100 de ofițeri ruși, inclusiv 15 din FSB, au murit după ce cartierul general din regiunea Zaporojie a fost lovit cu rachete HIMARS. Obiectivul fusese descoperit de partizanii ucraineni

0
3666
Punctul de comandă al forțelor rusești era camuflat la Novobilozerka și a fost distrus de ucraineni în prima zi de Crăciun

Un atac cu rachete HIMARS al armatei ucrainene a dus la distrugerea unui cartier general secret al forțelor rusești din regiunea Zaporojie și la moartea a circa 100 de ofițeri ruși, inclusiv 15 lucrători FSB (fostul KGB), anunță oficial Kievul. Observatorii militari estimează că în aceste săptămâni există o intensificare a activității ucrainenilor care ar putea indica intenția de a pregăti o mare ofensivă în ianuarie-februarie 2023, când pământul va fi suficient de înghețat.

Lovitura de înaltă precizie din localitatea Novobilozerka, situată pe malul estic al Niprului, în regiunea Zaporojie, la circa 30 de kilometri de centrala atomică Energodar, a fost dată pe 25 decembrie. Partizanii au descoperit activitatea din zonă și apoi au identificat ținta ca fiind o cazarmă a trupelor rusești, în ea fiind și un cartier general al ocupanților. Lovitura s-a dat în prima zi de Crăciun, soldându-se – după cum spune Statul Major al armatei ucrainene – cu 100 de morți, inclusiv 15 ofițeri FSB.

Lovituri și explozii secundare au fost raportate și într-o altă zonă a frontului, în localitatea Tohmak, din spatele localității Vasilivka (îndelung disputată de ruși și ucraineni), la vreo 120 de kilometri spre est, pe direcția Melitopol.

Aceste atacuri au determinat administrația de ocupație să introducă starea de asediu în regiunile Zaporojie și Herson pe care încă le mai controlează.

În mesajele private ale combatanților ruși interceptate de ucraineni, aceștia se plâng de activitatea în creștere a partizanilor. Se crede că unități speciale ale trupelor Kievului sunt deplasate noaptea sau la adăpostul ceței peste Nipru, acestea întărind detașamentele care se ocupă cu sabotajul, atacarea convoaielor și uciderea militarilor ruși prinși izolați de unitățile lor. Zona din spatele frontului este considerată a fi cu înalt grad de risc, mai ales că orice obiectiv rusesc este pasibil de a fi lovit cu rachete.

Invadatorii sunt foarte suspicioși și bănuiesc pe toată lumea. Nu e clar dacă țintele cu valoare militară sunt identificate de mici detașamente de partizani sau pur și simplu de locuitori ai satelor și orașelor din zonele respective. Cert este că informațiile ajung la cartierul general al forțelor ucrainene, apoi atacul devine inevitabil.

Rușii s-au apucat să fortifice masiv zona din jurul orașului Melitopol, aflat la zeci de kilometri în spatele frontului. Acest lucru indică faptul că inclusiv generalii de la Moscova se așteaptă ca, la un moment dat, ucrainenii să lanseze o vastă ofensivă asupra acestui obiectiv. Cucerirea Melitopolului ar echivala cu pierderea întregii regiuni Herson și iminenta prăbușire a stăpânirii rusești în Crimeea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Monologul din „Las Fierbinți” care-i desființează pe Iohannis și regimul PSD-PNL: „România educată. Gargară! Mii de km de autostrăzi. Gargară! Sute de spitale noi. Gargară! Şcoli noi. Gargară!”

* Se naște cuplul politic care va uni pușcăria cu balamucul: Dragnea a pus ochii pe Șoșoacă! „E singura sinceră, aș colabora cu ea”

* Incident penibil cu delegația PSD-PNL plecată în „vizită de stat”, de Crăciun, în Coreea de Sud: vameșii din Seul i-au găsit deputatului Ben Oni Ardelean tobă, salam, cârnați și brânză în bagaje!

* „Predicțiile” delirante ale lui Medvedev, de Crăciun, pentru 2023: UE se destramă, Germania face Al Patrulea Reich și intră în război cu Franța, în SUA începe războiul civil

* VIDEO. Film delirant al propagandei ruse: Europa trăiește în beznă, sărăcie și frig, iar la anul locuitorii își vor mânca animalele de companie din cauza foametei!

* Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

* „Politica SUA: să fie epuizat tot potențialul militar al Rusiei; Putin să rămână fără trupe. Va fi o distrugere completă”

* VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

* O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here