VIDEO. Explozie catastrofală provocată de „o firmă autorizată” la magazinul Dedeman din Botoșani: 13 victime, din care 4 în stare gravă. Doi arși sunt aduși la Floreasca, în București, alți doi – la Iași

2
713
O aripă a magazinului Dedeman a fost grav afectată. FOTO: Voceabotosani.ro

Muncitorii „unei firme autorizate“ au provocat o explozie catastrofală vineri, la magazinul Dedeman din Botoșani, deflagrația soldându-se cu 13 victime, din care 4 în stare gravă. Lucrătorii se băgaseră să intervină la sistemul de alimentare cu gaz, dar n-au știut ce fac și au aruncat în aer clădirea. Acum, doi arși sunt trimiși la București, la Spitalul de Urgență Floreasca, iar alți doi – la Spitalul Județean de Urgență Iași.

Explozia a fost urmată de un incendiu, iar autoritățile au declanșat la ora 12.30 planul roșu de intervenție. Toată lumea din magazin a fost evacuată degrabă, dar 13 persoane fuseseră deja rănite, anunță ISU. Dintre cele 4 persoane în stare gravă, două sunt intubate, cu arsuri de diferite grade pe 10-15% din suprafața corpului. Arsurile fiind de la brâu în sus.

Conducerea Spitalului de Urgență Floreasca, din București, a comunicat inițial că are un singur pat disponibil pentru persoanele cu arsuri grave, ulterior anunțând că „se poate elibera“ încă unul.

Prima preocupare a celor de la Dedeman a fost de a se absolvi imediat de orice vină. Responsabilii companiei au comunicat că ei au toate autorizațiile și avizele la zi și că magazinul respecta normele de siguranță.

Explozia s-a produs din cauza unei firme – despre care Dedeman ține să sublinieze că era „externă“ și „autorizată“ – care lucra la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului din Botoșani.

https://www.facebook.com/VoceaBotosani/videos/806626928096331/

Cei care au scris comunicatul Dedeman au continuat pe aceeași linie a limbii de lemn: „Funcționarea corectă a instalațiilor de protecție la incendiu a contribuit la limitarea proporțiilor acestui incident. Prioritatea noastră este să asigurăm că toți cei afectați de acest incident primesc îngrijirea și suportul necesar. Colaborăm strâns cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a investiga și stabili cauzele exacte ale exploziei și vom reveni cu informații oficiale în momentul în care toate anchetele vor fi finalizate”.

Publicația locală Voceabotosani.ro relatează însă că magazinul era în curs de racordare la rețeaua de gaze, până acum funcționând cu gaz din cisterne. 12 din cei 13 răniți sunt angajați ai magazinului, mai afirmă jurnaliștii publicației locale pe contul de Facebook Vocea Botoșani.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că a trimis la Botoșani 4 elicoptere.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

PORTRET DE CANDIDAT

ALLEN COLIBAN, Primăria Brașov: „Mi-am făcut temele la lumânare, am făcut baie în oala de sarmale”

STELIAN ION, Primăria Constanța: “Pentru mine, declicul s-a produs în 2014, când interesele găștii PSD-iste au ajuns și în cartierul copilăriei mele. Voiau să ridice un bloc de 6 etaje pe spațiul verde. Mi-am jurat că voi face tot ce pot pentru a-i împiedica”

* LUCIAN STANCIU-VIZITEU, Primăria Bacău: „În clasa a X-a am luat locul 3 la Olimpiada națională de Informatică. Am fost admis la Universitatea Drexler, din SUA, dar n-am avut bani. Așa că am făcut Politehnica din București, apoi masteratul și doctoratul în Franța, șef de promoție la Statistică și al doilea la Finanțe”

CRISTINA PRUNĂ, europarlamentare: „Până la 4 ani am crescut la țară, în Bărăgan, într-un spirit foarte liber. Acum susțin cu fermitate politici liberale”

* RADU MIHAIL, europarlamentare: “La alegerile din 2000, în turul 2, am avut senzația acută că-mi va putrezi mâna dacă-l votez pe Iliescu”

* CORINA ATANASIU, europarlamentare: „În anii ’90 am făcut voluntariat la Salvați Copiii. Lucram cu copiii străzii, prindeam pedofili cu Europolul”

RADU MIHAIU, Primăria Sectorului 2: „N-aveam niciun gând să intru în politică. Spuneam: «Am o meserie, o fac bine, crește afacerea!». Ce m-a determinat să mă răzgândesc a fost incendiul de la Colectiv. Mi-am zis: «Copiii mei trebuie să trăiască într-o țară în care nu se întâmplă așa ceva!»”

MIHAELA ȘTEFAN, Primăria Sectorului 6: „M-am angajat în anul 2 de facultate, prima dată la Unirea, într-un magazin de haine. N-aveam cum să nu muncesc. N-aveam cum! Eu nu le-am cerut bani niciodată părinților mei”

* ADRIANA CRISTIAN, europarlamentare: „Sunt o visătoare harnică. Aș vrea să las asta în urma mea: unii politicieni arată și așa, ca mine. Adică au terminat multă școală, vorbesc bine, au interese corecte, nu s-au îmbogățit din politică. Nu suntem toți la fel, cum vor cei vechi să se creadă”

VLAD BOTOȘ, europarlamentare: „Mi s-a propus să rămân în China. N-am vrut. Ieșisem seara cu colegi inclusiv chinezi. Când deschideam subiecte politice, chinezii nu acceptau să discute nimic. Atunci mi-am dat seama că n-aș putea niciodată trăi într-un regim care să filtreze ideile”

TEODORA STOIAN: „Cât am fost consilier al ministrului Justiției, am avut senzația că oamenii ăia nu ne voiau acolo. Erau directori puternici, care pur și simplu ziceau: «Eu nu fac așa ceva!». Și nu li se cerea să-și facă decât treaba. În ultimele luni, numai că nu ne scuipau în față”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.