Prețul carburanților crește cu 50 de bani de la 1 ianuarie: Guvernul renunță la compensare. Vor urma noi scumpiri

2
248
Ciolacu și Ciucă se gândesc cum să mai scoată bani din buzunarul românilor

Prețul carburanților va crește cu 50 de bani începând cu 1 ianuarie 2023: Guvernul PSD-PNL renunță la compensarea făcută în ultimele luni. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă miercuri. Primul efect al acestei măsuri va fi că oamenii vor plăti cu cel puțin 25 de lei în plus la un plin de rezervor. Al doilea efect va fi constatat în câteva săptămâni și va fi resimțit printr-un val de noi scumpiri ale tuturor produselor alimentare și nealimentare.

Compensarea a funcționat timp de 6 luni: Guvernul acoperea 25 de bani din prețul unui litru de carburant, iar benzinarii acopereau de asemenea 25 de bani. De la 1 ianuarie, acest sistem dispare. Pe 27 decembrie, prețul unui litru standard de motorină era 7,17 lei, iar cel al unui litru de benzină 95 – 6,02 lei. Asta înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2023, prețurile vor urca la circa 7,7 lei/litrul de motorină și 6,5 lei/litrul de benzină.

La 1 ianuarie 2022, prețul motorinei era 6,13 lei/litrul, iar cel al benzinei – 6,2 lei.
Premierul Ciucă a menționat la începutul ședinței de Guvern de miercuri că o nouă compensare ar putea să fie aplicată în viitor „dacă prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare și de susținere la nivelul cetățenilor”.

Toate companiile includ în prețul final costurile cu transportul – inclusiv consumul de carburanți. Flotele de TIR-uri și campioane funcționează aproape exclusiv pe motorină. Cum motorina este deja mai scumpă (chiar și compensată) cu un leu/litru față de acum un an, creșterea de 50 de bani ivită de la 1 ianuarie va genera, în lanț, un nou puseu inflaționist.

Deși avea la dispoziție zeci de miliarde din fonduri europene și prin programul PNRR, Guvernul s-a împrumutat de pe piețele externe 30 de miliarde de euro în 2022 – sumă record, nemaiîntâlnită în istoria statului român de la înființarea sa și până în prezent. Ministerul Finanțelor condus de PSD gândește noi creșteri de taxe și impozite, suprataxări pentru companii și alte măsuri menite să aducă bani la buget cu prețul creșterii inflației.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Monologul din „Las Fierbinți” care-i desființează pe Iohannis și regimul PSD-PNL: „România educată. Gargară! Mii de km de autostrăzi. Gargară! Sute de spitale noi. Gargară! Şcoli noi. Gargară!”

* Se naște cuplul politic care va uni pușcăria cu balamucul: Dragnea a pus ochii pe Șoșoacă! „E singura sinceră, aș colabora cu ea”

* Incident penibil cu delegația PSD-PNL plecată în „vizită de stat”, de Crăciun, în Coreea de Sud: vameșii din Seul i-au găsit deputatului Ben Oni Ardelean tobă, salam, cârnați și brânză în bagaje!

* „Predicțiile” delirante ale lui Medvedev, de Crăciun, pentru 2023: UE se destramă, Germania face Al Patrulea Reich și intră în război cu Franța, în SUA începe războiul civil

* VIDEO. Film delirant al propagandei ruse: Europa trăiește în beznă, sărăcie și frig, iar la anul locuitorii își vor mânca animalele de companie din cauza foametei!

* Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

* „Politica SUA: să fie epuizat tot potențialul militar al Rusiei; Putin să rămână fără trupe. Va fi o distrugere completă”

* VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

* O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

2 COMENTARII

  1. Sa-i chisam in freza. Vor sa-si asigure bani pentru clientela politica care ii voteaza de 32 de ani incoace. Pensionarii privilegiati, pensionarii fraieri care se lasa amagiti cu marimi imaginare, bugetarii, sifonarii de bani publici. Cand pretul petrolului atinge cote minime avem preturi la pompa enorme, iar influencerii din presa platita nu se sfiesc sa ofere justificari aberante. Un litru de benzina de slaba calitate care numai 95 nu este la 6.25 lei este inca prea mult. Acum se vede ca nota de plata din pandemie o platim tot noi prin strangerea cu usa in zona unde nu poti fenta: benzina, curent, gaz, ca ai nevoie de ele zilnic. Prost popor care voteaza Feseneul, iar cand cauta alternativa cad in plasa rusofililor de la AUR. Asta este realitatea Romaniei, doar vreo 2 milioane sunt de acord cu o societate normala, restul doar idioti utili si firesc ca si totul in jurul nostru sa fie dupa chipul si asemanarea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here