„Parcă a explodat virusul în el!”. Șocul unei paciente Covid care și-a pierdut soțul

0
881

Un reportaj marca „Pacient în România”, realizat de Digi 24 în județul Gorj, scoate la iveală probleme și temeri profunde, în nesfârșita bătălie cu Covid-19.

Medic: „Nu am absolut niciun loc, chiar nu am unde. Am 144 de pacienți”.

Medic: „Cel mai sumbru scenariu… impunerea necesității noastre de a alege între pacienții pe care trebuie să-i salvăm”.

Lupta pentru paturile din ATI a început și în Gorj. Este județul în care a fost confirmat primul caz de coronavirus, dar care multă vreme a fost era județul cu cele mai puține cazuri. Lucrurile se schimbă însă dramatic.

Pe poarta Spitalului din Târgu Cărbunești intră ambulanțele încontinuu. Este singura unitate din județ transformată în „spital Covid”. Și în Gorj, ca și în alte zone din țară, transmiterea virusului este comunitară.

Elena Vâlceanu, asistentă: „În acest moment, secția de Terapie Intensivă e plină, nu mai sunt paturi. Încercăm să mai facem câte un loc, să dăm pacienții care sunt în stare mai bună pe secție, să primim pe cine vine mai grav”.

În Gorj sunt doar două spitale care au terapie intensivă, cel de la Târgu Cărbunești și Spitalul Județean Târgu-Jiu. Adică 20 de paturi de terapie intensivă. Sunt insuficiente, iar medicii nu mai știu cum să salveze pacienții care au nevoie de oxigen.

Discuție între un medic de la Târgu Cărbunești și unul de la Târgu-Jiu:

– Nu am absolut niciun loc.

– Ne tot spun să punem paturi, dar ce să facem cu patul? Că n-am ventilatoare, n-am nici măști de CPAP. Eu nu mai am ventilatoare în secţie. Un singur ventilator mai am în secție.

– Vai de mine!

– E un dezastru! Nci nu se răcește patul. Apucă fetele să schimbe lenjeria și ne pândește „Medicala”. Ți-l iau pe ăsta, dar îți aduc la schimb unul mai grav.

La Terapie Intensivă, pacienții se luptă să respire, iar medicii încearcă să-i rotească la cele 6 ventilatoare pe care le au, în funcție de cum li se agravează starea de sănătate. Alții așteaptă să se elibereze un pat și nu se știe dacă vor rezista.

Pacient: „La acest aparat mă simt bine, că pot sa respir”.

Asistentă: „Domnul a venit aseară de la Turnu Severin, prin transfer, și a venit cu o stare destul de gravă. Trebuie să-l punem câte o oră, cum tolerează, ca mai tot timpul să-i ținem o saturație…”

Elena Vîlceanu, asistentă: „Vin pacienți în stare mai gravă și starea de agravare din 5 în 5 minute poate să devină mai gravă. Au decedat și pacienți la noi, am avut în jur de 10 decese. Trebuie să continuăm și să rezistăm, ca să salvăm viețile omenești”.

Ovidiu este unul dintre puținii pacienții de la Terapie Intensivă care poate să vorbească. Este proprietarul unui magazin și crede că acolo s-au infectat atât el, cât și soția.

Ovidiu, pacient: „Oboseam repede, soția a fost mai bine, ea nu a avut decât lipsă de miros și un pic de temperatură. Se poate ajunge în stare foarte gravă în timp de 5 minute, un atac de panică imediat te duce în stare foarte gravă”.

Asistentă: „Majoritatea sunt gravi, nu sunt intubați, pentru că intubația e ultima soluție la care se recurge. Încercăm să-i ținem pe această mască, să-i ajute să respire, și dacă chiar nu se poate, într-o ultimă instanță, se vor intuba”.

Pacienții care încă nu sunt intubați suportă foarte greu masca de oxigen. Unii dintre ei refuză să mănânce zile întregi, ceea ce îngreunează efortul medicilor de a-i salva.

Mariana Văduva, șefa Secției ATI: „Consumul psihic e destul de mare și pentru ei, nu e simplu să stai în Terapie Intensivă atât de mult timp, în condițiile în care fiecare dintre ei e conștient că se poate muri. Sunt familii întregi, sunt cumva separați, cei care sunt pe alte secții sunt foarte stresați și încearcă să afle date despre ruda care e le noi, ne sună plângând”.

Speriați nu sunt sunt doar pacienții, ci și medicii. Cea mai mare frică a lor este că nu vor avea unde să trateze bolnavii.

Mariana Văduva, șefa Secției ATI: „Încă de la începutul acestei crize mi-a fost teamă că o să ajung în situația în care eu, ca om, să fiu nevoită să aleg pe cine să salvez și pe cine să las să moară, iar lucrul ăsta e traumatizant pentru un om. Nu știu pe ce criterii să aleg lucrurile astea, nu pot eu să aleg cui să-i dau o șansă și cui să-i scurtez viața. Nu suntem departe de momentul acesta și pe zi ce trece ne apropiem mai mult de acest scenariu”.

Pacientă: „Ne-am infectat nora, băiatul, eu și soțul. Soțul a decedat pe 1… va fi greu să mă obișnuiesc. Nu credeam că virusul poate să-mi facă așa ceva! Nora și băiatul sunt acasă, doar eu am rămas în spital. Soțul a venit mai bine decât mine, fără febră. Nu știu ce s-a întâmplat, parcă a explodat virusul în el după câteva zile de spitalizare. A fost un om care nu a fost în spital decât o singură dată în viața lui”.

La spitalul din Târgu Cărbunești, Gorj, au fost tratați până acum peste 500 de bolnavi Covid. Înainte de pandemie, aici nu exista nici măcar secție de boli infecțioase. Ca să poată trata pacienți infectați cu noul coronavirus, medicii s-au consultat cu infecționiști din alte județe și au făcut protocoale pentru tratament. Acum cer ajutor și din partea populației.

Mariana Văduva, şefa Secţiei ATI: „Nu știu unde o să ajungem, o să-i găsim căzuți pe stradă… Ambulanțe în mod constant, vine una, pleacă alta…”

Hora bunicului fericit că a scăpat de Covid

În luna mai, spitalul din Târgu Cărbunești a fost scena unei explozii de bucurie a unui bunic, bucuros că atât el, cât și nepoata lui s-au vindecat de Covid-19. Bărbatul a încins o horă în curtea spitalului, la externare.

VIDEO: Dezlănțuirea bunicului fericit

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here