luni, februarie 26, 2024
AcasăNewsCiprian Ciucu, șeful PNL București: "Nu mă simt confortabil într-o alianță cu...

Ciprian Ciucu, șeful PNL București: „Nu mă simt confortabil într-o alianță cu PSD. Aș prefera USR, dar ne-am tribalizat și noi, și ei”

-

Ciprian Ciucu (43 de ani), președintele organizației PNL București și primarul Sectorului 6, este deranjat de perspectiva ca partidul său să colaboreze cu PSD la guvernare. „Nu-mi convine și nu mă simt confortabil”, a declarat Ciprian Ciucu la Digi 24, care consideră că noul Guvern ar trebui format tot în formula PNL – USR – UDMR.

Ciucu simte o „radicalizare” a USR, care se pregătește să treacă în opoziție.

În emisiunea „În fața ta”, care a fost înregistrată pentru a fi difuzată sâmbătă, de la ora 13.00, Ciprian Ciucu face o analiză a evenimentelor care au dus la ruperea coaliției de guvernare. Concluzia sa: s-a ajuns la o neîncredere între cele două partide, care a început încă din campania electorală, amplificată de „agresivitatea” fostului ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu, culminând cu o alegerile interne din cele două partide.

USR și PNL „s-au radicalizat unul împotriva altuia până au ajuns efectiv să nu mai poată lucra împreună”, spune Ciucu. În plus, „alegerile interne au fost mai dure decât cele parlamentare”, crede primarul.

- Advertisement -

Ciprian Ciucu a explicat că în Consiliul Local al Sectorului 6 a colaborat foarte bine până acum cu USR, dar se teme că deciziile la nivel național vor avea repercusiuni și la nivel local – atât la Primăria București, cât și la unele sectoare.

În politica din România, inclusiv în PNL, „fiecare e cu tribul lui”, a mai constatat Ciprian Ciucu.

Fragmente din interviul de la Digi 24

„A fost foarte mult tribalism, de toate părțile. Fiecare cu tribul lui”

Claudiu Pândaru (jurnalist Digi 24): „PNL încearcă să facă un guvern cu dl. Ciucă. Cum ați ajuns în situația asta, în care iată, încercați să obțineți sprijin de la PSD pentru a ține un guvern minoritar la putere? Acum două luni aveați majoritate parlamentară, părea că e posibil să rămâneți așa până în 2024”.

- Advertisement -

Ciprian Ciucu (primarul Sectorului 6 și președintele PNL București): „Și eu m-am întrebat cum am ajuns în această situație, dar pentru că știu din interior dinamica, poate mi-a fost mai ușor să o înțeleg. Eu, de exemplu, am fost și rămân în continuare susținătorul ideii că USR trebuie să fie la guvernare, îmi asum această opinie și cel puțin voi face ceea ce ține de mine ca PNL să aibă majorități, acolo unde se poate, cu USR PLUS în București.

Este drept, eu fac mai mult politică la nivel de București, fac destul de puțin politică, în acest moment al carierei mele, la nivel național. Nu sunt cel mai prezent în deciziile naționale și nu am impus până acum miniștri, de exemplu, chiar dacă am în partid o poziție destul de importantă ca președinte PNL București. Am ales să mă focalizez mai mult pe București, pentru că e nevoie mai mult aici de leadership și de implicarea mea și de sprijin pentru primarul general. E o zonă mult mai neacoperită politic decât partea națională. Asta nu înseamnă că nu urmăresc și nu mă implic la nivel național.

A fost foarte mult tribalism, de toate părțile, și există foarte mult tribalism în politica din România. Fiecare cu tribul lui”.

„Nu-mi convine, dar îmi asum deciziile luate de colegii mei”

Ciprian Ciucu: „Relația asta de neîncredere între PNL și USR a fost din campanie. USR a insistat foarte, foarte mult pe o campanie anti-PNL. Fostul ministru Vlad Voiculescu, un tip pe care îl stimez, de altfel, a fost extrem de agresiv din ziua 1 a mandatului. Evident, toate lucrurile astea s-au acumulat și toată lumea s-a tribalizat. PNL s-a tribalizat, USR PLUS s-a tribalizat. Când zic acest lucru, mă refer în sensul că fiecare nu vede dincolo de propria formațiune, propria organizație, propriul grup din care face parte.

A venit acel episod cu demiterea lui Vlad Voiculescu, care l-a radicalizat și mai mult. Au venit cele două episoade cu alegerile din cele două partide, alegerile interne, care au fost mai dure decât alegerile parlamentare. Cred că în ambele partide s-a cheltuit mai multă energie pe alegerile interne decât pe alegerile pe care împreună le câștigaserăm și în acest context al alegerilor interne, tribalizarea a continuat și mai mult, astfel încât cele două formațiuni politice s-au văzut mai degrabă în situația de a fi în competiție și este o lipsă totală de încredere între unii și alții, o lipsă de dialog, o politică de forță dusă de ambele părți și am ajuns aici, din nefericire.

Îmi convine? Nu-mi convine, vă zic sincer. Acum, fac parte din PNL, îmi asum deciziile care sunt luate de colegii mei și mergem mai departe”.

„Simt o radicalizare a USR”

Claudiu Pândaru: „Sunteți mai confortabil cu o alianță, chiar și neparafată, cu un guvern susținut de PSD?”

Ciprian Ciucu: „Nu! Nu! Nu! Sunt în situația în care – poate o să mi se reproșeze – sunt în situația în care eu trebuie să mă ocup de București. Trebuie să mă ocup, ca președinte al PNL București, ca ceea ce am promis în campanie împreună cu Nicușor Dan să se întâmple și ceea ce se întâmplă între PNL și USR la nivel național afectează ceea ce se întâmplă în București, ca să fie foarte, foarte clar. Pentru că simt o radicalizare a USR în ultimul timp și pe Consiliul General și va fi și pe primarul general probabil și va fi și pe PNL”.

Claudiu Pândaru: „Dumneavoastră, în Capitală, cu cine veți colabora? Cu USR sau cu PSD?”

Ciprian Ciucu:Alegerea mea personală este să colaborăm cu cei cu care m-am însoțit în campania electorală. Mă refer la București. Aceasta este alegerea mea personală. Evident, eu sunt doar președinte de filială de partid și pot să vin să propun politici și decizii partidului, dar să avem un Birou destul de viu și împreună decidem cu cine colaborăm și cu cine nu colaborăm. Știți, ca să colaborezi, e nevoie de doi ca să facă un tango, adică degeaba vreau să colaborez cu USR, dacă USR n-o să vrea să colaboreze cu mine. Iar acum simt, vă zic sincer, simt această radicalizare sau pregătire de a se trece în opoziție de către USR și în București”.

„La Sectorul 1, lucrurile au luat-o efectiv razna”

Ciprian Ciucu: „Totuși, USR în București nu este în opoziție, este la putere în Consiliul General, împreună cu PNL și cu Nicușor Dan, și au doi primari – unul rațional și cumpătat și unul foarte implicat, cu mult patos, care atacă PNL foarte mult și nu cu argumente și nu își poate trece proiectele.

Din punctul meu de vedere, mi-aș fi dorit foarte mult să se întâmple și la alte sectoare, și la Primăria Capitalei ceea ce s-a întâmplat la Sectorul 6. În Sectorul 6, politic vorbind, tot ce am negociat cu USR au primit. A doua zi, imediat. Din nouă instituții, cinci sunt în subordinea viceprimarilor USR, cu competențe depline. Orice proiect pe care l-am promovat a fost înainte discutat temeinic și agreat, nu am produs niciun fel de surpriză, nu am surprins pe nimeni că vin cu un proiect pe ordinea de zi care să nu fie înainte agreat politic. Am cerut același lucru în schimb: predictibilitate, argumente și așa mai departe. Și până în acest moment, nu am avut probleme cu majoritatea USR din Sectorul 6, pentru că a fost un parteneriat cât se poate de corect și de sincer și de transparent și pe față.

La Sectorul 1, lucrurile au luat-o efectiv razna, cu acuzații dintre cele mai grave la adresa colegilor mei și care nu se susțin. Dacă intrăm pe Codul administrativ, dacă intrăm dincolo de patos, pe argumente, nu se susțin, pentru că și ei au același obiectiv pentru cetățenii Sectorului 1 ca și primarul, dar stilul acesta, știți, este treaba unui primar să-și asigure majoritatea în Consiliu și procesul și relațiile pe care le ai cu ceilalți contează foarte, foarte mult. Dacă îți respecți partenerii, e una, dacă îi înjuri și-i faci hoți și-i faci în fel și-n chip, permanent, e normal că ți-i antagonizezi. Dacă nu le dai o atribuție negociată, dacă-i șuntezi, dacă-i păcălești, nu ai cum să le ceri sprijinul, pentru că și ei au voturi în spate, și ei vor să-și facă mandatul.

Deci, au fost mai multe modalități de abordare până acum. Ce să vezi? La Sectorul 6 o ședință de Consiliu Local, împreună cu USR, durează maximum două ore, deși avem 20 de proiecte pe ordinea de zi. La alte sectoare, unde sunt conflicte, durează o zi întreagă”.

„Nu cred că-i convine nimănui din PNL să se alieze cu PSD”

Florin Negruțiu: „Unde s-a luat decizia ca USR să fie scos din această coaliție și să faceți un guvern minoritar cu PSD?”

Ciprian Ciucu: „Toate deciziile acestea politice se iau de obicei în Biroul Politic Național al PNL”.

Digi 24: „Sunteți singurul căruia nu-i convine situația asta?”

Ciprian Ciucu: „Nu știu”.

Digi 24: Dar ați spus la partid: mie nu-mi convine să mă aliez cu PSD?”

Ciprian Ciucu: „Nu cred că-i convine nimănui din PNL să se alieze cu PSD”.

Digi 24: „Păi și atunci cum ați ajuns în situația asta?”

Ciprian Ciucu: „Păi, v-am explicat că fac cele două partide, pe fondul alegerilor interne, s-au radicalizat unul împotriva altuia până au ajuns efectiv să nu mai poată lucra împreună”.

Digi 24: „Până acum, singura condiție a USR era fără Florin Cîțu premier. Iată, condiția asta s-a îndeplinit. De ce nu ați făcut un pas spre dialog?”

Ciprian Ciucu: „Există un principiu în politică, în sensul că fiecare partid este autonom să-și decidă oamenii pe care vrea să-i pună în anumite poziții. Nu e normală o astfel de cerință, nu este normal să existe într-un dialog civilizat între niște partide politice”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mama medicului conspiraționist din Iași a fost ucisă de Covid, la 72 de ani. Fiul-doctor a convins-o să nu se vaccineze, dar vinovat e Fauci!

* Ambrozie Giurgiuveanul are dosar penal pentru răspândirea de informații false. Preasfințitul a spus la slujbă că vaccinurile sunt „expirate”, iar pacienții sunt arși intenționat în spitale

* VIDEO. Noile restricții: de luni, nu mai poți intra nicăieri fără certificat verde, cu excepția farmaciilor și a magazinelor alimentare. Circulația după ora 22 e interzisă

VIDEO. Ministrul Novak dezvăluie ravagiile făcute de Covid în familia sa de anti-vacciniști: „Bunică-mea a murit, pe tata l-am salvat în ultima secundă”

* Gafă antologică a Alinei Gorghiu: „Dacă mori, o faci pentru tine, pentru sănătatea ta”!

* Primele tensiuni între Cîțu și Ciucă. Conducerea PNL e iritată că premierul vrea să-și aleagă singur miniștrii liberali. Nici la PSD nu e pace

* Rareș Bogdan justifică reorientarea PNL către PSD: „USR va trebui să petreacă o perioadă de penitență”

* Bătaie între PSD-iști la Iași: deputatul Vasile Cîtea, fost boxer, l-a sugrumat pe senatorul Maricel Popa, șeful filialei județene

* Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de ani, iar în primăvară a făcut „o formă dură de Covid”

* Asistentul regizorului a strigat „pistol rece” și i-a dat lui Alec Baldwin arma cu muniție reală. Actorul a tras și l-a doborât pe regizor, ca și pe directoarea de imagine

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Nu va simtiti bine in USL? Excelent, DEMISIONATI din PNL. Si din functia de primar. Sunteti bun si profesionist, nu veti ramine fara servici.
    Bla-bla-uri bla-bla-giste cu sacrificiul pentru tara, bucuresteni si-alte d-astea sunt satul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -