Lovită dur de sancțiunile SUA, Huawei pierde în fața Samsung locul 1 în lume la vânzările de telefoane mobile. Chinezilor li s-a tăiat accesul la tehnologii noi

1
879

Sud-coreenii de la Samsung au redevenit cei mai mari producători de telefoane mobile din lume, depășindu-i pe chinezii de la Huawei după ce aceștia au fost blocați de SUA pentru spionaj în favoarea regimului comunist de la Beijing.

Samsung vindea, în august, 22% din totalul telefoanelor comercializate în întreaga lume, pe când Huawei coborâse la 16%.

Puternic sprijinită și finanțată de guvernul de la Beijing, Huawei ajunsese, la începutul acestui an, să conducă piața vânzărilor de telefoane mobile. A fost prima oară, din 2011 încoace, când o altă companie în afară de Samsung și Apple a vândut cele mai multe telefoane la nivel global.

Parte a războiului comercial început cu China, dar și a faptului că Huawei e folosită de regimul comunist pentru spionaj – telefoanele livrează datele utilizatorilor către China, iar compania extrage informații de la cei care folosesc tehnologia sa 5G –, SUA a impus un embargou care a lovit puternic. Americanii au interzis producătorilor de cipuri care folosesc orice tip de tehnologie americană să mai aibă relații comerciale cu Huawei. Acest lucru a dus la blocarea accesului, pentru chinezi, la cipuri performante, lucru care se va vedea în perioada următoare. Luna trecută, Huwaei a pierdut și accesul la ecranele OLED ultraperformante livrate chiar de Samsung.

SUA urmează să treacă pe lista companiilor sancționate și cel mai mare producător de semiconductori din China, SMIC. Asta va duce la o lovitură gravă pentru toate companiile chinezești care produc telefoane, tablete și laptopuri.

O altă lovitură dură a fost eliminarea aplicațiilor preinstalate, pentru telefoanele Huawei, la orice tip de platformă americană. Ca să obții acces la Google, Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp, YouTube, Skype etc. trebuie descărcate aplicațiile de pe diverse alte platforme, cu riscul ca actualizările ulterioare să le blocheze din nou.

Specialiștii se așteaptă ca Huawei să piardă mai departe teren, chiar dacă în China locuitorii susțin compania din răsputeri. În primele 7 luni din acest an, 72% din vânzările de telefoane au fost pe piața internă.

Pe locul 3 în topul vânzătorilor de telefoane mobile sunt americanii de la Apple, cu o cotă de 12%. Ei speră să crească după lansarea gamei iPhone 12.

O altă companie chineză, Xiaomi, a urcat la o cotă de piață de 11%, față de 8% până în iulie. Xiaomi are mai departe acces la Google și toate serviciile acestei companii.

1 COMENTARIU

  1. China nu cedeaza asa de usor, daca Huawei a fost blocata, dar cealalta, Xiaomi are acces in continuare la google, atunci guvernul chinez o va nationaliza de urgenta, comunismul este cel mai pervers si cameleonic organism politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here