vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNewsIntelectualii români, petiție oficială către Sinodul BOR pentru „unitatea creștinilor în celebrarea...

Intelectualii români, petiție oficială către Sinodul BOR pentru „unitatea creștinilor în celebrarea Paștelui“. Printre semnatari: Baconschi, Papahagi, Blandiana, Pleșu, Radu Carp, Daniel David, Alex Ștefănescu

-

Adrian Papahagi și Teodor Baconschi, doi dintre intelectualii români apropiați de BOR, anunță că au trimis Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române o petiție oficială în care cer „unitatea creștinilor în celebrarea Paștelui“. E vorba de schimbarea sistemului de calcul al datei la care pică Paștele, renunțându-se la calendarul iulian – care s-a dovedit că e greșit încă de acum 450 de ani – și trecerea la calendarul gregorian (în vigoare azi în întreaga lume).

Petiția a fost trimisă la BOR și, în același timp, publicată pe site-ul Petitieonline.com, unde a strâns în nici 24 de ore peste 4.500 de semnături.

Alături de cei care semnează petiția înaintată Sfântului Sinod se regăsesc numeroși intelectuali de prim rang ai României de azi – profesori, scriitori, psihologi, artiști, critici literari, cercetători, arhitecți, jurnaliști, istorici.

- Advertisement -

Printre cei care și-au unit vocea cu a inițiatorilor sunt scriitoarea Ana Blandiana, filosoful Andrei Pleșu, cercetătoarea Anca Vasiliu, profesorul Daniel David (rectorul UBB Cluj), scriitoarea Monica Pillat, criticul literar Alex Ștefănescu, profesorul Radu Carp și mulți alții.

Patriarhia Română, prin purtătorul său de cuvânt, a dat deja semnale încurajatoare, arătând că e interesată de subiect și deschisă la convocarea unui sinod al tuturor bisericilor ortodoxe, pentru a propune schimbarea sistemului de calcul pentru data Paștelui.

Iată textul petiției, în care autorii arată în amănunțime rațiunile demersului lor.

- Advertisement -

„Duminică, 23 aprilie 2023, Sf. Gheorghe, Purtătorul de Biruință      

 Către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Adunarea Națională Bisericească

 Preafericite Părinte Patriarh Daniel,

Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre, Membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române,

Stimați membri ai Adunării Naționale Bisericești,    

Hristos a înviat!  

Primul Sinod Ecumenic, reunit la Niceea în anul 325, una din pietrele de temelie ale Ortodoxiei, a stabilit ca Biserica Lui Hristos, una, universală și apostolică, să celebreze Învierea Domnului într-o zi de duminică, aceeași pentru toți. Din epoca domniei lui Carol cel Mare în Apusul Europei până în secolul al XVI-lea, așadar și după regretabila schismă, creștinătatea s-a învrednicit să celebreze Paștele, an de an, împreună.  

Din nefericire, probleme astronomice, complicații computistice și reașezări de calendare civile și ecleziastice, pe care nu le detaliem aici, au făcut ca astăzi creștinătatea să nu mai sărbătorească în aceeași zi Învierea Domnului. Atât lumea apuseană cât și cea răsăriteană s-au încurcat în calcule, greșite sau incoerente și de o parte, și de alta. Decalaje de calendar există între Orientul ortodox și Occidentul catolic sau protestant, și chiar în interiorul lumii ortodoxe, astfel că Bisericile ortodoxe din Rusia și Serbia, de pildă, sărbătoresc chiar și Nașterea Domnului în alt moment decât majoritatea creștinilor, după calendarul iulian neîndreptat (stabilit de Iulius Caesar înainte de Nașterea Domnului). Totuși, așa cum sublinia profesorul Teodor Popescu într-un studiu de referință în Biserica noastră, „azi nu ne mai întreabă și nu mai interesează pe nimeni de ce nu serbăm Paștile la o dată cu pasha iudaică; ne întreabă de ce nu serbăm Paștile o dată toți creștinii” (Teodor M. Popescu, „Problema stabilizării datei Paștilor: Privire istorică asupra divergențelor și computurilor pascale. Încercări de îndreptare. Greutatea și necesitatea unui acord. Propuneri și posibilități actuale”, Ortodoxia 16.3 (1964), p. 425).  

Conștiința nevoii de a unifica data la care sărbătorim Învierea Domnului a existat mereu în interiorul Ortodoxiei. O întâlnire panortodoxă organizată la Constantinopol acum exact un secol, în 1923, a reușit chiar, pentru câțiva ani, să unifice calendarele. Din nefericire, concordia nu a durat, iar astăzi Bisericile Ortodoxe autocefale funcționează după calendare diferite. În cazul nostru, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Crăciunul după calendarul gregorian, folosit și de statul român, în schimb continuă să calculeze data mobilă a Paștelui după calendarul iulian; alții, în schimb, sărbătoresc atât Paștele cât și Crăciunul exclusiv după calendarul gregorian (Biserica Ortodoxă Finlandeză), sau exclusiv după cel iulian (Biserica Ortodoxă Rusă).  

Cunoaștem dificultatea de a sincroniza calendarul, care se poate face doar prin dialog interconfesional și intraortodox, însă aceasta nu scuză sărbătorirea aceluiași eveniment la date diferite în diversele Biserici.  

Din fericire, celebrarea Paștelui la date diferite nu ridică probleme dogmatice, fiindcă toți creștinii mărturisesc identic Învierea Domnului; din nefericire, ea afectează însă viața oamenilor și creează dezbinare sau probleme. Ca laici, nu putem fi indiferenți la aceste aspecte. În zonele multietnice din România, calendarele școlare și zilele libere legale sunt bulversate. Numeroase familii mixte (în care soții au confesiuni diferite), milioane de români ortodocși trăitori în țări de tradiție catolică și protestantă, numeroși cetățeni români de confesiuni diferite nu pot să sărbătorească împreună, în aceeași duminică, Învierea Mântuitorului, din cauză că, de sute de ani, Bisericile nu s-au învrednicit să se pună de acord, perpetuând acest decalaj nejustificat.  

Celebrând laolaltă Învierea Domnului, am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos, care comportă probleme dogmatice dificile. Mai presus de orice, unificarea calendarelor a avut loc în trecut, cel mai recent acum exact un secol, în 1923, deci e repetabilă. Ea ține de un aspect strict lumesc, de un biet calendar, care ar fi păcat să fie transformat în piatră de poticnire. Frumos ar fi să sărbătorim Învierea Domnului împreună, ortodocși, catolici și protestanți, măcar începând din 2025, când se vor împlini 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea.  

Suntem conștienți că există în prezent eforturi reale, la nivelul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, al altor Patriarhii ortodoxe, și al Bisericii Romano-Catolice, pentru a unifica data sărbătorii pascale. Atingerea acestui obiectiv ar dobândi și un impact pastoral și misionar coerent, într-o lume creștină aflată sub presiunea deseori agresivă a secularismului. La fel de conștienți suntem că nu toate Bisericile ortodoxe lucrează cu aceeași râvnă pentru unitatea creștinilor, iar unele înțeleg să submineze chiar și întâlnirile panortodoxe.  

Știm că problema pascaliei nu poate fi rezolvată doar prin voința unilaterală a Bisericii Ortodoxe Române, deși aceasta este tradițional deschisă spre dialog. Vă solicităm însă ca Biserica Ortodoxă Română să se implice cu energie și convingere în dialogul panortodox și interconfesional pe această temă, spre a convinge și Bisericile Ortodoxe surori să adopte duhul unității și să sprijine inițiativele Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.  

Naționalismul religios (profund neortodox și necreștinesc), afectele antioccidentale, calculele politice, sau încremenirea în calendare desuete nu trebuie să stea în calea bunului simț și a dreptei credințe (adică a Ortodoxiei postniceene), care ne cer să sărbătorim în unitate Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.“ 

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cioloș cere închiderea RTV, Clotilde Armand cere închiderea „robinetului” cu bani de la primării către RTV / „Nu mai alimentați cu bani publici mașinăria de manipulare!” / Cât au primit RTV și Antena 3 de la Primăria Sectorului 1 în mandatul lui Tudorache-PSD

* Panică la Guvern: salariile bugetarilor îngheață de la 1 mai! „Încasările la buget pe primele două luni au fost de 7 ori mai mici decât în 2022” – profesorul Păun

* Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

* Impostura cinică a unui comunist din PSD: cum a pus Petre Daea să se verse o basculantă de gunoi în Pădurea Băneasa, ca să-l filmeze televiziunile că face ecologizare

* PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

* Mincinoșii de la Kremlin: Prigojin susține că fiul kremlinezului Peskov, celebru pentru că fuge de război, a luptat în trupele Wagner! „Bucătarul lui Putin” n-a adus nicio dovadă care să-i susțină balivernele

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -