Franța își vaccinează obligatoriu personalul medical, Israel administrează cea de-a treia doză persoanelor vulnerabile

0
659
Președintele francez Emmanuel Macron în vizită la fabrica gigantului farmaceutic Sanofi Pasteur, care se străduiește să scoată, la rându-i un vaccin anti-Covid. FOTO: Laurent Cipriani / AFP

Lumea începe să se pregătească deja pentru prevenirea valului patru al pandemiei de Covid, deși acum este vară, restricțiile s-au ridicat, iar numărul îmbolnăvirilor a scăzut semnificativ. Într-un discurs televizat, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că vaccinarea va deveni obligatorie pentru angajații a căror meserie presupune lucrul cu persoanele vulnerabile.

În aceeași zi, Israel a trecut la administrarea celei de-a treia doze de vaccin pentru persoanele care n-au dezvoltat anticorpi după primele două.

Macron a ținut un discurs televizat în care a îndemnat populația să se imunizeze, avertizând că apariția variantei Delta a virusului, mai contagioasă, pune în pericol revenirea la normalitate.

Emmanuel Macron: „Ţara noastră se confruntă cu o revenire puternică a epidemiei. Apariţia variantei Delta se traduce prin creşterea cazurilor în întreaga lume. Avem un atu principal: vaccinul. Ne protejează de varianta Delta şi evită în proporţie de 95% formele grave de îmbolnăvire. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât lăsăm mai puţin spaţiu răspândirii virusului. Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care intră în contact cu persoane vulnerabile. În ultimele două săptămâni, am reuşit să ajungem la sub 2.000 de cazuri pe zi. Spitalizările şi decesele sunt la cele mai mici niveluri. Spunând aceste lucruri, gândurile mele sunt, în mod evident, la victime şi la apropiaţii acestora. Viaţa a putut continua doar pentru că suntem organizaţi“.

Categoriile de angajați vizate au termen până la 15 septembrie să se vaccineze. Ulterior, se vor iniția controale, iar cei fără vaccin vor fi sancționați.

Macron a anunțat și restricții: din 21 iulie, cei care vor să participe la spectacole și concerte cu mai mult de 50 de persoane vor trebui să prezinte fie certificat de vaccinare, fie test negativ. Din august, aceste prevederi vor fi obligatorii și la călătoriile cu trenul, avionul, la intrarea în baruri, restaurante, cafenele, spitale, case de bătrâni.

Israel vaccinează cu a treia doză persoanele cu sistem imunitar slăbit

În exact aceeași zi, Israel a devenit prima țară din lume care a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid. Sunt vizate persoanele cu sistem imunitar slăbit. Țara n-are foarte multe cazuri zilnice de infectare – luni au fost 193 și niciun deces, duminică au fost 323 de noi infectări și 3 decese. Dar răspândirea variantei Delta, mult mai contagioase, a determinat comitetul de specialiști care are puteri depline în politica sanitară să se miște înainte de instalarea crizei – exact cum s-a întâmplat și până acum.

Israelul a fost permanent în fruntea luptei împotriva Covid: prima țară care a decretat carantina și a impus restricții, prima țară care și-a vaccinat populația, prima țară care a ieșit din pandemie.

După luni în care numărul cazurilor s-a apropiat de 0, în ultimele săptămâni apariția tulpinii Delta a virusului a generat o nouă creștere a numărului de cazuri – deși încă mică. Autoritățile au decis reintroducerea măștii de protecție în spațiile închise. Acum, Ministerul Sănătății a aprobat administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer persoanelor care au sisteme imunitare foarte slăbite sau care, din diverse motive, n-au dezvoltat anticorpi după primele două doze.

„Există dovezi din ce în ce mai mari că pacienții cu imunosupresie nu dezvoltă un nivel satisfăcător de anticorpi după două doze de vaccin, unii ar putea dezvolta acești anticorpi după trei doze. Având în vedere creșterea numărului de cazuri din ultimele săptămâni și riscul ridicat pe care îl prezintă pentru pacienții imunocompromiși cu boli grave, aceștia pot primi acum o a treia doză de vaccin“, scrie în comunicatul ministerului israelian al Sănătății.

Rata fatalității la Covid este de 2,16%, de 10 ori mai mare decât la gripa obișnuită

Virusul Sars-CoV-2 este unul asemănător celui gripal, îi crește agresivitatea în sezonul rece și umed și scade în perioada caldă. După tiparul anului trecut, e de așteptat ca numărul cazurilor să escaladeze, din toamnă, în țările unde populația n-a fost vaccinată.

Tot ca și la gripa obișnuită, imunizarea prin vaccinare scade semnificativ șansele de îmbolnăvire, iar pentru cei care, totuși, iau virusul, pericolul de a dezvolta o formă gravă de boală scade până aproape de zero.

Potrivit datelor existente până acum, rata fatalității la Covid este de 2,16% la nivel mondial – de 10 ori mai mare decât la gripa obișnuită (unde mor 0,1-0,2% din cei îmbolnăviți, în funcție de an și de tulpina predominantă la momentul respectiv). Pe lângă asta, circa 10% din cei îmbolnăviți de Covid dezvoltă forme medii și severe de boală, unii rămânând cu sechele grave pe o perioadă lungă de timp.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rezultate finale în Moldova: partidul Maiei Sandu a luat 52,80%, iar în Parlament va avea 60,35%. Comuniștii proruși au scăzut la 27,17%

* AUR s-a făcut de râs în Moldova: a luat sub 0,5%! Moldovenii au fost mai deștepți decât românii: au înțeles câte parale fac provocatorii de pe orbita Rusiei

* Lașitate: tot grupul PSD a fugit din Parlamentul European la moțiunea privind condamnarea legii anti-LGBTQ din Ungaria

* Omagiu penibil adus de un deputat USR „propagandiștilor roșii” Gâdea – Ciutacu – Bahmuțeanu – Dana Budeanu, care o linșează pe Clotilde Armand

* Medic din Iași despre colegul său conspiraționist: „A încălcat Jurământul lui Hipocrate. Medicii trebuie să-i educe pe oameni în pandemie”

* Comisia Europeană: România are cea mai mare creștere economică din UE în 2021 – 7,4%. Urmează Irlanda, cu 7,2%

* Benone Sinulescu a fost găsit căzut în casă. Acuzații grave: „Se stinge fără ajutor. E o atitudine medievală!”

* Revoltă anticomunistă în Cuba. Președintele țării asmute populația împotriva protestatarilor: „Toți comuniștii să iasă pe străzi! Să înfrunte provocările într-un mod hotărât, ferm și curajos! Ordinul de luptă a fost dat: în stradă, revoluționari!”

* Puștiul român care uimește planeta: la 16 ani, bate recorduri mondiale și câștigă titluri europene la înot. „Când accelerează, ceilalți par că rămân pe loc”

* Italia e campioana Europei, Argentina e campioana Americii de Sud! Amândouă au câștigat în deplasare – în Anglia, respectiv Brazilia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here