duminică, mai 26, 2024
AcasăNewsFugarul Rizea: “Maior și Dâncu au stabilit în 2014 ca Burleanu să...

Fugarul Rizea: “Maior și Dâncu au stabilit în 2014 ca Burleanu să vină președinte la FRF. Mi-au spus că facem orice cu el”

-

Dezvăluirile făcute la Realitatea Plus de fugarul Cristian Rizea, fost deputat PSD acum refugiat la Chișinău, au continuat cu episoade în care acesta povestește cum au capturat serviciile secrete Federația Română de Fotbal în 2014. Rizea susține că a auzit personal, din gura lui George Maior (pe atunci șef al SRI) și a lui Vasile Dâncu, faptul că tânărul Răzvan Burleanu (pe atunci avea 29 de ani neîmpliniți) va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal.

Rizea spune că Maior și Dâncu i-au recomandat să fie în legături bune cu Burleanu, care era omul lor “cu care putem face orice”. Fostul deputat PSD relatează și un alt episod interesant, o intervenție a generalului Florian Coldea (atunci adjunct al șefului SRI), care a sugerat că poate ar fi mai bine să fie pus Gheorghe Chivorchian, nu Burleanu, dar Maior l-a repezit și i-a atras atenția să nu se bage.

Scopul plasării lui Burleanu la FRF ar fi fost capturarea banilor din fotbal. Rizea: “Când vorbești de Maior și Dâncu, toate drumurile duc la partea financiară

Rizea spune că scopul celor doi – Maior și Dâncu – era capturarea bugetului FRF, pentru că “atunci când vorbești de Maior și Dâncu, toate drumurile duc la partea financiară”.

Miza era apreciabilă, pentru că FRF mai avea în conturi, din banii câștigați în urma unui proces cu Loteria Română, circa 6,5 milioane de euro. FIFA și UEFA începuseră să vireze federațiilor naționale foarte mulți bani sub formă de ajutoare. FRF primește în fiecare an 5-6 milioane de euro de la FIFA și UEFA sub forma ajutoarelor nerambursabile.

- Advertisement -

Alte milioane vin pentru diverse programe de dezvoltare a fotbalului și încă 3-5 milioane din drepturile TV pentru meciurile echipei naționale. În total, bugetul FRF se apropie de 20 de milioane de euro pe an, din care peste 50% vin de la FIFA și UEFA.

Din acești bani, circa 4 milioane de euro se duc pe salarii, câteva firimituri ajung la votanții de la fotbalul feminin, fotbalul în sală și șefii de Asociații Județene, iar restul dispar în tot felul de contracte și activități ale căror rezultate sunt neidentificabile.

Spre exemplu, o firmă din Cluj, despre care se susține că n-are legătură cu Dâncu, editează în condiții grafice de excepție pliantele și broșurile FRF, primind în schimb sute de mii de euro. O firmă de echipament sportiv cu sediul în Târgu Mureș, de asemenea prezentată ca fiind fără legătură cu Dâncu, a fost numită sponsor oficial al federației, dar vinde FRF, de fapt, marfă de aproape 2 milioane de euro pe an.

- Advertisement -

„A intrat și Coldea peste ei în birou și a întrebat dacă nu ar fi mai bine Chivorchian. Maior s-a răstit și i-a spus: «Nu te băga aici!». Cu alte cuvinte, civilul să nu se implice“

Afirmațiile lui Cristian Rizea la Realitatea Plus: “Eram în 2014, când începusem să îl frecventez mai des pe domnul Maior în sediul din Jandarmeriei, lângă Clubul Stejarii. Atunci am auzit prima oară de Răzvan Burleanu și că a fost unul din mulții consilieri ai lui Traian Băsescu.

George Maior, printre altele, pentru că atunci am pus la cale nominalizarea mea pentru a lua Sectorul 5 și pentru a candida la Primărie în iunie… el știa foarte bine dorința mea de a schimba ceva și de a susține sportul.

Aveam un program, dacă voi ajunge primar, să sprijin sportul. Voiam să-i antrenăm pe copiii din Sectorul 5 să iasă la sport. Maior și Dâncu mi-au propus să am o relație bună cu Burleanu pentru că este un apropiat al lor și vom face un parteneriat cu Federația Română de Fotbal.

Ei mi-au oferit suportul lui Burleanu. Mi-au zis că facem orice cu Burleanu. Când vorbești de Maior și Dâncu, toate drumurile duc și la partea financiară. Ei atunci au stabilit că Burleanu trebuie să vină la FRF.

La o altă discuție a intrat și Coldea peste ei în birou. (…) Coldea a intervenit și a întrebat dacă nu ar fi mai bine Chivorchian. Atunci Maior s-a răstit și i-a spus: «nu te băga aici!». Cu alte cuvinte, civilul să nu se implice!

(…) În 2015, când a fost un meci important al României cu Irlanda, la Belfast… era în iunie, dacă nu mă înșel. La acel meci există o poză celebră cu Maior și Dragnea. Maior și Dâncu au călătorit cu avionul echipei naționale și au fost invitați speciali ai președintelui Răzvan Burleanu”.

Mircea Sandu, fostul președinte al FRF, care renunțase să mai candideze la alegerile din 2014, a relatat că “mie mi se luaseră toți sponsorii. Veneau la mine și îmi spuneau: Ne pare rău, dar ni s-a transmis să nu mai facem contract cu federația. După ce am plecat eu și l-au pus pe băiatul ăsta (n.r. – Burleanu), lui i s-au dat sponsori. Erau trimise firmele la FRF, să încheie contracte de sponsorizare. Burleanu, primul lucru pe care l-a făcut când a intrat în sediul FRF, a fost să ceară situația conturilor cu banii de la Loterie. Primul lucru! A întrebat unde-s banii de la Loterie. Eu fusesem avertizat de multă vreme să renunț la procesul cu Loteria Română, că acolo erau băieți care aveau interese”.

FRF a dat în judecată Loteria Română, pentru că folosise meciurile din campionatul românesc în concursul Pronosport fără să ceară voie și fără să plătească pentru drepturile de utilizare. Federația a câștigat, în acel proces finalizat în 2009, circa 22 de milioane de euro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -