3 miliarde de euro împrumut într-o zi?! România îşi sapă singură groapa CRIZEI şi îngroapă generaţiile tinere

2
1056

Guvernul României face exact ce-a făcut Guvernul Tăriceanu în timpul crizei izbucnite în 2008: împinge economia spre criză exact „la timp”, cu puţin timp înainte să vină criza din exterior.

Ştirea care a făcut azi înconjurul străzii este că România a împrumutat astăzi 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe, după cum scrie Profit.ro.

Este pentru prima dată când România se împrumută pe 30 de ani în euro. Executivul a mai luat bani de pe piețele externe pe 30 de ani, dar prin vânzarea de obligațiuni în dolari. Nevoia de bani a Guvernului este destul de ridicată, după ce în primele luni ale acestui an a împrumutat mai puțin de pe piața internă, inclusiv din cauza problemelor cauzate sectorului bancar de taxarea activelor, introdusă prin OUG 114.

Creditul în euro, cea mai proastă alegere

Împrumutul în euro este cea mai proastă alegere pentru ministerul de Finanţe, condus de Eugen Orlando Teodorovici. Euro este o monedă care se va aprecia în raportul cu leul (vedem cum explodează deja cursul de schimb).

Obligaţiunile în euro sunt în general pentru ţările dezvoltate, nu pentru state ca România. Mai grav, dacă tot împrumuţi în euro, e bine să o faci pe termen cât mai scurt, nu pe 30 de ani, pentru a putea lichida rapid datoria dacă o ia la vale cursul de schimb.

Boală lungă, moarte sigură

Dar Guvernul PSD şi ALDE nu se gândeşte la viitor, când face astfel de datorii pentru a acoperi gaura bugetară, îngropând astfel generaţiile tinere, în capul cărora va cădea achitarea debitelor făcute acum pe motive eminamente politice (lungirea bolii până la alegeri).

Căci marea durere a acestui ultim împrumut, fie el în euro şi în condiţii proaste, este că banii merg masiv în consum, nu în investiţii publice, care ar putea aduce valoare adăugată.

Practic, împrumutul serveşte masiv plăţii pensiilor, salariilor şi ajutoarelor sociale, mărite oricum artificial şi tot pe datorie şi până acum. O astfel de finanţare este şi inflaţionistă, creşterea de preţuri „mâncând” puternic din veniturile majorate practic degeaba. Iar decontul îl vor suporta salariaţii de azi, viitorii pensionari de mâine.

Ideal era ca Guvernul să se împrumute pe piaţa internă, în lei, de la băncile comerciale. E cea mai ieftină variantă pentri stat. Dar cum ar putea să mai facă asta când a dat Ordonanţa 114, care loveşte puternic în profiturile băncilor? Suprataxate, băncile fie nu mai pot, fie nu mai vor să investească într-un Guvern care se îndatorează pentru consum. De aceea, statul a fost nevoit să iasă pe pieţe externe şi să împrumute în cele mai proaste condiţii: în euro, şi pe termen foarte lung.

Tăriceanu, reţeta prăbuşirii

Situaţia de acum seamănă tot mai mult cu cea din 2008 (Guvernul Tăriceanu), care a provocat criza soldată cu tăierile bugetare din 2010.

În 2008, România a avut un deficit imens – 5,7% din PIB -, dar cu toate acestea Guvernul Tăriceanu s-a împrumutat şi mai mult pentru a mări pensiile, deşi lumea intrase în criză!

Cu alte cuvinte, deşi statul nu avea bani să-şi acopere gaura de 5,7%, s-a împrumutat şi mai mult pentru a mări şi mai tare gaura! De ce? Pentru a îngropa guvernul următor (Boc), despre care Tăriceanu a ştiut că, odată pensiile mărite pe datorie şi cu o economie în care scad încasările la buget, va intra în colaps.

Exact asta face şi Guvernul PSD-ALDE, acum. A mărit cheltuielile statului, tot pe datorie (din ce în ce mai greu de acoperit din împrumuturi), pentru a îngropa viitorul guvernul (probabil PNL-USR-PLUS). Mai grav este că Guvernul Dăncilă face asta în timp ce economia globală dă iarăşi semne de slăbiciune.

Semne proaste în ţările UE

Recesiunea la nivel global ar putea veni chiar mai repede decât era de așteptat. Îngrijorările privind starea economiei mondiale s-au amplificat şi au fost confirmate de Rezerva Federală Americană, care a decis să nu mai modifice dobânda de referinţă. În plus, mai mulţi indicatori arată o încetinire a economiei, inclusiv în unele ţări europene.

Cel mai clar exemplu este al Italiei, a treia economie din zona euro, ţară intrată deja în recesiune. Economia Germaniei, principalul motor economic al Uniunii Europene, dă şi ea semne de slăbiciune, a „ratat” recesiunea graţie unei creşteri economice la limită – 0,1%.

Franţa este bulversată în continuare de proteste ca reacţii la măsuri de reformă a unui stat anchilozat într-un sistem prea social. Marea Britanie, încă membru UE, suferă cu fiecare zi de incertitudine legată de efectele Brexit.

„De data asta va fi mult mai greu să oprim criza”

Ha-Joon Chang, economist şi scriitor, profesor la Universitatea Cambridge, spune că de data asta, spre deosebire de criza din 2008, va fi şi mai greu ca lumea să stopeze efectele negative:

„Situaţia este fragilă, dar nu pot spune că o criză va erupe anul acesta sau anul viitor. Este dificil de prevestit ce se va petrece în pieţe, dar există deja foarte multe incertitudini şi semne de îngrijorare: Brexit, situaţia din China… Şi când criza va reizbucni, de data asta va fi şi mai greu să o oprim, pentru că deja am consumat toată muniţia, afirmă profesorul.

El crede că dacă va exploda o nouă criză, cetăţenii nu vor mai fi dispuşi să fie cobaii sistemelor politico-financiare:

„Nu cred că lumea va mai fi dispusă să accepte o nouă salvare pe seama sa. Pentru că, ultima dată, toate fondurile publice s-au folosit pentru a salva marile bănci, iar contribuabilii au suferit tăieri de venituri. Dacă nu recuperăm controlul asupra sistemului financiar, nimic nu se va schimba!„, afirmă Ha-Joon Chang pentru El Pais.

România se îngroapă de bunăvoie

Toate aceste avertismente, de la SUA la China, Italia şi Marea Britanie nu contează la Bucureşti. Aici, Guvernul se comportă ca şi când economia globală intră într-o perioadă de înflorire: măreşte consumul de orice fel, pensiile speciale, ajutoare sociale etc. şi se împrumută pentru a mări acest consum.

Rezultatul este logic: creşterea preţurilor. În ianuarie, inflaţia din România a fost de 3,5% – cea mai mare din UE. De asemenea, rata de creștere a prețurilor de consum a fost de 3,8%, în luna februarie a anului 2019, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Unele produse alimentare (cartofii, de exemplu) s-au scumpit şi cu 20%. Cam la fel a crescut preţul gazelor la consumatorul casnic în ultimii doi ani.

Dar cu toate aceste manevre pur populiste, apar inevitabil semnele căderii economice. Prognoza de creştere economică a fost deja revizuită în minus, de la 5% la 3,7% (Eurostat), iar deficitul prognozat acum este deja peste limita admisă (3%) – 3,5%. O astfel de scădere a prognozei de creştere economică va face şi mai dificilă susţinerea cheltuielilor statului (pensii, salarii, investiţii publice), dar complică totodată şi obţinerea de împrumuturi externe pentru acoperirea acestui deficit.

Efectele încep să fie resimţite puternic de mediul de afaceri, lovit dur la finele anului trecut de celebra OUG 114, care împinge unele companii spre faliment.

Prăbuşirea sectorului imobiliar

Devine tot mai clar că, în 2019, economia românească se pregătește de vremuri tulburi. Instabilitatea fiscală, deprecierea cursului euro, criza din piața forței de muncă și limitarea accesului la finanțare s-au tradus într-o scădere semnificativă a apetitului pentru business, ce se va resimți în mod semnificativ din a doua parte a anului, arată o analiză Sierra Quadrant.

,,Primele semne negative se văd deja în sectorul construcțiilor, acolo unde scăderea cererii a determinat înghețarea multor investiții, și în comerț, unde accentuarea blocajului financiar a făcut ca multe firme să intre în dificultate’’, spun experții.

Compania estimează, astfel, că din aceste sectoare vor veni, în acest an, și cele mai multe probleme.

,,Numărul suspendărilor de activitate și al dizolvărilor de companii va continua să crească, din a doua parte a anului, posibil cu 20%, mulți dintre investitori căutând să își protejeze capitalul în fața accentuării provocărilor în economie. Dacă criza economică din 2009 a prins mulți investitori vulnerabili, cu investiții și linii de finanțare asumate, în acest an mare parte dintre ei vor alege să își conserve lichiditățile, în speranța că vor exploata la maximum oportunitățile generate de o potențială nouă criză’’, afirmă analiștii Sierra Quadrant.

Fondul Suveran, cadou pentru Rusia?

Pe fondul tuturor acestor probleme din economie, apar informaţii care sporesc suspiciunile că actuala guvernare face jocul Rusiei.

Florin Cîţu, senator PNL, a acuzat Guvernul controlat de Liviu Dragnea de înțelegeri cu rușii prin care ar trăda interesele economice ale României.

Câțu susține că vehiculul financiar prin care Rusia ar urma să obțină control asupra unor zone economice din România este Banca Internațională de Investiții (BII), care acum are sediul la Moscova și în conducerea căreia a fost numit Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, în luna noiembrie, la doar o zi după o întâlnire cu președintele instituției. Apoi a plecat în Cuba, după o escală la Moscova, unde ar fi promis că BII va fi principalul finanțator și partener al controversatului Fond Suveran.

Cele mai multe acuzații se îndreaptă asupra ministrului finanțelor Eugen Teodorovici, despre care Câțu se întreabă dacă este spion rus.

Iată ce scrie senatorul PNL pe Facebook:

Îl acuz pe Eugen Teodorovici de trădarea intereselor României şi ale aliaţilor strategici.

Acest om, care atenţie este ministrul de Finanţe al României şi în acest moment conduce şedintele ECOFIN, a gândit şi plănuit un vehicul financiar prin care Rusia se substituie sancţiunilor UE şi SUA, dar îşi continuă expansiunea mascată economică în vederea susţinerii financiare a unui posibil conflict cu lumea liberă.

Împreună cu şeful lui de partid, Liviu Dragnea, a organizat cu Putin şi Viktor Orban o reţea care trădeaza în mod evident interesele României şi parteneriatele din care România face parte.

Este Eugen Teodorovici spion rus?

Pe 14 noiembrie 2018, Eugen Teodorovici se întâlnea cu Preşedintele Băncii Internaţionale de Investiţii (BII). Bancă cu sediul la Moscova, controlată de Putin.

România a rămas acţionar al acestei bănci înfiinţate de comunisti, iar în 2018 a majorat participaţia cu 4 milioane de euro.

La o zi, Guvernul a executat IMEDIAT ordinul ruşilor: după întâlnirea lui Teodorovici cu Presedintele BII, guvernul Romaniei aproba Hotărârea nr. 921/2018 pentru stabilirea nivelului de reprezentare a României în Consiliul Guvernatorilor și Consiliul Directorilor Băncii Internaționale de Investiții și în Consiliul Băncii Internaționale de Cooperare Economică.

Prin aceasta hotărâre, Teodorovici devenea Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții!

Interesant nu? Exact la o zi după întâlnirea cu Presedintele BII, Teodorovici intra în conducerea acestei bănci, prin decizia Guvernului de la Bucuresti şi a lui Dragnea.

Nu este tot. Acum o să vă prezint dovada că Eugen Teodorovici i-a minţit pe români şi, din punctul meu de vedere, a trădat interesele României, ale UE şi ale SUA, în relaţia cu Rusia.

În timpul întâlnirii din 14 noiembrie s-a discutat şi despre mutarea sediului BII la Budapesta. Decizie susţinută de Dragnea.

Dar s-a mai discutat ceva: agenda întâlnirii conducerii BII din decembrie 2018.

Acum, ATENŢIE mare!

Întâlnirea a avut loc între 3 şi 4 decembrie în statiunea de lux Varadero din…. CUBA! Sunt sigur că acum aţi înţeles.

Eugen Teodorovici a mers în Cuba pentru a fi prezent la această întâlnire. Escala la Moscova a fost doar pentru a lua mandatul de la ruşi? I s-a spus ce să voteze şi cum?

Eugen Teodorovici i-a minţit pe români.

De ce a ascuns Eugen Teodorovici faptul că a participat la această întâlnire? Cum de la câteva zile dupa ce a venit în ţară a dat OUG 114, care a distrus întreaga economie şi de care au profitat doar ruşii?

Acum aveţi scenariul complet, diabolic şi dăunător pentru România şi UE, prin care un grup organizat condus de Dragnea a vândut ţara ruşilor.

Şi mare atenţie! Această bancă va fi principalul partener şi finanţator al Fondului Suveran pentru Investiţii şi Dezvoltare (FSDI), asa cum a promis Teodorovici la întâlnirea de la Varadero.

Astăzi, voi trimite toată documentarea mea în legătură cu acest subiect membrilor ECOFIN, comisarului Federica Mogherini, reprezentanţei CE şi ambasadei SUA.”

CITIŢI ŞI:

„Viorica Dăncilă este cel mai potrivit candidat pentru președinția României”. Odă în SPUTNIK pentru cea cu „recunoaştere internaţională din ce în ce mai amplă”

Băsescu: „Proasta Dăncilă a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu”

Victor Rebengiuc, în ultimul videoclip al trupei „Taxi” cu mesaj dur anti-Ciumă Roşie: „Bă, nenorociţilor!”

Procurorul general, LOVITURĂ dată găştii Dragnea-Tudorel-Adina Florea. Lazăr decide că ancheta TelDrum o face DNA, nu SS

Negocieri dure, la Strasbourg. „Kovesi este favorită pentru şefia Parchetului European”

Băsescu: „Proasta Dăncilă a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu”

Şocul provocat de Dăncilă face ravagii. Şi-a anulat şi ministrul francez de Externe întâlnirea cu Meleșcanu?

Bravo, Dăncilă: Marocul îi închide ușa-n nas lui Tăriceanu! E a doua țară arabă care taxează sever anunțul tembel al premierului român

Iohannis o demolează pe Dăncilă: „Total ignorantă în politica externă. Decizia finală, în privința mutării Ambasadei, aparține Președintelui României”

Dăncilă ia o decizie gravă, împotriva lui Iohannis și a Europei: mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim!

Doamne-ajută! Popa Terheş, exclus din Biserică după ce şi-a vândut sufletul „diavolului” PSD

2 COMENTARII

 1. N-au nici o vină. Noua ne place sa fim înșelați frumos ! Sunt populiști, mai oportuniști decât câinele meu si,mai ales, imorali si fără scrupule. Nu-i interesează decât perna de sub fundul lor. Vin alegerile, una la mâna, apoi, acum se mai pot împrumuta, încă, în curând, nu.
  Pentru ca nu vor mai fi deloc credibili pe piața internațională.

  Au împrumutat azi, când economia cică duduie si nu-si mai încape in piele de prosperitate, când suntem fruntea Europei la creștere economica, 3, 000,000,000 de euro, cu scadenta la 30 de ani, adică alții plătesc, nu ei, la dobânzi de cca 4%. Te doare mintea !

  Ca si cum tu ai trai pe credit, împrumutând mereu,trăgând nădejde că fii și fiicele tale vor catadicsi sa-ti plătească nepăsarea si datoriile, in loc sa plece in bejenie in alta țara.
  Bani care, bineînțeles, in maximum 3-4 luni se vor duce pe salarii nesimțite si pe pensii speciale, plus bani de buzunar pentru baronii locali si vasalii acestora.

  Asemeni vulpoilor, nu-s deștepți, da-s hoți si parșivi. Eu împrumut 3,000,000,000 de euro , ii cheltui în doua-trei luni făcând numere de magie electorala si de prosperitate economica, iar țara
  ( țara, nu ei) plătește 30 de ani !!!
  Pai, comisioanele plătite celor care au aranjat afacerea trec ușor de 1 000 000-1 500 000 euro, adică aproximativ cât ne costa depozitarea aurului în siguranță lin Banca Angliei pe o perioada de cca 20 ani.

  Ce frumoasa este viata ! Totuși, cineva va trebui sa achite aceste datorii in cascada si , citând din Biblie, atunci va „plânsul si scrâșnirea dinților…” si litania chilipirgiului cum ca, vezi, Doamne, „n-am știut ” !

 2. Salut,
  Numele meu este doamna Tatiana Mihail Roșca din Pitești, vreau să informez publicul larg despre o organizație creștină creată pentru a oferi împrumuturi persoanelor în dificultate financiară. Deci, dacă vă aflați într-o situație financiară dificilă și aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere sau dacă aveți nevoie de un împrumut pentru a vă plăti datoriile sau pentru a vă plăti facturile, orice motiv care vă va face să căutați un împrumut, contactați-ne astăzi prin e-mail (marielagonzalezloan@gmail.com) pentru Biblie spune: „Luca 11:10 Căci oricine cere, primește, cel ce caută, și celui care bate, se va deschide ușa.” ocazie să treci prin. Isus este același ieri, astăzi și pentru totdeauna mai mult. contactați acest e-mail acum: marielagonzalezloan@gmail.com pentru împrumutul dvs. de astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.