Cîțu: „Au încercat să arunce România în aer!”. Ministrul Finanțelor nu va permite dezmățul plănuit de PSD

0
1824
Florin Cîțu

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a afirmat luni, într-un interviu acordat RFI, că Guvernul nu va permite PSD să arunce România în aer angajând cheltuieli bugetare de zeci și sute de miliarde de lei, fără să existe și resursele necesare la buget. Ministrul s-a declarat “indignat” de “tupeul” și “cinismul” PSD, explicând că le-a trimis tuturor parlamentarilor, încă de acum două săptămâni, un e-mail cu raportul complet al chetuielilor bugetare.

Guvernul PNL a alocat în 2020 cele mai multe resurse din ultimii 10 ani pentru investiții, mărind pensii și alocații, și în același timp a fost nevoit să plătească miliarde din urmă, reprezentând facturi și restanțe neachitate de PSD în intervalul 2017-2019, a mai explicat oficialul guvernamental.

„Toată lumea se uită la noi. Avem investitori, avem Comisia Europeană, agențiile de rating, ne-au avertizat că mergem într-o direcție greșită și PSD vine și face acest lucru“

Cîțu a explicat că PSD angajează permanent noi cheltuieli bugetare, prin legi emise de Parlament, știind perfect că nu sunt bani și că astfel expune țara la un pericol major: ”De unde atâta tupeu și atâta cinism? Au încercat să arunce România în aer ani de zile, i-am oprit și văd că tot nu se potolesc (…). Încă aștept instituțiile statului să analizeze și să-i ancheteze pentru subminarea economiei naționale pe cei care au lăsat economia fără stocuri, înaintea unei crize de sănătate. Și bineînțeles, poate o să ne uităm și la aceste acțiuni, ceea ce fac astăzi în Parlament este vădit împotriva României (…). Sunt indignat de ceea ce fac. Toată lumea se uită la noi, avem investitori, avem Comisia Europeană, agențiile de rating, toată lumea se uită la noi, ne-au avertizat că mergem într-o direcție greșită și acești oameni vin și fac acest lucru”.

„Am crescut investițiile, 24 de miliarde în 8 luni, cea mai mare sumă din ultimii 10 ani. Am crescut pensiile cu cea mai mare sumă pe care a făcut-o vreodată un Guvern. Am crescut alocațiile, am plătit facturi lăsate de Ciolacu și gașca

În ultimele săptămâni, PSD a pornit o campanie publică în care ridică întrebarea ce s-a făcut cu banii împrumutați de România de la începutul anului. Florin Cîțu spune că liderii PSD știu exact răspunsul, dar se fac că plouă: ”Acest Ciolacu este deputat, iar acum două săptămâni am trimis fiecărui membru al Parlamentului un e-mail, în care este prezentată execuția bugetară și modul în care au fost cheltuiți banii, evoluția datoriei publice etc.. Toate informațiile sunt prezentate lunar pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Am înțeles, Marcel Ciolacu nu știe să citească un site, nu știe să se uite pe un site, i-am trimis eu pe mail toate informațiile. Acum, dacă nici de acolo nu le poate citi, nu mai are nici o scuză. Anul acesta, au fost crescute investițiile, care au ajuns la aproape 24 de miliarde, după opt luni de zile, cea mai mare sumă din ultimii zece ani. Au fost crescute pensiile cu cea mai mare sumă pe care a făcut-o vreodată un Guvern (…). Acolo sunt banii. Am crescut alocațiile cu 20%, am crescut alocațiile la începutul anului, am plătit facturi lăsate de Marcel Ciolacu și gașca lui neplătite de ani de zile. Peste șase miliarde de lei decontări pentru concedii medicale. Am rambursat la TVA mai mult cu trei miliarde (…). Am plătit pentru profesori, din urmă, doi ani de zile, hotărâri judecătorești. Acolo sunt banii”.

„Legea aprobată de PSD spune foarte clar: în cazul lipsei de venituri la buget, se poate face reeșalonarea reeșalonarea creșterii punctului de pensii“

Acuzațiile că Guvernul nu respectă legea care spune că pensiile trebuie crescute cu 40% de la 1 septembrie sunt false, spune Cîțu. În lege, chiar PSD a stipulat clar că va fi aplicată doar dacă sunt resurse la buget. În caz contrar, creșterea pensiilor până la 40% se poate face eșalonat, ceea ce și face acum Guvernul: ”Nu refuzăm să aplicăm legea. Aplicăm legea, doar am făcut exact ce permite legea, prin ultimul articol. Spune foarte clar legea aprobată de socialiști, de PSD, spune foarte clar: în cazul unei situații de lipsă de venituri la buget, se poate face reeșalonarea prin rectificare bugetară, deci se poate face reeșalonarea creșterii punctului de pensii. Deci am folosit exact legea (…). Nu vom permite anul acesta o creștere a cheltuielilor bugetare (…). Vom ataca aceste legi, pentru că nu au sursă de finanțare, le vom ataca la CCR. Eu nu cred că CCR-ul poate să spună că o lege care crește cheltuielile bugetare… și scrie negru pe alb în Constituție că dacă nu are sursa de finanțare… poate să fie constituțională, eu nu cred așa ceva. Curtea Constituțională este imparțială și va folosi Constituția în a judeca”.

În esență, Legea Pensiilor, cu creșterea de 40% începând cu 1 septembrie 2020, a fost o șmecherie electorală a PSD. Se știa încă din momentul adoptării actului că nu vor fi bani pentru așa ceva, tocmai de aceea social-democrații au lăsat acea portiță de scăpare cu mențiunea reeșalonării în situația lipsei de venituri.
Orlando Teodorovici, fostul ministru PSD al Finanțelor, pregătise deja terenul avertizând-o pe Viorica Dăncilă că nu se poate aplica majorarea. Numai că, între timp, Guvernul PSD a căzut, în loc au venit liberalii, care nu fac decât să constate același lucru și să recurgă la creșterea eșalonată, în loc de majorarea punctului de pensie “dintr-o bucată”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Nicușor Dan mai are avans 2,5% în fața Gabrielei Firea. Traian Băsescu rupe 9% de la candidatul PNL & USR-PLUS

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here