Faptul că o fată de 14 ani trăieşte astăzi, după o tentativă de sinucidere la metrou, li se datorează tinerilor Alexandra și Răzvan, pe care destinul i-a dus miercuri, 10 februarie, ora 15.35, separat, în stația de metrou Dristor 1. Exact atunci când fata de 14 ani a decis să pună capăt vieții sale chinuite și s-a aruncat pe șinele de metrou.
Răzvan Lupu are 32 de ani și e fiul celebrului fost fotbalist Dănuț Lupu, participant cu naționala României la Campionatul Mondial din 1990. Răzvan mergea de la Dristor la Piața Unirii, unde-și dăduse întâlnire cu tatăl său. Voia să meargă cu mașina, dar a renunțat în ultima clipă și a hotărât să ia metroul, pentru trei stații.
Vitalie Cojocari, reporter Pro TV, a vorbit cu cei doi salvatori de la metrou și a scris primele impresii, joi, pe pagina sa de Facebook.
Alexandra și Răzvan. Răzvan și Alexandra
Imaginile surprinse de camera de supraveghere sunt relevante: minora sare pe şine, apoi se ridică, pierdută și confuză, de parcă ar fi vrut să revină aspura deciziei de a se sinucide. Pe tunel, luminile trenului se apropiau amenințător: erau ochii morții. Brusc, fata s-a speriat.
O tânără de pe peron observă scena şi îi face semn fetei să vină spre bordura peronului. Răzvan Lupu vede ce se întâmplă (momentan, e în afara zonei surprinse de camera de supraveghere). În mai puţin de o secundă, tânărul este la marginea peronului, în genunchi, alături de tânăra din stânga sa, cu mâna întinsă către fata aflata în calea trenului.
Cei doi o trag cu putere pe fată: trenul tocmai intrase în stație, mai are puțin și lovește…
Răzvan și tânăra pe care n-o cunoaște o saltă, practic, pe minoră de pe şine exact la timp ca să nu fie zdrobită. Dacă ar fi întârziat chiar şi câteva fracţiuni de secundă, fata ar fi fost lovită în plin de garnitura de metrou.
Cine are merite mai mari în salvarea fetei de pe șine, Răzvan sau Alexandra? Răspunsul corect: Răzvan și Alexandra. Alexandra și Răzvan. Niciunul n-ar fi reușit singur.
Alexandra a observat prima că adolscenta s-a aruncat pe șine. Fără privirea ei atentă, nici Răzvan n-ar fi ajuns să intrevină la timp.
Răzvan a tras mai cu putere, e un bărbat puternic. Dar poate că nici el, fără ajutorul Alexandrei, n-ar fi reușit o tragere atât de rapidă, încât adolescenta sinucigașă să nu fie lovită de tren.
Alexandra și Răzvan. Răzvan și Alexandra. Ei sunt eroii de la metrou. Au salvat o viață care părea de nesalvat.
Răzvan Lupu a povestit teribila experiență într-un interviu acordat Adrianei Bahmuţeanu.
Mărturia lui Răzvan Lupu
„Am fost cu prietena la mall, să ne plimbăm. Era frumos afară. Apoi am vorbit cu tata să ne vedem. El era la Unirii.
Iniţial, am zis să mergem acasă, să luăm maşina. Pe drum, am zis: mai bine, hai să luăm metroul trei staţii!
Ne-am răzgândit şi am luat metroul. Presupun că fata a avut noroc că am fost acolo şi am reuşit s-o salvez. Un copil de 14 ani.
N-am vâzut în viaţa mea – şi fac 33 de ani mâine-poimâine – atâta goliciune în ochii unui om.
Din câte am înţeles după ce şi-a revenit din traumă, ar fi avut nişte probleme în familie. Nu s-ar fi înţeles cu părinţii, care urmau să divorţeze sau au divorţat şi erau la tribunal. Nu se înţelegea bine cu tatăl ei. Undeva, acolo, sunt nişte probleme. Nu e la prima tentativă.
După ce am văzut filmarea de mai multe ori, am avut avut lacrimi în ochi şi un nod în gât. E dureros ca, la 14 ani, după ce ai mai avut tentative de suicid, să nu ai sprijinul unui psiholog sau al părinţilor.
E dureros că lumea a devenit mai rece, mai distantă, iar umanitatea s-a pierdut undeva pe drum.”
Povestea spusă de Vitalie Cojocaru (Pro TV)
„O să vă redau totul cronologic.
Ieri, 10 februarie 2021. Stația Dristor 1. Ora 15.35. O studentă, Alexandra, a coborât la metrou și a văzut o adolescentă care a sărit de pe peron pe calea de rulare.
A reușit să treacă peste șoc. A strigat spre adolescentă, iar strigătul i-a fost salvator. Fetița s-a întors spre ea și i-a întins mâna. Era o mână care cerea ajutor.
Nu ar fi reușit singură să o scoată de acolo.
Din fericire, în același timp, un alt salvator i-a întins mâna fetiței. Este Răzvan Lupu, fiul fotbalistului Dănuț Lupu.
Șansa face ca Răzvan să fi decis ieri că ar fi bine să-și lase mașina acasă. A coborât la metrou, în stația Dristor 1. A auzit țipătul și a crezut inițial că femeia din fața sa și-a scăpat telefonul pe șine.
S-a dus s-o ajute, dar în secunda doi a realizat ce se întâmplase: o femeie încerca să tragă de pe șinele metroului nu telefonul, ci o fetiță.
«Am acționat pur și simplu din instinct», povestește Răzvan Lupu. Instinctul i-a spus că trebuie să tragă cu putere mâna întinsă de fetiță.
A tras. Suficient de tare cât să o scoată din fața metroului care intra chiar în acel moment în stație. Trenul a atins-o pe adolescentă, dar nu i-a provocat niciun rău. Acum, aceasta se află sub supravegherea medicilor.
Alexandra spune că primul lucru pe care i l-a cerut fetița a fost o îmbrățișare.
«I-am oferit alinare, am vorbit cu ea», spune salvatoarea. «Înțeleg că avea traume din cauza divorțului părinților», spune și salvatorul Răzvan.
Sunt doi oameni providențiali care au fost ieri eroi.
O studentă care a avut prezența de spirit să strige și să întoarcă din drumul său un suflet rătăcit. Un tânăr care și-a lăsat mașina acasă și a fost acolo cu suficientă putere cât să prevină o tragedie.
Numiți această succesiune de întâmplări cum vreți – soartă, Dumnezeu, noroc, oameni buni, întâmplări fericite… Cert este că avem o fetiță salvată miraculos și apoi mângăiată de doi oameni care s-au întâlnit accidental în metroul din București.”
Doi (ADEVĂRAȚI!) EROI!
Dumnezeu să le dea (MULTĂ!) sănătate și fericire!!!
Cât despre fata aceea…, biata de ea…, iată că se mai adeverește o dată ceea ce spun mai toți specialiștii în psihicul uman: orice sinucigaș, indiferent cât de hotărât se crede (și pare), toooot… mai păstrează în subconștient o urmă din instinctul-(NATURAL-)de-conservare (!), ceea ce-l face să aibă, până-n momentul morții chiar, o… neconștietizată speranță/dorință de a fi salvat!
De aceea, sinucigașii (desigur, ne referim la cei care au NOROCUL de a fi surprinși/găsiți la timp!) în general… cooperează cu salvatorii lor… (Unii ajung să… CEARĂ, adeseori cu disperare – ! –, ajutor, în ultimile clipe de dinainte sau în primele de după actul suicidal!)
Păcat că acea sărmană copilă nu a beneficiat de o consiliere psihologică de calitate, după prima/primele tentative…
Să sperăm că măcar acum o să se întâmple asta!
Ce seamănă cu taică-său, fiul lui Dănuț Lupu!
FELICITĂRI pentru că l-a educat bine! (NU ca unii dintre ceilalți foști mari fotbaliști, care și-au crescut plozii ca pe niște… „beizadele”, cazul Iorgulescu nefiind singular!)
Dănuț Lupu a fost un MARE (!) fotbalist, cu un talent… EXTRAORDINAR: rar vezi un fotbalist cu gabaritul său săăă… „știe-cu-mingea” atât de ARTISTIC!
A rămas și un mare SUFLETIST, pentru fotbalul-românesc și pentru echipele lui de suflet, unde a performat la-vărful-carierei: „Dinamo” și „Rapid”! (Păcat că nu este folosit cum trebuie la loturile de juniori și tineret, ca antrenor de exemplu!)
Este adevărat că a mai călcat el și strâmb uneori…, a mai apărut la rubrica „Mondene” (gagicăreală și cluburi) prin anii ’90-2000…, ceva probleme și cu băutura…, a mai fost și episodul… penal (!) de pe la sfârșitul carierei, când juca în Grecia și a fost implicat – el a susținut mereu că pe-nedrept! –, conform poliției și procurorilor eleni, într-un trafic de blănuri-de-lux furate parcă…
Dar…, iată că pe băiatul său l-a crescut cum trebuie!
Corecta analiza. In Romania, putini oameni care constientizeaza problemele psihice pe care le au, apeleaza la medici sau psihologi. Considera ca este rusinos sa ajungi in fata unui psihiatru (vezi cazul Madalinei Manole).