Guvernul PSD-PNL i-a înșelat pe voluntarii care au ajutat refugiați ucraineni. Legile nu s-au aplicat, IGSU a forțat oamenii să accepte jumătate din suma legală decontabilă

3
2291
Imagine de la hotelul din Suceava al lui Ștefan Mandachi, în primele zile ale războiului din Ucraina. Antreprenorul a ajutat 4.700 de refugiați, iar ca el au fost nenumărați alți oameni de afaceri, ONG-uri și persoane private. Acum, statul român i-a țepuit la bani pe voluntari

După ce s-a dovedit complet incapabil să gestioneze criza refugiaților din Ucraina, lăsând pe umerii societății civile și ai companiilor private ajutorarea celor fugiți de război, Guvernul Ciucă i-a țepuit în mod josnic pe voluntarii care s-au implicat, dezvăluie Europa Liberă într-o anchetă semnată de Cristian Andrei. Guvernul a dat oficial OUG-uri și HG-uri care nu s-au aplicat niciodată sau au fost modificate și aplicate târziu, iar IGSU a forțat oamenii să accepte jumătate din sumele stabilite oficial, sub amenințarea că altfel nu li se va deconta nimic.

În momentul începerii războiului din Ucraina, conducătorii României au dat asigurări că țara noastră e pregătită să primească și 500.000 sau un milion de refugiați. Președintele Iohannis, premierul Ciucă și ministrul Dâncu, de la Apărare, au garantat că totul e pus la punct. Realitatea, încă din clipa acestor declarații, era total opusă – autoritățile locale și centrale nu erau pregătite pentru absolut nimic.

Hotelierii, ONG-urile și persoanele private au asigurat cazarea, masa și transportul refugiaților, iar statul român s-a lăudat cu rezultatele

Când a izbucnit războiul, valul de refugiați a luat statul român – în buna sa tradiție – prin surprindere. Cât timp administrația publică se chinuia să amenajeze săli de sport și să facă niște corturi în care era literalmente imposibil să stai, ucrainenii sosiți în țară au fost ajutați, printr-o mobilizare fabuloasă, de persoanele private. ONG-uri, companii și foarte mulți voluntari pe persoană fizică s-au implicat, oferindu-le masă, cazare și transport celor care aveau nevoie.

Spre exemplu, antreprenorul Ștefan Mandachi și-a pus la dispoziție hotelul din Suceava pentru zeci de refugiați, închiriind și autocare pentru transportul acestora, acolo unde era cazul, la aeroport sau gară. La hotelul său se organizase o veritabilă echipă de coordonare, care gestiona criza și căuta soluții în mod eficient.

Paralizat de incompetență și birocrație, statul român a reacționat ineficient, în primele 2-3 săptămâni ajutorul acordat fiind aproape zero. Dar Guvernul a promis, în schimb, că va deconta cazarea persoanelor, firmelor și asociațiilor private care s-au implicat. S-au dat Ordonanțe de Urgență (OUG) și Hotărâri de Guvern (HG), dar acestea fie au rămas doar pe hârtie, fie s-au aplicat târziu, fie au fost prost făcute. În plus, prin instituțiile sale, Guvernul a acționat subversiv, pentru a nu aplica propriile hotărâri.

Privații au fost siliți de prefecturi și de ISU județene să accepte jumătate din banii promiși ca sprijin de Guvern, sub amenințarea că altfel nu vor primi nimic!

Guvernul a adoptat, pe 27 februarie, OUG 15, iar pe 5 martie – HG 315, de reglementare a decontării cheltuielilor cu cazarea. Companiile care puseseră umărul la absorbirea fluxului de refugiați aveau dreptul să deconteze 100 de lei pentru cazarea unei persoane și 230 de lei pentru o cameră în care erau cazata mai multe persoane refugiate din Ucraina. Autoritățile locale, care băgaseră refugiații în săli de sport și alte spații asemănătoare, puteau deconta 50 de lei de persoană.

Numai că, au dezvăluit pentru Europa Liberă multiple surse din domeniul hotelier, aceste acte normative nu s-au aplicat niciodată! Mai mult decât atât, Prefecturile și Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) din județe au chemat operatorii privați, la finalul lunii martie, și le-au transmis în mod informal că fie acceptă 50 de lei de persoană (adică jumătate din cât stabilise Guvernul prin HG și OUG), fie nu primesc nimic, pentru că nu vor fi lăsate să semneze protocolul cu ISU! Multe companii și asociații, puse în fața acestui șantaj, au cedat și au acceptat să semneze.

Pe 5 martie, Iohannis venea „la ștaif” în Vama Siret, să se laude cu ajutorul pe care-l acordă România refugiaților. Președintelui și suitei sale li s-au așternut plăci de placaj sub picioare, să nu-și murdărească pantofii. În acest timp, treaba o făceau voluntarii

Culmea tupeului a fost atinsă însă de răspunsul IGSU la solicitarea făcută de Europa Liberă în acest caz: statul, care i-a somat pe oameni să accepte jumătate din banii cuveniți, dacă vor să ia ceva, pretinde acum că le-a dat doar câte 50 de lei pentru că atât s-a solicitat! „Valoarea maximă a costurilor prevăzute în HG 315/2022 este de 100 lei/zi/persoană sau 230 lei/zi/cameră. Până în prezent nu s-au semnat astfel de contracte, deoarece cererile pentru asigurarea cazării au fost asigurate la costuri de maxim 50 de lei/zi/persoană, în spații puse la dispoziție de către instituțiile, autoritățile publice centrale sau locale, inclusiv operatorii economici publici sau privați”, sună incredibilul răspuns al IGSU către Europa Liberă!

Acum, după ce a gestionat lamentabil criza și a înșelat voluntarii, Guvernul PSD-PNL cere Comisiei Europene să-i deconteze sume uriașe pe care pretinde că le-ar fi cheltuit cu refugiații!

Practic, autoritățile locale, care au băgat refugiații în săli de sport și corturi comune în frig (la sfârșitul lui februarie și începutul lui martie, în nordul Moldovei ningea și erau zero grade Celsius) și cu câte două toalete pestilențiale la sute de oameni, au primit tot atâția bani ca și hotelierii care i-au cazat pe refugiați în camere de 3 și 4 stele!

Cea de-a doua față a acestei povești este cea privind comportamentul Guvernului PSD-PNL și al lui Iohannis la nivelul comunicării publice și al pretențiilor. Statul român se laudă că a gestionat criza refugiaților și că a cheltuit sume uriașe cu ajutorarea acestora și cere acum să i se deconteze de la Bruxelles acest efort.

Care a fost făcut însă, în proporție covârșitoare, de privații țepuiți la bani! La rândul său, Iohannis a mers într-o vizită la Vama Siret (unde i s-au pus pe jos plăci de placaj, ca să nu-și murdărească pantofii) și a subliniat implicarea statului român în gestionarea crizei – deși la acel moment (5 martie), această implicare era aproape zero!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Atentatele din Transnistria, opera spionilor ruși conduși de generalul Razgonov, venit în 2019 și pus consilier al președintelui separatiștilor. Rețeaua sabotorilor, divulgată de angajați ai Securității din Tiraspol

Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

Rusia a tăiat gazul pentru Polonia și Bulgaria. Varșovia: „Ne descurcăm și fără. Nu vom fi afectați”. Bulgarii apucaseră să plătească în avans!

Pravda: „România și Polonia, primele candidate pentru loviturile cu rachete Kalibr. Aceste țări care se poartă greșit nu vor supraviețui fizic și mental”

Serviciile secrete occidentale știu în ce buncăr se află Putin! Tiranul rus va fi distrus dacă va ordona un atac nuclear

Expert: „Această armată rusă din Ucraina va dispărea în două luni. Vor avea nevoie de una nouă, care va fi de recruți, mai slab instruiți”

Dreptate în Vinerea Mare: ucrainenii i-au lichidat pe autorii atrocităților de la Bucea! Bonus: doi generali eliminați în Herson

Ucraina primește armele cerute: Franța livrează autotunuri Caesar și rachete antitanc Milan; Canada și Marea Britanie – tunuri grele; esticii – tancuri T-72 și avioane

Putin l-a avansat pe „măcelarul de la Bucea”: Azatbek Omurbekov, făcut colonel și trimis în Donbass

Morți suspecte printre oligarhii ruși: acuzați de Putin de „trădare”, ei „se sinucid” după ce-și omoară familiile

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Mama Dianei Șoșoacă îi calcă pe urme celebrei sale fiice-urlătoare. Cu cine a ajuns să se judece medicul ginecolog Alice Florescu

3 COMENTARII

 1. Bun așa, bravo!

  Să ne grăbim să ne plătim taxele, impozitele și birurile, că acuși începe sezonul estival și bugetarii au de primit vouchere de vacanță!
  Noi, amărâții de privați, ne uităm la televizor și ne rupem spatele muncind, când ar trebui să le rupem lor capul!
  Avem exact, dar exact ce merităm!

  • Ong-urile si firmele private care s-au implicat din primele zile in ajutorarea refugiatilor trebuie sa se uneasca si sa ajunga in fata Comisiei Europene si in Parlamentul European sa reclame ipocrizia presedintelui uselist Iohannis si a acolitilor sai!!Banii europeni la ei trebuie sa ajunga,nu la hotii de la guvernare!!

 2. Mafia transpartinica pnl-psd-udmr in toata „splendoarea”, sustinuta de galeria aur.

  „Multumim”, iohannis, ca ai urinat pe voturile alegatorilor de drepta pe care i.ai mintit cu o retorica anti-psd!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here