Eleva #ŞÎEU. Citiţi lucrarea Andreei, la simularea BAC: merită nota 10, nu 1! Nu e doar despre şcoală, e #Rezist!

9
23117

Mesajul lăsat de eleva Andreea Varga, la simularea examenului de Bacalaureat, merită mai multă atenţie. Lucrarea a primit nota 1, pentru că n-a răspuns concret la subiecte, dar merită un 10 cu felicitări pentru profunzime, maturitate şi spirit liber democratic!

În loc să rezolve subiectele propriu-zise, adolescenta din Satu-Mare a scris şase pagini cu nemulţumirile sale legate de sistemul de învăţământ românesc. Dar nu numai! Textul ei conţine fraze care fac din protestul ei unul tip #şîeu, vorbeşte de protestele anti-OUG şi despre democraţia din România.

Un veritabil manifest pentru schimbare, care a uimit-o şi pe mama ei într-atât de mult încât a decis să-l publice pe Facebook.

Ingenioasa adolescentă a mărturisit că semnalele pe care le-a primit de la colegi şi profesori din toată ţara au fost pozitive. Nici măcar dascălii din şcoala ei n-au certat-o, doar i-au spus că au fost nevoiţi să-i dea nota 1 pentru că n-a rezolvat subiectele.

„Sistemul acesta nu se pliază pe nevoile noastre”

 • „Sincer, m-am simțit foarte bine pentru că am înțeles că mai mulți profesori au citit lucrarea și am avut un feedback pozitiv din partea lor. Cu toții m-au felicitat și au spus că am scris foarte bine ce am scris și oarecum au regretat că au fost nevoiți să-mi treacă nota 1 pentru că n-am rezolvat subiectul, pentru că, de altfel, ceea ce am scris acolo pe ei i-a făcut să se simtă oarecum bine pentru că au înțeles că acest protest nu este împotriva profesorilor sau a școlii, ci împotriva sistemului de învățământ actual.”

Cuvintele Andreei, care transformă protestul ei în unul tip  #şîeu:

Consiliul Naţional al elevilor le-a cerut participanţilor la simulările evaluării naţionale şi bacalaureatului să predea foile goale sau să-şi scrie pe ele nemulţumirile. Un gest extrem, la care Andreea Varga a răspuns în felul ei: şase pagini de text despre ce nu funcţionează în şcoala românească de azi în sprijinul maturilor de mâine.

Dar cine citeşte măcar „în diagonală” lucrarea ei (reprodusă integral mai jos) descoperă că textul e un manifest pentru schimbarea României în general, nu doar în sistemul de educaţie. Iată doar câteva pasaje din lucrarea elevei:

„Țara asta își pierde statutul de țară democratică pe zi ce trece și odată cu asta se duce și tineretul care ar fi putut să schimbe ceva.”

„Fiecare om care se alătură într-un fel sau altul acestei mișcări de schimbare va însemna ceva”

„Cat despre forma de protest, exact așa cum părinții noștri ies în stradă pentru abrogarea ordonanțelor de urgență, exact așa și noi am căutat o modalitate de a ne face auziți”

„Am decis să protestez pentru că fiecare om contează și am decis că țara asta poate avea un viitor mai bun dacă luptăm pentru asta.”

„Avem libertatea presei, avem libertatea de exprimare, avem mijloace prin care putem face schimbări care par science-fiction acum. Avem oameni deschiși la minte, avem oameni care speră, avem un viitor.”

Integral, lucrarea care a primit nota 1

„Acest protest nu este împotriva simulărilor, sau a profesorilor, sau chiar a școlii, ci împotriva acestui sistem de învățământ”

 • „Stimați profesori, probabil ați înțeles deja că aceasta nu este o lucrare ca toate celelalte și că am ales să mă alătur protestului Consiliului Național al Elevilor, în loc să rezolv subiectul. Ceva îmi spune că această lucrare nu va fi citită până la capăt însă sper să greșesc și sper că cine o va citi să înțeleagă că acest protest nu este împotriva simulărilor, sau a profesorilor, sau chiar a școlii, ci împotriva acestui sistem de învățământ care ne vede pe noi, elevii, ca pe niște numere în statisticile celor de sus.”
 • „Toată această poveste cu simulările nu a fost decât picătura care a făcut ca paharul să dea pe din afară: elevi, părinți și profesori care au ajuns la concluzia că e destul și că ar fi cazul ca aceste experimente făcute de Ministerul Educației Naționale (M.E.N) să înceteze. Deși este un demers lansat de elevi, mulți părinți și profesori au decis să ni se alăture. De ce? Pentru că toate aceste nedreptăți se reflectă asupra tuturor: profesori presați de timp să-și termine de predat materia și care devin inevitabil mai exigenți, elevii care au de acumulat un volum mare de informații într-un timp mult prea scurt și care, oricum o luam, devine stresant și părinți care au așteptări de la copiii lor, dar care văd o degradare zilnică a acestora.”

„O speranță că reforma învățământului nu se va mai face din pix”

 • Menționez faptul că au existat și există foarte multe persoane care nu au înțeles de fapt acest demers: părinți care au spus că nu este decizia elevului dacă se predea foaia goală sau nu, părinți care își ceartă copiii dacă nu iau note mari în simulări și se alătură protestului sau care îi amenință că dacă ei ”vor preda foaia goală atunci în loc de prânz și cină le va fi servită farfuria goală”. Au existat și părinți, și profesori care au considerat, deopotrivă, că a preda foaia goală la simulări înseamnă să-ți faci rău ție, ca elev, și să îți bați joc de munca ta și a profesorilor.
 • Scopul acestui protest nu este să îndemne pe elevi să nu învețe sau să își bată joc de simulări sau de munca anumitor persoane. Scopul acestui protest este de a-i face pe cei de sus și din jurul nostru să înțeleagă că noi, elevii, avem o voce, o părere, o speranță că reforma învățământului nu se va mai face din pix, cu modificări peste noapte, cu schimbarea regulilor jocului în timpul jocului și, dacă nu noi, cel puțin generațiile viitoare să se bucure de un sistem educațional care să le dezvolte gândirea critică, abilitățile în diverse domenii, talentele etc.
 • În acest moment, dacă un elev este interesat de un subiect anume, este nevoit să-și aprofundeze cunoștințele în afara școlii, ba chiar riscând ca membrii școlii să critice activitatea sa.

„Țara asta își pierde statutul de țară democratică”

 • Elevul este beneficiarul primar al sistemului educațional. Aceasta este o definiție pe lângă că are prea mulți trec fără să observe. Avem elevii care se luptă pentru elevi, pentru viitorul lor, pentru drepturi și obligații, pentru respectarea legilor. Toți acești elevi au fost criticați, judecați și chiar batjocoriți, inclusiv de propriii lor colegi. De ce? Pentru că mereu am spus că în România oricum nu se respectă nimic, nu are sens să luptăm pentru că oricum nu le pasă sau ne-a fost frică să deschidem gura pentru a nu ne trece prin acea ploaie de critici.
 • Ei bine, noi, ca elevi, ne uităm la un viitor care încet, încet nu mai există pentru țara noastră. Un viitor care, dacă nu își va schimba direcția, va reflecta niște statistici care vor demonstra că atunci când trebuia să luptăm, noi am spus “lasă, nu te băga tu” sau “lasă că ne descurcăm și așa”. Țara asta își pierde statutul de țară democratică pe zi ce trece și odată cu asta se duce și tineretul care ar fi putut să schimbe ceva.
 • Acestea sunt motivele pentru care noi protestăm și încercăm să-i facem și pe ceilalți să înțeleagă că ceea ce facem sau nu facem acum va avea impact peste câțiva ani. Fiecare om care se alătură într-un fel sau altul acestei mișcări de schimbare va însemna ceva și se va putea uita bucuros la ce s-a făcut, știind că ajutat. De ce vrem să schimbăm sistemul de învățământ Și am ales să protestăm astfel?

„Exact așa cum părinții noștri ies în stradă pentru abrogarea ordonanțelor de urgență”

 • Deoarece educația de azi îl formează pe omul de mâine, om pe care noi îl numim viitorul țării. Cat despre forma de protest, exact așa cum părinții noștri ies în stradă pentru abrogarea ordonanțelor de urgență, exact așa și noi am căutat o modalitate de a ne face auziți, pentru că știm că acum argumentul oamenilor mari este că suntem minori și că nu putem decide singuri, dar peste câteva luni sau un an când terminăm clasa a XII-a se presupune că suntem și noi adulți și putem lua decizii fără ajutorul lor.
 • Ei bine, eu am decis. Am decis că nu mai vreau să se facă modificări în timpul anului școlar și să mă afecteze, am decis că vreau ca școala să-mi dezvolte mai mult decât competitivitatea, am decis să protestez pentru că fiecare om contează și am decis că țara asta poate avea un viitor mai bun dacă luptăm pentru asta.
 • Rezolvând un subiect de bacalaureat am citit un text despre libertatea presei la subiectul I B și aveam ca cerință să scriu un text argumentativ în legătură cu importanța acestui subiect în ziua de azi. Textul pe care l-am citit era preluat dintr-o revistă, iar acest articol avea titlul “Se poate și mai rău”. Nu vreau să vorbesc despre tot ce conține textul, dar ideea e că nu vreau ca în România să fie mai rău.

„Tot respectul pentru cine a citit până aici”

 • Avem libertatea presei, avem libertatea de exprimare, avem mijloace prin care putem face schimbări care par science-fiction acum. Avem oameni deschiși la minte, avem oameni care speră, avem un viitor.
 • Dacă în toate basmele binele învinge răul, atunci putem încerca și noi. Ar fi cazul să nu mai putem spune că “O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale este o operă care aparține genului dramatic și care descrie nu doar politica vremii ci și pe cea actuală. Ar fi cazul să demonstrăm că nu mai suntem pe vremea lui Alexandru Lăpușneanu și că cei cu defecte patologice nu au ce căuta în conducerea țării. Avem democrație, deci principiul ”dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu” nu mai este valabil.
 • Consider că, deși nu am răspuns cerințelor subiectului, mi-am demonstrat cunoștințele în ceea ce privește gramatica și ortografia limbii române. Asta ca să înțeleagă lumea că există modalități de a evalua un elev fără să îl faci să urască școală, învățatul, temele.
 • Aș mai putea spune multe, însă nu știu dacă va citi oricum cineva până aici: despre analfabetismul funcțional, despre drepturi și obligații, despre dezinformare, despre abandonul școlar etc. Vreau totuși să îmi aloc timp pentru rezolvarea subiectului propriu-zis dar pe ciornă. Cum am spus, protestul este împotriva sistemului de învățământ, nu a simulărilor. Știu că trebuie evaluate cunoștințele și știu că din această simulare reiese unde am avea de lucru, dar știu și că voi avea subiecte grilă la matematică și s-a anunțat abia în data de 14 martie.
 • Tot respectul pentru cine a citit până aici pentru că știu Că s-ar putea numi muncă de voluntariat ce faceți dumneavoastră, domnii profesori, atunci când sunteți nevoiți a corecta lucrările de la simulări (#foaiagoală).”

CITIȚI ȘI:

Povestea fabuloasă a lui Ştefan Mandachi spusă de el însuşi. „Eu am rupt lanțul fricilor și cu toții trebuie să topim zalele”. A studiat cinematografie în SUA, a investit într-un film

Suceveanul #şîeu, erou în presa străină: „A construit cea mai mică autostradă din lume”

Andrei Caramitru: „Dacă nu fură banii din Pilonul 2 sau nu avem o devaluare masivă a leului, ne paşte FALIMENTUL în 2019!”

„Chiparosul, Mincinosul…”. Orlando s-a lăudat că va fi cu #şîeu, dar a fugit ca un şobolan după ce Dragnea l-a atacat pe iniţiatorul protestului

Orlando, un JEG uman ajuns în Guvernul României. „Ai auzit? Cîțule, după ce că ești urât, ești și prost!”

3 miliarde de euro împrumut într-o zi?! România îşi sapă singură groapa CRIZEI şi îngroapă generaţiile tinere

Iohannis: „Avertizez Guvernul să nu dea Ordonanţe pentru corupţi până nu se pronunţă poporul prin referendum!”

Demisia şefei de cabinet a premierului ridică miza. Va da Dăncilă ORDONANŢA NUCLEARĂ? Îl va trăda pe Dragnea sau va trăda Europa?

Rareş Bogdan face jocuri de putere din prima zi de politician: cere o mare ALIANŢĂ a opoziţiei PNL-USR-PLUS

Cum face Iohannis din europarlamentare cele mai importante alegeri pentru ROMÂNIA. Vom vota şi pentru referendumul pro-justiţie?

9 COMENTARII

 1. „… Lucrarea a primit nota 1, pentru că n-a răspuns concret la subiecte…”
  Ce ar fi ca la fiecare proba scrisa sau examen, sa scriem ce ne trece prin cap dar fara nicio legatura cu subiectul dat. Daca ti se cere sa explici abordarea sensului giratoriu pe vreme de ceata si ploaie, ce ar fi scriem despre zborul fluturilor în noptile cu luna plina ?

  • Ceea ce spuneti ar fi valabil NUMAI intr-o situatie NORMALA , ADAPTATA vremurilor actuale…
   DAR, cum suntem impotmoliti intr-un sistem anacronic, depasit, ceea ce a scris Andreea este de nota 10 PLUS! Desigur pentru cine INTELEGE ! Ori, pentru a intelege trebuie cel putin doua conditii:
   1. sa nu fii analfabet functional.
   2. sa intelegi vremurile in care traim si cerintele acestor vremuri – in context european.(si nu numai).

  • Iertat-ma dar am senzatia ca va deranjeaza ca un copil sa indrazneasca sa gandeasca si sa mai si afirme asta. Andreea si-a premeditat nota 1 dar a ales sa spuna, decent si perfect gramatical, ca anumite lucruri nu sunt corecte iar factorii de decizie nu trateaza coerent sistemul de invatamant din Romania. Bun, Andreea a comis o cima de lesmajestate dar d-tra sunteti mandru de sistemul de invatamant romanesc?

 2. Bravo Andreea ! Dacă ar fi mulți ca tine ,să se exprime așa , înseamnă că au fost cu adevărat la școală și că temelia este bine fundamentată! Avem nevoie de astfel de exemple ! Baftă să ai ! Am citit până la capăt cu interes, îți mulțumesc !

 3. Felicitari draga domnisoara, pentru analiza detaliata a situatiei din invatamantul romanesc…si am citit lucrarea ta pana la capat…e de nota10,Putini ar reusi o lucrare asemanatoare.
  Felicitari pentru curajul de a spune adevarul in fata ,,fosilelor”din conducerea locala si centrala a invatamantului.
  De aproape 30 de ani nu s-a schimbat mai nimic in bine in invatamantul romanesc, ba din contra.
  O spune cu regret un fost profesor!

 4. Felicitari,Andreea.
  Esti de virsta nepoatelor mele gemene si consider ca si ele au aceeasi atitudine de fronda cu cea pe care o ai tu.Am vazut din video doua lumi diferite;una a unei babe pricajite,incovoiata de virsta dar si de conservatorism,suficienta,emfaza,aroganta specifica majoritatii batrinilor ce au ‘prins’perioada de dinainte de 1989,de acceptare si/sau dorinta de a fi obedinti ‘celui de mai sus'(exceptind Divinitatea)si care cauta printr-un discurs cu’limba de lemn’sa te impresioneze atit pe tine cit mai ales auditoriu servil care mai era putin si facea plecaciuni in fata ‘sefei’ca sa-i faca placere.Pe de alta parte,prin tine am vazut ca putem avea speranta ca nu TINERETUL la modul general trebuie ‘zdruncinat’ca sa se trezeasca din inactiune si sa realizeze ca nu oameni ajunsi la virsta a treia si chiar a doua vor’plati oalele sparte si cu cioburi furate de politicienii verosi si hulpavi ci ei,in corpore,pentru care lupti sa-i atragi de partea ta si nu sa stea in expectativa.Desi sunt unul dintre cei care am criticat grupul majoritar al tinerilor pentru ca eu,facind ~200 km pina la Piata Victoriei(sper ca a celor ca tine si de credinta mea)pentru a participa la proteste,cu sacrificii materiale dar,mai ales,de sanatate la virsta care depaseste 70 ani,acea majoritate pe care o vedeam in fast-food-uri ,la meciuri,distracii etc,atunci cind era ora de revendicare a dreptului nostru,al tuturor la un trai cel putin decent dar,si mai ales,la abandonul de a vota in ziua cind’n-i se hotarasc destinele’pentru cel putin 4 ani si mai bine,vad ca exista si tineri care ies din tiparul descris si isi revendica dreptul la viitor mai bun.Asta i-mi da speranta ca nepoatele mele vor avea sansa sa traiasca intr-o lume mai buna dupa ce eu voi pleca sa le veghez ‘de sus’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here