cumnat al lui Sebastian Ghiță, îl bodogăneau pe Cristian Ghinea în Guvernul Cioloș, pe atunci ministrul Fondurilor Europene, pe motiv că nu ia șpăgi:

„Socol Irina: Mă, da măcar să facă! C’ăsta, GHINEA… Păi, eu zic, OK! Nu mai ia șpagă, nu mai face nimic, el e călare pe cal alb! Ghinea n-a luat în viața lui șpagă! Foarte bine! Noi toți suntem mânjiți, corupți, proști. Mă, dar ai proiecte de un miliard pe IT? Ai 600 de milioane pe agenda digitală și mai ai pe POCU, mai POCA…! Aproape dublu la un miliard. Unde, unde-s proiectele. (…)

(…) Socol Irina: Hai, mă, că el e călare pe cal alb! Că în viața lui n-a luat mită! Dă niște declarații, de parcă el e… Da? Că mie mi-e greu să cred că el nu… A apărut la un moment dat că nu știu ce ONG-uri cu finanțare cu… da. Nici nu mă interesează. Pe mine mă interesează că nu-s proiecte! (…)

(…) Anastasescu Cristian: La UTI nu prea ai control… (neinteligibil)… dar cu configurația asta tehnocrată nu poți să faci nimic. Zici că sunt englezi. Șapte, opt, dar le-a subordonat. Trebuie să bagi și pensiile, și șom,………….ajul și DNA și… (neinteligibil)… sociale și… morții lor, ce mai sunt pe acolo. (…)”

Planul subteran al unui Guvern PSD-PNL exista încă din 2016! Sebastian Ghiță era sigur că noul USL urma să guverneze „fără opoziție”. Proiectul s-a amânat pentru 2022 pentru că PSD a câștigat zdrobitor alegerile, iar PNL a luat sub 25%

Foarte interesantă este și prima parte a discuției dintre cei doi. Mai erau două luni până la alegerile câștigate zdrobitor de PSD, iar Irina Socol și Cristian Anastasescu erau pesimiști, se temeau că PNL va lua 25%, iar Dacian Cioloș va rămâne premier „cu tehnocrații”, unde nu exista „intrare”, ca să fie corupți.

Anastasescu a încercat să-i ridice moralul Irinei Socol, spunându-i din sursă sigură, de la Sebastian Ghiță, că pe sub masă PSD și PNL se înțeleseseră ca după alegeri să refacă USL-ul și să guverneze, practic, fără opoziție! Planul s-a amânat 4 ani pentru că atunci a avut loc o uriașă surpriză, PSD-ul luând peste 45% din voturi, iar PNL – doar 20%. PSD n-a mai avut nevoie de PNL, fiindu-i suficientă înăitarea cu partidul-balama al lui Tăriceanu, ALDE.

Mai jos, fragmentul cu pricina.

Anastasescu Cristian: Păi, stai că te întreb eu: tu ce crezi că se va întâmpla la alegeri?

Socol Irina: Eu cred că Cioloș va rămâne premier. Și singura mea speranță este să pună totuși niște miniștri mai (neinteligibil)… adică niște miniștri mai… Eu cred că el va rămâne premier indiferent cine iese! Că va fi OK. E PNL 25%.

Anastasescu Cristian: Păi da, dar a zis Iohannis azi să se hotărască la ce partid se duce, că nu mai merge așa.

Socol Irina: Să nu se ducă la niciun partid! N-o să se ducă la niciun partid. O să fie tot premier. Dar dacă… (neinteligibil).

Anastasescu Cristian: Da, dar nu mai pune tehnocrați!

Socol Irina: Da, nu mai pune! Dar dacă îl lasă pe Ghinea, pe…

Anastasescu Cristian: Nu vezi că-i zăpăcesc pe toți? L-a prins și pe Blaga acum, și pe ăia! Îi trosnesc pe toți, probabil c-o să vină un curent d-ăsta dă PSD-PNL, fără opoziție. Sigur, zice SEBI.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Parlamentul Olandei nu s-a speriat nici măcar de Rareș Bogdan, care „se simte obligat” să „joace dur”! Olandezii au votat împotriva aderării României la Spațiul Schengen

Țări mici cu nostalgii mari: România Mare, Ungaria Mare, Bulgaria Mare, Serbia Mare. De ce nu e bine să ne jucăm de-a revizionismul, așa cum ne șoptește Rusia

Codruța Kovesi confirmă jocul murdar al președintelui Iohannis: „Mi-a cerut demisia din fruntea DNA în vara lui 2018!”. Pe vremea lui Dragnea, Iohannis poza în mare apărător al luptei anticorupție

2 COMENTARII

  1. V-ati bagat in gura lupului,voi si cei de la G4Media,ce sa zic,pregatiti-va de 3 zile si 3 nopti de linsaje 24/7 pe post.Stati pe faza ca sigur va trebui contactat CNA.Pentru „instiintare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here