Exilul rușinos al unui mare rege: Juan Carlos. A condus Spania de la dictatură la democrație, iar la 82 de ani a fugit în Emirate

0
5175
Juan Carlos și amanta sa, Corinna

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, se află în Emiratele Arabe Unite din data de 3 august, au anunțat reprezentanții monarhiei spaniole, relatează BBC.

Prin acest anunț se pune capăt mai multor săptămâni de speculații cu privire la locul în care se află fostul rege, care a părăsit Spania din 3 august în urma mai multor acuzații de corupție.

Presa spaniolă enumerase mai multe ţări în care s-ar fi mutat fostul rege Juan Carlos, inclusiv Republica Dominicană şi Emiratele Arabe Unite.

„Cu aceeași dorință de a servi Spania, dorință care mi-a inspirat domnia în fața repercusiunilor generate de anumite evenimente trecute din viața mea privată, vreau să-mi exprim disponibilitatea absolută pentru a contribui la facilitarea exercițiilor funcției tale”, spunea, atunci, Juan Carlos, într-o scrisoare adresată fiului său, regele Felipe al VI-lea.

Regele emerit, în vârstă de 82 de ani, a călătorit în Emiratele Arabe Unite în data de 3 august și acolo rămâne, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Regale de Bourbon.

Fostul rege a negat toate acuzațiile de corupție și a declarat că este disponibil pentru orice fel de declarație în fața procurorilor, dacă aceștia i-o vor solicita.

Juan Carlos a fost Rege al Spaniei în perioada de după dictatura lui Francisco Franco, începând cu 1975, și a fost considerat, pentru multă vreme, simbolul democrației și constituționalismului într-o țară care și-a făcut tranziția la regimul democratic odată cu venirea sa pe tron. El a abdicat în 2014 în favoarea fiului său, Felipe.

La începutul lunii iunie 2020, Curtea Supremă de Justiţie de la Madrid a anunţat lansarea unei investigaţii pentru a stabili dacă regele Juan Carlos a avut vreo responsabilitate de natură penală într-un presupus dosar de corupţie privind atribuirea unui contract pentru construirea, de către o companie spaniolă, unei linii feroviare de mare viteză în Arabia Saudită, între Mecca și Medina.

Juan Carlos este suspectat că ar fi primit mită 100 de milioane de dolari de la fostul rege saudit, care, în plus, i-a făcut și cadouri scumpe amantei favorite a fostului suveran spaniol, nemțoaica Corinna Sayn-Wittgenstein.

Potrivit junaliştilor spanioli, Juan Carlos stă într-un hotel de lux din Abu-Dhabi, unde o noapte de cazare costă 10.000 de dolari. El nu se plictisește, pentru că a adus-o cu el și pe amanta Corinna, cea cu care are o aventură de mai bine de 40 de ani.

Juan Carlos este în continuare căsătorit cu regina Sofia, însă tot presa scrie că aceştia nu mai dorm în acelaşi pat de la jumătatea anilor 70, de când regina Sofia a aflat despre aventurile extraconjugale ale soțului ei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here