Andrei Caramitru: „Dacă nu fură banii din Pilonul 2 sau nu avem o devaluare masivă a leului, ne paşte FALIMENTUL în 2019!”

4
4964
Andrei Caramitru

Analistul financiar Andrei Caramitru, fiul cel mare al actorului Ion Caramitru, intrat recent în USR ca sfătuitor al liderului Dan Barna, a reacţionat faţă de dezvăluirile privind falsificarea cifrelor bugetare de către Ministerul de Finanţe.

USR a cerut luni demisia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici. Potrivit deputatului Claudiu Năsui,  Teodorovici “a falsificat datele privind deficitul bugetar”.

Într-o conferinţă de presă organizată la Parlament, deputatul Claudiu Năsui a declarat că statul român a oprit rambursările de TVA, din cauza lipsei de bani la buget:

  • “Cerem foarte ferm demisia domnului Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, pentru că a falsificat datele privind deficitul bugetar şi a făcut lucrul acesta sabotând economia naţională.”
  • „Până acum lucrurile acestea s-au văzut prin anumite cifre care au fost făcute publice asupra plăţii pensiilor şi asupra bunurilor şi serviciilor, de exemplu, care creşteau foarte puternic în ianuarie, dar acum avem şi cifrele privind rambursările de TVA, deci banii economiei private pe care statul român trebuia să îi dea înapoi.”
  • „Practic, în noiembrie, decembrie şi ianuarie statul român nu a mai rambursat TVA”.

El a prezentat un grafic al rambursărilor de TVA.

„Suntem în scenariul Grecia înainte de criză”

Referitor la acest caz, Andrei Caramitru a tras azi din nou un semnal de alarmă despre fragilitatea economiei româneşti în vremuri tulburi.

Am atras atenția deja în decembrie despre problema cifrelor măsluite. Și încă de vreo 3 ori de atunci. Suntem în scenariul Grecia înainte de criză. Însă suntem cu ochii pe ei. Au depășit masiv deja anul trecut ținta de deficit de 3% (care e obligatorie conform regulilor europene) și au MĂSLUIT cifrele. Vom avea în curând o intervenție UE pe procedura de deficit excesiv. În 2019, o să fie mult mai rău – dacă nu fură banii din pilonul 2 sau nu avem o devaluare masivă a leului – ne vom îndrepta spre 6%. Un nivel nefinanțabil, de faliment și intervenție FMI. Pentru că economiile europene sunt în mare scădere. Noi funcționăm acum încă un pic din inerție și pe datorie scumpă – lovitura va fi cumplită. Și va veni înainte de sfârșitul anului, a scris Caramitru pe Facebook.

Se repetă scenariul lui Tăriceanu din 2008?

Situaţia de acum seamănă tot mai mult cu cea din 2008 (Guvernul Tăriceanu), care a provocat criza soldată cu tăierile bugetare din 2010.

În 2008, România a avut un deficit imens – 5,7% din PIB -, dar cu toate acestea Guvernul Tăriceanu s-a împrumutat şi mai mult pentru a mări pensiile, deşi lumea intrase în criză!

Cu alte cuvinte, deşi statul nu avea bani să-şi acopere gaura de 5,7%, s-a împrumutat şi mai mult pentru a mări şi mai tare gaura! De ce? Pentru a îngropa guvernul următor (Boc), despre care Tăriceanu a ştiut că, odată pensiile mărite pe datorie şi cu o economie în care scad încasările la buget, va intra în colaps.

Exact asta face şi Guvernul PSD-ALDE, acum. A mărit cheltuielile statului, tot pe datorie (din ce în ce mai greu de acoperit din împrumuturi), pentru a îngropa viitorul guvernul (probabil PNL-USR-PLUS). Mai grav este că Guvernul Dăncilă face asta în timp ce economia globală dă iarăşi semne de slăbiciune.

Europa scârţâie, România se împrumută iresponsabil

Guvernul României face exact ce-a făcut Guvernul Tăriceanu în timpul crizei izbucnite în 2008: împinge economia spre criză exact „la timp”, cu puţin timp înainte să vină criza din exterior.

România a împrumutat săptămâna trecută 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe

Semne proaste în ţările UE

Recesiunea la nivel global ar putea veni chiar mai repede decât era de așteptat.Îngrijorările privind starea economiei mondiale s-au amplificat şi au fost confirmate de Rezerva Federală Americană, care a decis să nu mai modifice dobânda de referinţă. În plus, mai mulţi indicatori arată o încetinire a economiei, inclusiv în unele ţări europene.

Cel mai clar exemplu este al Italiei, a treia economie din zona euro, ţară intrată deja în recesiune. Economia Germaniei, principalul motor economic al Uniunii Europene, dă şi ea semne de slăbiciune, a „ratat” recesiunea graţie unei creşteri economice la limită – 0,1%.

Franţa este bulversată în continuare de proteste ca reacţii la măsuri de reformă a unui stat anchilozat într-un sistem prea social. Marea Britanie, încă membru UE, suferă cu fiecare zi de incertitudine legată de efectele Brexit.

„De data asta va fi mult mai greu să oprim criza”

Ha-Joon Chang, economist şi scriitor, profesor la Universitatea Cambridge, spune că de data asta, spre deosebire de criza din 2008, va fi şi mai greu ca lumea să stopeze efectele negative:

„Situaţia este fragilă, dar nu pot spune că o criză va erupe anul acesta sau anul viitor. Este dificil de prevestit ce se va petrece în pieţe, dar există deja foarte multe incertitudini şi semne de îngrijorare: Brexit, situaţia din China… Şi când criza va reizbucni, de data asta va fi şi mai greu să o oprim, pentru că deja am consumat toată muniţia, afirmă profesorul.

El crede că dacă va exploda o nouă criză, cetăţenii nu vor mai fi dispuşi să fie cobaii sistemelor politico-financiare:

„Nu cred că lumea va mai fi dispusă să accepte o nouă salvare pe seama sa. Pentru că, ultima dată, toate fondurile publice s-au folosit pentru a salva marile bănci, iar contribuabilii au suferit tăieri de venituri. Dacă nu recuperăm controlul asupra sistemului financiar, nimic nu se va schimba!”, afirmă Ha-Joon Chang pentru El Pais.

CITIȚI ȘI:

3 miliarde de euro împrumut într-o zi?! România îşi sapă singură groapa CRIZEI şi îngroapă generaţiile tinere

Iohannis: „Avertizez Guvernul să nu dea Ordonanţe pentru corupţi până nu se pronunţă poporul prin referendum!”

Demisia şefei de cabinet a premierului ridică miza. Va da Dăncilă ORDONANŢA NUCLEARĂ? Îl va trăda pe Dragnea sau va trăda Europa?

Miracolul de la Ișalnița: hernia de disc a dispărut, Liviu Cervicalu’ a dansat toată noaptea! Nici de „cârja” Codrin n-a mai avut nevoie

4 COMENTARII

  1. Exista vreo instanța in România care sa ia la puricat cum “ au construit “ bugetul cei trei muschetari Dragnea,Tariceanu și daddy Teodorovici! Ori isi bat joc de toți romanii or trebuie luați de guler di băgați la răcoare! Cum sa te împrumuți pe 30 de ani ? Când ai obținut marea “performanța “ ca in 5 ani sa crească datoria publica de peste 5 ( cinci) ori ??????
    O guvernare care pana la urma va falimenta tot și vom plăti noi și urmașii nostrii!!!!! Fiecare pasare pe limba ei piere așa cu acest guvern de ignoranți care ne duc in prăpastie !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.