miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNewsRomânia blochează China în privința rețelelor 5G. Huawei e scoasă din joc...

România blochează China în privința rețelelor 5G. Huawei e scoasă din joc prin lege, pentru că „se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”

-

Operatorii care vor să dezvolte rețele 5G în România trebuie să dovedească că ”nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”, prevede proiectul de lege care va reglementa acest domeniu strategic. Condițiile impuse prin actul normativ au o țintă evidentă: eliminarea dintre competitori a companiei chineze Huawei, o cerință imperativă a partenerului nostru strategic, SUA.

Solicitarea pentru obţinerea autorizării de a utiliza tehnologia 5G trebuie să cuprindă o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că producătorul ”nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”, se arată în proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G.

Scrisoarea de intenție se depune la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor și se transmite de îndată la CSAT, mai arată documentul.

În plus, declarația pe proprie răspundere mai trebuie să ateste că producătorul are o structură transparentă a acţionariatului, nu are cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă lipsită de etică și se supune unui sistem juridic care garantează practici corporative transparente.

- Advertisement -

Aceste condiții au o țintă evidentă: eliminarea din competiție a companiei chineze Huawei, pentru o asigura convergența cu Parteneriatul dintre România cu SUA.

Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, a spus-o cât se poate de clar: „România tocmai a semnat un memorandum de înțelegere cu SUA, chiar înaintea întâlnirii pe care președintele Iohannis a avut-o cu președintele Trump. Scopul, în conformitate cu acel Memorandum, este ca România să devină, să spun așa, «liberă de Huawei». Vrem ca prietenii și aliații noștri să folosească orice fel de echipament doresc pentru 5G, atât timp cât respectă standardele de guvernare, ceea ce nu include împărtășirea de informații cu guvernele-gazdă, nu include activități maligne și o serie de multe alte lucruri față de care, evident, ne opunem. Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor și a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziție”.

Radoslaw Kedzia, vicepreședintele Huawei pentru regiunea CEEN (Europa Centrală și de est și țările nordice), a schițat o explicație neconvingătoare: „Suntem sub presiunea media de la începutul acestui an, cu acuzații privind securitatea cibernetică, și este nedrept ca reputația noastră să fie afectată fără dovezi. Securitatea cibernetică este un subiect fierbinte, care este politizat. Nu suntem un operator de rețea, ci furnizor de soluții de rețea, iar soluțiile noastre nu au pus niciodată probleme de securitate, de asta clienții noștri au încredere în noi. Situația din România a fost o surpriză pentru noi”.

- Advertisement -

Proiectul de lege aflat acum în Parlamentul României propune ca autorizarea să fie acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -