Chiar începe modernizarea? Iohannis: “Relansarea economică se va face cu investiţii masive în infrastructura de transport, energetică şi sanitară“

5
6998
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei
Klaus Iohannis a încercat să facă ordine în acțiunile PNL din ultimele zile

Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat marți, într-o intervenție televizată, că relansarea economică după criza Covid-19 se va face prin investiții în mari proiecte de infrastructură.

Ar fi o schimbare majoră de strategie după ce, începând cu 2017, România și-a cheltuit toată creșterea economică, plus miliarde de euro din împrumuturi, pentru a mări veniturile unui aparat bugetar care s-a și mărit cu zeci de mii de noi posturi create pentru rude, prieteni, fideli, cunoștințe și membri de partid din PSD și ALDE.

“Investițiaîn birocrație: ar fi nevoie de 600.000 de funcționari, dar România are 1,25 milioane. Acum se promite o relansare economică prin finanțarea proiectelor de infrastructură

România consumă azi 42% din toți banii de care dispune pentru a plăti salariile bugetarilor.

În 1989, când țara avea 23 de milioane de locuitori și o eventuală tehnologizare și informatizare era posibilă doar în filmele SF, existau 800.000 de bugetari. La începutul lui 2020, când România mai are doar aproximativ 19 milioane de locuitori și eficientizarea aparatului birocratic ar fi extrem de simplă prin informatizare, numărul bugetarilor a crescut la 1,25 milioane.

Specialiștii spun că n-ar fi nevoie de mai mult de 600.000.

Diferența până la 1,25 milioane este factura pe care o plătim politizării, corupției și incompetenței promovate zeci de ani de guvernele post-decembriste.
În mai multe rânduri, de-a lungul ultimilor ani, economiștii au oferit și o soluție: “vărsarea” surplusului din aparatul bugetar în piața muncii printr-o reformă inteligentă. Așa s-ar putea acoperi și o parte din deficitul de forță de muncă existent acum pe piață. Soluția a fost aplicată deja cu mare succes de alte state estice, precum Polonia, Cehia și Letonia.

Reforma PSD: șoferi cu salariu de 4.000 de lei la primării de comune. Bugetarii câștigă, în medie, cu 165% mai mult decât angajații din mediul privat

Politica dusă de PSD începând din 2017 a fost de populare masivă a tuturor instituțiilor cu fideli, pe de o parte, și de creștere accelerată a veniturilor pentru angajații de la stat, cu scopul de a-i fideliza și de a-i reduce la tăcere în timp ce modifică legislația anticorupție.

Așa s-a ajuns ca femei de serviciu și șoferi în primăriile unor comune să aibă și 4.000 de lei salariu, iar “șefi de direcții” din sate cu câteva sute de locuitori să primească 6.000 de lei pe lună. Veniturile “la stat” au ajuns cu 165% mai mari decât cele din sectorul privat.

Creșterile de salarii au depășit cu mult capacitatea de plată a statului, fiind nevoie de împrumuturi. Pentru că toate resursele s-au dus în veniturile bugetarilor, PSD a sacrificat nu doar investițiile în noi proiecte de infrastructură, dar și operațiunile de menținere a celei existente.

În 3 ani nu s-a făcut nicio autostradă, niciun pod, niciun aeroport, nicio cale ferată și niciun spital. Nu s-au construit școli, grădinițe și creșe noi.

Iohannis: „Relansarea economică se va sprijini pe investiţii în mari proiecte de infrastructură“

Iohannis promite acum că lucrurile se vor schimba: „Relansarea economică se va sprijini pe investiţii în mari proiecte de infrastructură. Viziunea pentru dezvoltarea României în următorii ani se va fonda pe inovare, competitivitate şi investiţii masive în infrastructura de transport, energetică, dar şi sanitară”. Șeful statului a cerut oamenilor de afaceri să se implice: „Solicit sprijinul mediului de afaceri şi al forţelor politice competente ca să oferim încredere angajaţilor şi întreprinzătorilor”.

În condițiile în care cheltuielile bugetare sunt caracterizate de specialiști ca fiind periculos de rigide, deoarece proporția alocată pensiilor și salariilor este foarte mare și nu poate fi modificată, Iohannis spune că soluția o reprezintă modernizarea țării cu banii Uniunii Europene: „Din păcate, avem o notă de plată lăsată de guvernele precedente care ne limitează mult spaţiul de intervenţie. De aceea, ne concentrăm eforturile pentru a putea accesa toate formele de finanţare disponibile, inclusiv noile instrumente la care lucrează Comisia Europeană”.

Trebuie menționat însă că președintele Iohannis se află, de o bună bucată de vreme, într-o campanie electorală nedeclarată pentru PNL, înaintea alegerilor locale și parlamentare. Deocamdată, nu se știe când vor avea loc acestea, din cauza epidemiei de coronavirus. Discursul poate fi unul adresat electoratului de dreapta, care așteaptă această renovare a țării. Însă astfel de promisiuni s-au mai făcut inclusiv de PSD, în 2016, și realitatea a fost cu totul alta.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Amenzi între 500 și 2.500 de lei pentru cei care nu poartă mască în spații publice închise. Zona metropolitană se întinde până la 30 km de oraș, plus întregul județ Ilfov

5 COMENTARII

 1. […] În 1989, când țara avea 23 de milioane de locuitori și o eventuală tehnologizare și informatizare era posibilă doar în filmele SF, existau 800.000 de bugetari. La începutul lui 2020, când România mai are doar aproximativ 19 milioane de locuitori și eficientizarea aparatului birocratic ar fi extrem de simplă prin informatizare, numărul bugetarilor a crescut la 1,25 milioane, notează ziaristii.com. […]

 2. Relansarea economica se face in primul rand cu salarii decente in toate domeniile. Poti sa faci o sute de autostrazi, sa pui sisteme de irigatii peste toata tara, daca romanul nu primeste salariul decent tot isi va lua lumea in cap sau nu va fi motivat sa isi caute loc de munca. Si atunci pentru cine faci relansare economica, cand populatia se va injumatatii in 2040 si va fi si extrem de imbatranita?!

 3. Relansare economică a unei țări nu se face cu investiții în infrastructură de transport, energetică și sanitară..!!.. asta știți cum e Dle Președinte ,cum ai pune carul înaintea boilor,!!!… relansare economică se face prin pornirea industriei,a agriculturii Dle Președinte, .. celelalte vin colateral … dacă nu ai industriei și agricultura puternice , uită de relansare,… acolo se face plusvaloare Dle Președinte…nu la drumuri și spitale..nu știu ce economiști aveți la palat dar va băgați în ceață….

  • Nu bai Rammuienstein,
   relansarea se face cu furturi ca la Tiraspol acolo.
   Cum sa se faca investitii in Romania? Mamica Rossia ce cacat sa mai manance.
   Bai baietel vezi ca si eu vin tot din trecutul ala tulbure si alunecos.
   Dar macar eu am avut profesori mai buni. Cand ma uit la tine nici nu stiu daca pot sa te recomand pe la capsuni pe acolo.

 4. Relansare economica… Aiurea !
  De 30 de ani aceeasi gogorita.
  Pana nu sunt taiate pensiile speciale, nu mai cred nimic.

  Auzi la el, „relansate economica”, cand pe noi ne asteapta cea mai neagra criza economica pe care am trait-o vreodata…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here