Francezul mutat lângă Brașov, care repară voluntar drumurile din satul său și transportă copiii la școală pe cheltuiala sa, povestește cum e înjurat și calomniat de consăteni

3
654
Voluntarii francezi aduși de Erwan Joliff care au reparat și în 2023 drumul de acces în comuna brașoveană Cobor, în timp ce sătenii stau și înjură pe Facebook

Erwan Joliff, francezul care s-a mutat în satul Cobor, comuna Ticuș, județul Brașov și a devenit cunoscut pentru „excentricitatea” de a se implica în problemele localității, a relatat cum la alegerile din 2020 consătenii au preferat banii unui alt candidat decât exemplul său personal. Joliff este înjurat și calomniat permanent de consăteni, deși în timpul liber este pompier voluntar la Asociația de Pompieri Cobor și din Făgăraș, repară drumurile din zonă împreună cu tineri voluntari din Franța și întreține pe cont propriu autobuzul cu care elevii din sat sunt duși la școală la Făgăraș.

Francezul face observații asupra unor aberații care în România au intrat în cotidian. El relatează că frauda electorală și cumpărarea voturilor, extrem de grave în orice democrație, nu interesează pe nimeni, iar autoritățile închid ochii. Povestește cum e calomniat în fel și chip. Cei care-l înjură de la adăpostul conturilor anonime spun despre el că ar avea interese ascunse când face muncă voluntară și promit de fiecare dată că vin cu probe, apoi dispar în ceață. Remarcă faptul că românii au un vocabular extrem de urât: „Nu știu dacă există pe acest pământ un popor cu atâta inventivitate la înjurături. Pe lângă voi, francezii sunt slabi de tot, abia dacă reușesc să articuleze 5 propoziții urâte”.

Dând exemplul felului în care este atacat și acuzat că se îmbogățește din activitățile sale ca voluntar, Erwin Joliff concluzionează: „Nu e de mirare sa avem politicienii pe care-i avem”.

El spune însă că nu va pleca din România și-i îndeamnă și pe ceilalți români să nu plece, să rămână și să se lupte pentru a schimba aceste mentalități.

Francezul a postat sâmbătă pe Facebook un reel cu voluntarii francezi reveniți, ca-n fiecare vară, să repare drumurile de acces în satul Cobor, cu mesajul: „Mulțumim voluntarilor din Franța pentru munca lor în folosul comunității din Cobor”.

Vineri, el a scris despre mașina cu care sunt transportați elevii din Cobor la școală, în Făgăraș, mașină pe care o întreține el personal, deoarece Primăria comunei Ticuș nu e interesată de problemă.

Joliff relatează că, din cauza drumurilor proaste, în iulie a plătit 2.662 de lei pe piese care la mașinile din Occident nu se strică niciodată. Așa că a trecut la treabă cu voluntarii din Franța, pe propria cheltuială, reușind să repare mai bine drumurile decât Primăria, care a cheltuit și 42.240 de euro pentru o treabă de mântuială.

Mai jos, postarea lui Erwan Joliff, francezul din Bretania care s-a stabilit în satul brașovean Cobor, din comuna Ticuș.

„Ca să devii vătaf pe moșie în Ticuș trebuie să investești ceva bani. Am fost candidat în 2020 și, în loc de bani, am oferit exemplul meu de implicare în comunitate și o viziune pentru viitorul acestei comune. Rezultatul alegerilor a arătat că doar 12% din cetățeni m-au votat”

„Multă lume din afară nu mă crede când afirm că în Ticuș, la alegeri, nu e vorba de ulei sau de găleți, ci de bani – și de bani mulți, mai ales când se înmulțesc cu 200-250 de votanți. Ca să devii vătaf pe moșie în Ticuș, trebuie să investești ceva bani.

Am fost candidat în 2020 și, în loc de bani, am oferit exemplul meu de implicare în comunitate și o viziune pentru viitorul acestei comune.

Rezultatul alegerilor a arătat că, în ciuda promisiunilor, doar 12% din cetățeni m-au votat. Credeți c-are sens să-mi mai depun candidatura la Primaria Ticuș? Bineînteles că nu.

Frauda alegerilor e o chestie extrem de gravă într-o democrație normală, dar la noi nu interesează pe nimeni din autoritățile statului.

Mai nou, nu se mai dau bani în avans, ci după vot, pe baza probei cu poza din telefon. Progresul tehnologic a îmbunătățit sistemul, încât să împiedice profitorii să ia bani de la toți candidații.

Am primit azi niște comentarii din partea unui cetățean din Ticuș, care probabil se ascunde în spatele unui cont fals și care ma făcea «hoț ordinar». «Borfașule!» – îmi repeta tot timpul.

Nimic nou sub soare, cum v-am mai povestit. Și nu e primul care afirmă că are dovezi.

Am avut «plăcerea» să prelungesc discuția cu el pe messenger, să-i «studiez» puțin psihologia. Unii ar zice că e o pierdere de timp, însă rămân uneori fascinat de diferențele de gândire între mine și oamenii care stau în jurul meu și mai stau să-i studiez.

După ce mi-a trimis o serie de înregistrări cu înjurături cu de toate, cu scopul probabil de a mă supăra (sunt absolut imun) – nu știu dacă exista pe acest pământ un popor cu atâta inventivitate la înjurături; pe lângă voi, francezii sunt slabi de tot, abia dacă reușesc să articuleze 5 propoziții urâte –, am putut discuta un pic mai mult și îmi permit să vă împărtășesc una dintre afirmațiile lui, care e sinceră.

Poate se supăra și se întoarce cu noi înjurături, căci nu l-am blocat. Personal, aștept să ne posteze aici filmările și înregistrările pe care le are și care dovedesc toate hoțiile mele.

Cred că toată lumea așteaptă marile dezvăluiri despre schema de îmbogățire a francezului din Cobor.

Ar fi cu siguranță utilă, mai ales dacă aceste dezvăluiri îi pot inspira și pe alții să vină la sate, să se implice și mai ales să se umple de bani. Nu uitați să vă faceți înainte și societăți off-shore, ca să spălați banii pe care-i scoateți din «afacerile locale» cu pompierii, copiii, astupat gropile, cabinet medical etc… Foarte important.

N-aș vrea să interpretați această postare ca o formă de shaming la adresa acestui cetățean, care și-a ales și un nume predestinat – «Adrian Veninoasă» – și care oricum și-a ascuns adevărata identitate.

E doar o postare despre nivelul de gândire al multora în mediul rural. Pare halucinant, dar e numai realist.

După aia, nu e de mirare că avem politicienii pe care-i avem. E greu, dar să nu renunțați și nici să nu plecați! Eu plec de aici doar să ajung în lumea celelaltă.

Oricum, raiul nu e pe acest pământ.

Sănătate multă, domnului Veninoasă!

P. S. Se pare că domnul Veninoasă nu mai este accesibil de pe Facebook-ul meu. Îmi pare rău că încă o dată adevăratele mele secrete despre cum mă îmbogățesc pe spinarea oamenilor de la sat nu vor fi făcute publice. Nici eu nu le cunosc, așa că nici nu pot să vă lămuresc. Poate doar îl raportați drept cont fals, ca să nu mai deranjeze și pe alții.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Penetrarea Chinei la vârful statului român. Episodul 1: Iohannis și Ciolacu dau undă verde companiei Lenovo să intre pe piața 5G. Episodul 2: Premierul Ciolacu îl reactivează pe Ponta consilier

* Lider PNL, necruțător după aducerea lui Ponta în Guvern: „E omul Partidului Comunist Chinez, un aliat al fasciștilor de la AUR, consiler asumat al lui George Simion”

* A murit un turnător odios al Securității: Bălăceanu-Stolnici. Cazul Vlad Georgescu – Radio Europa Liberă

* Elogiu grețos adus de un lider PNL sinistrului turnător al Securității: „un spirit rarisim”, „rafinat”, „generos cu natura umană”, „un credincios într-un secol al activismului periculos”

* CTP: „A sucombat unul dintre cei mai vomitivi turnători din istoria Securității”. Primise Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”!!!

* Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Ucraina confirmă oficial că George Simion are interdicție de a intra pe teritoriul său, „în scopul asigurării securității statului”. Motivul: întâlnirile liderului AUR cu șefi ai spionajului rusesc, la Cernăuți

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României”

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here