Guvernul României a adoptat un memorandum și urmează să emită o Ordonanță prin care va elimina companiile din China de la licitațiile pentru infrastructură, motivul fiind lucrările de proastă calitate și concurența neloială, anunță G4Media.
Decizia este una majoră și cu implicații foarte adânci, mai ales că decizia Guvernului Cîțu se aplică și licitațiilor aflate în derulare, nu doar celor viitoare. Chinezii licitează chiar acum pentru Autostrada Sibiu – Pitești, drumul expres Pitești – Craiova, Autostrada de Centură București și pentru livrarea de trenuri electrice. Valoarea totală a acestor lucrări trece de 3,5 miliarde de euro.
Potrivit surselor jurnalistului Cristian Pantazi, de la G4Media, cabinetul Cîțu a adoptat deja, pe 27 ianuarie, un memorandum al ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, și în scurt timp va urma o Ordonanță care va modifica legea achizițiilor publice, conform cu directivele Uniuni Europene.
Potrivit documentului, sunt excluse de la licitațiile pentru infrastructură companiile din țări non-UE care nu au un acord cu Uniunea Europeană pentru a le permite accesul pe această piață.
Antecedentele în Uniunea Europeană arată lucrări de proastă calitate și concurență neloială, cu prețuri de dumping, ale companiilor chineze
China nu este menționată explicit, dar este principala țară vizată și afectată. Măsura poate părea protecționistă, dar are în spate două motive cât se poate de evidente: companiile chinezești fac concurență neloială pentru că, spre deosebire de cele românești și occidentale, beneficiază de susținerea și subvenționarea statului.
Dacă o companie din România sau din Vest are la dispoziție doar resursele proprii și ce reușește să împrumute din sistemul bancar, chinezii vin cu prețuri de dumping, fiind finanțați de guvern. Ei fac astfel concurență neloială și elimină de pe piață firmele private. Al doilea motiv este calitatea proastă a lucrărilor pe care le execută firmele chinezești. Produsele folosite de ei nu sunt omologate în UE, iar numeroase alte lucrări executate în țări europene au fost fie ratate, fie de foarte slabă calitate.
Pe piața românească sunt prezente China Railway 14th Bureau Group (pentru căi ferate), Sinohydro Corporation și China Communications Construction Company (CCCC).
Spre exemplu, Compania CRRC Quingdao Sifang, subvenționată de guvernul de la Beijing, a câștigat în fața firmelor private Alstom și Siemens licitația pentru 40 de trenuri electrice, în valoare de 1,7 miliarde de lei, dar vehiculele sale nu sunt omologate de autoritatea europeană din domeniul feroviar.
Ministerul Transporturilor semnalează prezența tot mai masivă a firmelor chinezești la licitațiile de infrastructură rutieră și feroviară din România. Chinezii distorsionează piața practicând prețuri de dumping cu ajutorul subvențiilor primite de la statul comunist.
În perioada guvernărilor PSD (2012-2019), atât Victor Ponta, cât și Liviu Dragnea au căutat să se apropie de China și să ia distanță față de Uniunea Europeană și Statele Unite. Cei doi au încercat să favorizeze intrarea chinezilor pe piață propunându-le să modernizeze termocentrale, hidrocentrale și centrala nucleară de la Cernavodă, dar și să construiască autostrăzi și căi ferate.
Cea mai gravă dintre toate a fost sprijinirea grupului Huawei, pe care PSD a dorit să-l implice în construirea rețelei de comunicații 5G. Tentativa lui Dragnea a fost blocată de președintele Iohannis.
Huawei practică spionajul industrial militar pentru armata și Guvernul chinez, au stabilit anchete desfășurate de Statele Unite, care a trecut compania pe lista neagră.
Vezi cazul macedonia!!!…A băgat țară in faliment după o autostrada de 60 de km!!!…a împrumutat statul cu 10 miliarde de dolari pentru autostradă si dobanzile au fost mai mari ca împrumutul !!!..a indatorat macedonia pe zeci se ani…oricum cei de la bruxelles nu dădeau banii europeni unor state nemembre cu atât mai mult unor țări comuniste…
Bravo d-le Câțu! Felicitari! O decizie de om serios care intelege pericolele colonialismului chinez.