Gogoșile PSD: Ciolacu promite că face TGV cu Ungaria, dar viteza medie a trenurilor în România e sub 45 km/oră, iar călătorii leșină de căldură în vagoane. Anul trecut au fost întârzieri de 4,3 milioane de minute

10
631
Marcel Ciolacu nu știe nicio limbă străină, așa că a fost nevoit să discute cu Viktor Orban prin intermediul lui Kelemen Hunor și Sorin Grindeanu

Propaganda de la posturile de televiziune a umflat, de miercuri, un nou balon de săpun pentru români: Ciolacu și Grindeanu ar fi stabilit, într-o întâlnire cu liderul maghiar Viktor Orban, un mare proiect de infrastructură – construirea unui tren de mare viteză, TGV („train de grande vitesse”, în franceză) Budapesta – București!

Povestea i-a încântat pe mulți oameni care au uitat, pe moment, că de fapt România nu e capabilă nici măcar să-și întrețină căile ferate existente acum, de departe cele mai proaste din Europa. Și nici aer condiționat nu e în stare să asigure pe canicula asta, dovadă trenurile cu câte 3-4 vagoane care abia se târăsc și în care ești obligat să faci saună!

Ficțiunea marelui proiect prin care România va fi legată de Europa printr-un tren de mare viteză, așa cum vedem în Occident, vine să acopere mai multe zile la rând cu știri despre persoane ajunse la spital după ce au leșinat în trenurile fără aer condiționat (sau cu sistem de aer condiționat nefuncțional, care „nu face față”), în interiorul cărora temperaturile ajuseseră la 39-40 de grade Celsius.

Găselnița de propagandă e menită să tragă pe capul oamenilor o altă realitate decât cea palpabilă – aceea că azi trenurile CFR-ului merg cu o viteză medie mai mică decât acum 100 de ani.

În 2022, potrivit datelor oficiale anunțate chiar de căile ferate, trenurile de călători din România au acumulat întârzieri de 4,3 milioane de minute! Iar situația se degradează foarte rapid – în 2021, numărul minutelor de întârziere fusese de 3,3 milioane, așadar de la un an la altul s-a mai adăugat un milion de minute.

Viteza medie a trenurilor de marfă din România e de 15 kilometri/oră, iar cea a trenurilor de călători – sub 45 kilometri/oră.

Toate acestea sunt provocate de absența investițiilor în întreținerea și modernizarea infrastructurii feroviare. Guvernul PSD-PNL, în frunte cu ministrul Sorin Grindeanu, a ratat deja banii din PNRR destinați refacerii sistemului feroviar.

Până la bazaconia TGV-ului București-Budapesta, realitatea este că Sorin Grindeanu n-a alocat anul trecut nici măcar un singur leu pentru înnoirea căii ferate.

Horațiu Cozma, membru al Asociației Pro Infrastructura și fost secretar de stat la Transporturi, scrie că „din cele peste 1.000 de puncte periculoase de pe rețeaua feroviară, nu a fost eliminat nici măcar unul prin aceste lucrări de reînnoire periodică”.

Nu mai departe de luna trecută ar fi trebuit îndeplinit jalonul PNRR privind achiziția de trenuri noi pentru România. Nu s-a făcut absolut nimic, iar banii gratis de la UE sunt pierduți.

Situația este literalmente catastrofală, iar operațiunile de imagine – precum anunțul construirii așa-zisului TGV – sunt la ani lumină de realitate. Horațiu Cozma precizează: „Astăzi trebuia să avem semnate contractele pentru achiziția trenurilor noi electrice sau cu hidrogen, a locomotivelor electrice și a modernizării locomotivelor și vagoanelor existente, însă la Ministerul Transporturilor s-au anulat deja trei licitații pentru aceste trenuri”.

Până acum, Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, ar fi trebuit, conform calendarului inițial din PNRR, să fi demarat de mult modernizarea magistralelor feroviare Cluj-Napoca – Oradea și Arad – Timișoara – Caransebeș. Dar suntem în 20 iulie 2023, au trecut doi din cei cinci ani în care se pot accesa banii din PNRR, și nu s-a întâmplat încă absolut nimic, iar ministerul lui Grindeanu n-a accesat nici măcar un singur euro din fondurile respective.

Contractele s-au semnat în 2022, dar lucrările n-au început încă, iar până în 2026 trebuie terminat tot!

Alte sute de milioane de euro date de UE prin PNRR pentru căile feroviare din România, și care e aproape sigur că se vor pierde, sunt cei pentru refacerea și electrificarea liniilor de pe rutele Constanța – Mangalia, Giurgiu – Videle și Reșița – Voiteg. Până la sfârșitul acestui an trebuie semnate contractele, dar Ministerul Transporturilor, condus de PSD, n-a lansat nici măcar licitațiile. Cum după anunțarea câștigătorilor urmează, inevitabil, contestații și procese, e practic imposibil să se mai semneze ceva până la sfârșitul lui 2023.

Acesta este peisajul real al căilor feroviare din România, dincolo de poveștile turnate la posturile de televiziune și pe site-urile care le prezintă românilor marele proiect de construire a TGV-ului București – Budapesta. Guvernul PSD-PNL nu e în stare nici măcar să cheltuiască banii gratis de la UE pentru refacerea liniilor de cale ferată existente, pentru a nu mai vorbi despre investiții de miliarde într-o nouă linie sofisticată și de înaltă calitate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Încă o „țeapă” a guvernării PSD-PNL: Legea salarizării promisă de Guvern profesorilor în timpul grevei nu e gata nici azi, deși pe 15 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare!

* DOCUMENT. Președinta Comisiei Europene atrage atenția Puterii PSD-PNL: „Dacă nu elimină pensiile speciale, România nu va primi tranșa a treia din PNRR!”

* Gonind pe contrasens cu Mercedesul său, deputatul Gheorghe Șimon (PSD) a băgat în spital două femei și s-a oprit în curtea unui localnic. Șimon a fost ministru al Economiei în regimul Dragnea

* Pandele către Ciutacu, în direct la RTV: „Voi știți cât am de plătit? Întrebați-l pe Sebi Ghiță cât am de plătit pentru faptul că… da? După cât am de plătit, îmi dați voi înapoi că am făcut rating?”

* Monstrul Godei era omul de casă al Gabrielei Firea! Aceasta l-a angajat și la Senat, după Primăria Capitalei. Anterior, Godei fusese plasat la FC Voluntari, clubul finanțat de Primăria lui Pandele. Firea a mințit că Godei nu e un apropiat al ei, ci un „simpatizat care bagă și el capul în poză”

* Caracatița din Voluntari: o firmă din ograda clanului Firea-Pandele a primit acces la date secrete cu câștigătorii programului „Casa Verde 2023” și le face oferte, deși nici lista instalatorilor autorizați n-a fost anunțată

Armand Goșu: „În România e tot mai activă propaganda rusească. E pe bani, probabil se face prin Moldova această corupere. Dacă serviciile de informații ar face un mic efort, ar descoperi traseele pe care se mișcă banii”

Curvăsărie media la Realitatea Plus: a aflat fiica patronului, „mamă de 5 copii”, de la colega sa Anca Alexandrescu că Dan Andronic „o are mică”?! Fiica jurnalistului Horia Alexandrescu a fost prima soție a fiului caricaturistului Adrian Andronic

* Nașul TV, încă o amendă pentru delir conspiraționist. Șoșoacă a spus la postul lui Radu Moraru că orașul Carei e plin de „trupe care atacă românii” după ce Guvernul „l-a predat Ungariei”!

* Umilințe la indigo pentru Hagi, în Europa, la distanță de 6 ani: 1-0 și 0-4 cu campioana Ciprului, 1-0 și 0-3 cu campioana Moldovei. De fiecare dată, echipa sa s-a prăbușit în prima repriză de prelungiri și a primit lovitura de grație în minutul 105+1

10 COMENTARII

 1. Bolșevicii sunt neîntrecuți la furat și la mâncat c’at, în rest … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • RASPLATIT ESTE SI burdujel jr. OS DE SHEF LA bancorex DIN DEVALIZAREA CAREIA S-A CAPITALIZAT NOKENKLATURA SEKURITATII SI PARTIDULUI. SI ACUM prostimea PLATESTE CE S-A JEFUIT!
   burdujel jr ARE SI EL SEMNATURI PE CEVA TUNURI. blu er PAR IEXAMPLU !

 2. SCRIE PRESA: „RUȘINE Academiei Române! Cum au fost în stare Ioan-Aurel Pop&Co să celebreze cu fast centenarul turnătorului securistic C. Bălăceanu-Stolnici, individ care a distrus vieți și cariere”

  TOVARASUL LOR iap NU E TOT DIN CURTEA MANASTIRII SEKU ?

 3. romania PARTIDULUI SI SECURITATII:

  „Bataie in Lidl Titan, niciunul dintre oamenii de paza nu a intervenit, doar o femeie: „Un tata si fiul lui au fost batuti pentru ca le-au reprosat celor trei ca se baga in fata”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here