Mișcare disperată a lui Putin: l-a trimis în Donbass chiar pe șeful Armatei, generalul Gherasimov! Înlocuirea generalului Dvornikov confirmă noul eșec al Rusiei

1
4684
Gen. Valeri Gherasimov

Generalul Valeri Gherasimov (66 de ani), șeful Statului Major General al Armatei ruse, va comanda personal ofensiva trupelor de ocupație ale Moscovei în direcția orașului Izium. Potrivit datelor preliminare, el a ajuns deja la postul de comandă al invadatorilor. Informația a apărut în publicația Defense Express, fiind preluată de site-ul Obozrevatel.com.

Prezența generalului de armată Gherasimov în Donbass este văzută ca un semnal al dificultăților majore cu care se confruntă trupele putiniste. Rușii sunt înfricoșați de conflictul din acea zonă de est. Ei spun că acel teritoriu reprezintă pentru ei un nou Stalingrad.

Defense Express: “Din moment ce Gherasimov a venit personal să comande o operațiune nu de nivel strategic, ci de nivel operațional-tactic, înseamnă că Kremlinul a eșuat în planul său de a crea un singur comandament vertical al forțelor care poartă război împotriva Ucrainei și care trebuia să fie condus de un general de armată desemnat politic: comandantul districtului militar de sud Aleksandr Dvornikov”.

Rusia a concentrat forțe semnificative pentru ofensiva în direcția Izium: unități din Armata 1 de tancuri și Armata 20 de arme combinate din Districtul Militar de Vest, Armata 35 și Armata 68 din Districtul Militar de Est

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a concentrat forțe semnificative pentru ofensiva în direcția Izium: unități ale Armatei 1 de tancuri și Armatei 20 de arme combinate din Districtul Militar de Vest, Armata 35, Armata 68, Corpul Districtului Militar de Est, părți ale trupelor de debarcare, printre care se numără două transportoare blindate de personal ale Diviziei 76 de asalt aerian.

De asemenea, încercând să compenseze problemele din verticala de comandă, rușii au redistribuit două divizii suplimentare ale Iskander în vecinătatea Belgorodului, care, sugerează experții, sunt deja ultimele rezerve ale Rusiei.

Experți din armata ucraineană: “Avem curajul să presupunem că o astfel de slăbire a verticalei de control a rasiștilor va deveni un catalizator pentru înfrângerea ofensivei de orci în direcția Izium. Prin urmare, Kremlinul poate începe deja să numere zilele până când va ajunge să piardă complet războiul din Ucraina”.

Deține 4 funcții-cheie în armata putinistă

Valeri Gherasimov s-a născut la 8 septembrie 1955 în Kazan, la acea vreme parte din Republica Autonomă Sovietică Socialistă Tătară. Este unul dintre cei mai importanți lideri militari din perioada sovietică și actuală din Federația Rusă.

Funcțiile gen. Valeri Gherasimov:

 • șef al Statului Major General al Forțelor Armatei ale Federației Ruse;
 • prim-vice-ministru al Apărării Federației Ruse din 9 noiembrie 2012;
 • membru al Consiliului de Securitate al Federației Ruse;
 • general de armată din 2013.

Generalul Kremlinului se trage dintr-o familie de muncitori.

A absolvit patru școli militare (trei în timpul URSS, una în perioada postcomunistă):

 • Școala Militară Kazan – Suvorov cu onoruri (1971-1973);
 • Școala Superioară de Comandament a Tancurilor Kazan cu medalie de aur (1973-1977);
 • Academia Militară a Forțelor Blindate cu onoruri, numită după Mareșalul Uniunii Sovietice Rodion Iakovlevici Malinovski (1984-1987);
 • Academia Militară a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (1995-1997).

A fost șef pe tot parcursul carierei militare

Din 1977, Gherasimov a servit armata rusă în calitate de comandant de pluton, comandant de companie și șef de stat major de batalion în Regimentul 80 de tancuri din cadrul Diviziei 90 de tancuri de gardă a Grupului de forțe de Nord din Polonia (Borne-Sulinove).

Vreme de doi ani, între 1982-1984, a fost șef de stat major și comandant al batalionului celei de-a 29-a divizii de puști motorizate din districtul militar al Orientul Îndepărtat (teritoriul Primorski).

După absolvirea academiei, din 1987 a ocupat funcția de șef de stat major – comandant adjunct al regimentului de tancuri, comandant al regimentului de tancuri; șef de stat major – comandant adjunct. Iar din 1993 – comandant al Diviziei 144 de pușcă motorizată de gardă din Marea Baltică și al Grupului de Forțe de Nord-Vest.

Între 1997-1998 a ocupat funcția de prim-adjunct al comandantului Armatei 1 de tancuri de gardă în districtul militar Moscova. Apoi, pe cea de șef de stat major – comandant adjunct. Din februarie 2001 – comandant al Armatei 58 de arme combinate în Districtul militar Caucazul de Nord.

Începând cu luna august a anului 1999, unitățile armatei sale au desfășurat operațiuni militare de amploare în timpul celui de-al doilea război cecen.

Alte funcții primite de-a lungul carierei:

 • șef de stat major al Districtului Militar din Orientul Îndepărtat din martie 2003;
 • șef al Direcției Principale de Instruire și Serviciu de Luptă a Forțelor Armatei (2005);
 • șef al Statului Major al Districtului Militar Caucazian de Nord (2006);
 • comandant al Districtului Militar Leningrad (2007-2009);
 • comandant al Districtului Militar Moscova (2009-2010).

La 5 august 2015, Procuratura militară din Ucraina l-a declarat pe Valeri Gherasimov “principalul ideolog al războiului din Donbass” 

La 23 decembrie 2010, printr-un decret semnat de dictatorul Vladimir Putin, Gherasimov a fost numit adjunct al șefului Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Între 2009-2012 a comandat parade în cinstea Zilei Victoriei din 9 mai în Piața Roșie.

După demisia lui Anatoli Serdukov din funcția de ministru al Apărării, noul șef, Serghei Șoigu, l-a propus pe Valeri Gherasimov să conducă Statul Major General. Putin i-a aprobat cererea.

Gherasimov este organizatorul operațiunii militare ruse din Siria, lansată în septembrie 2015. “Pentru curajul și eroismul arătat în îndeplinirea sarcinii militare”, în mai 2016, Vladimir Putin i-a acordat titlul de Erou al Federației Ruse.

În aprilie 2014, ca urmare a crizei din Ucraina, urmată de anexarea Crimeei la Rusia și de conflictul armat din Donbass, Gherasimov a fost inclus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

La 5 august 2015, Procuratura militară din Ucraina l-a declarat pe Valeri Gherasimov “principalul ideolog al războiului din Donbass”. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a raportat că Gherasimov și alți 10 soldați ai Diviziei 98 Aeropurtate a Federației Ruse sunt implicați în organizarea, pregătirea și declanșarea unui conflict armat pe teritoriul Ucrainei de lângă Ilovaisk.

La 25 februarie 2022, în strânsă legătură cu intrarea trupelor rusești în Ucraina, Statele Unite l-au adăugat pe Gherasimov pe lista sa specială de sancțiuni.

Gradele obținute de Valeri Gherasimov în armata rusă:

 • 1977 – locotenent
 • 1979 – locotenent major
 • 1981 – căpitan
 • 1984 – maior
 • 1987 – locotenent-colonel
 • 1992 – colonel
 • 1994 – general-maior
 • 2002 – general-locotenent
 • 2005 – general-colonel
 • 2013 – general de armată.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Primarul Piedone, reținut de DNA pe Aeroportul Otopeni, când fugea în Italia! Omul trioului PSD – Antena 3 – Dan Voiculescu se grăbea să plece înaintea sentinței definitive din „Dosarul Colectiv”

* Putin a tras cu rachete după secretarul general al ONU, care-l vizitase cu o zi înainte! Centrul Kievului, bombardat de ruși în timp ce acolo se afla Antonio Guterres

* Sprijin fabulos al SUA și UE pentru Ucraina. Americanii dau 33 de miliarde de dolari, din care de 20 de miliarde armament, în timp ce europenii elimină toate taxele pentru comerțul cu această țară

Atentatele din Transnistria, opera spionilor ruși conduși de generalul Razgonov, venit în 2019 și pus consilier al președintelui separatiștilor

Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

Rusia a tăiat gazul pentru Polonia și Bulgaria. Varșovia: „Ne descurcăm și fără. Nu vom fi afectați”. Bulgarii apucaseră să plătească în avans!

Pravda: „România și Polonia, primele candidate pentru loviturile cu rachete Kalibr. Aceste țări care se poartă greșit nu vor supraviețui fizic și mental”

Serviciile secrete occidentale știu în ce buncăr se află Putin! Tiranul rus va fi distrus dacă va ordona un atac nuclear

Expert: „Această armată rusă din Ucraina va dispărea în două luni. Vor avea nevoie de una nouă, care va fi de recruți, mai slab instruiți”

Dreptate în Vinerea Mare: ucrainenii i-au lichidat pe autorii atrocităților de la Bucea! Bonus: doi generali eliminați în Herson

Putin l-a avansat pe „măcelarul de la Bucea”: Azatbek Omurbekov, făcut colonel și trimis în Donbass

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Mama Dianei Șoșoacă îi calcă pe urme celebrei sale fiice-urlătoare. Cu cine a ajuns să se judece medicul ginecolog Alice Florescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here