duminică, aprilie 28, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina"Egiptul ar fi putut face livrări în secret către Rusia fără știința...

„Egiptul ar fi putut face livrări în secret către Rusia fără știința Occidentului”. Un expert militar dezvăluie de ce regimul mareșalului El-Sisi i-ar fi trimis lui Putin 40.000 de rachete pentru războiul din Ucraina

-

Informația apărută în publicația „Washington Post”, conform căreia președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi ar fi ordonat fabricarea a 40.000 de rachete pentru a sprijini invazia rusă în Ucraina, s-ar baza pe date cât se poate de reale. Asta, deși regimurile de la Moscova și Cairo au infirmat-o categoric.

Expertul militar David Gandelman vine cu o explicație întemeiată: Egiptul ar fi sărit în ajutorul Rusiei fiindcă, în urmă cu peste trei decenii, URSS i-a furnizat armament într-o cantitate imensă. De altfel, în timpul Războiului Rece, Egiptul a fost condus multă vreme de regimuri pro-sovietice.

Documentul despre cele 40.000 de rachete produse pentru Federația Rusă, preluat de „Washington Post”, a fost obținut în urma unor scurgeri de date din cadrul Pentagonului. Gandelman susține într-un interviu acordat postului independent de televiziune Current Time că multe arme egiptene coincid cu cele sovietice și rusești, inclusiv în privința muniției pentru proiectilele de 122 mm sau 130 mm.

La fel ca Putin, și Abdel Fattah el-Sisi (68 de ani) conduce un regim autoritar în Egipt. Unele năravuri ale sale le-au depășit pe cele ale fostului lider și dictator Hosni Mubarak. La alegerile din 2018, de pildă, El-Sisi i-a eliminat din cursa electorală pe cei mai înverșunați adversari ai săi, fie arestându-i, fie amenințându-i cu dosare de corupție.

- Advertisement -

Este al șaselea președinte al Egiptului, funcție pe care o ocupă din 2014. Până atunci, Abdel el-Sisi a deținut alte posturi importante în aparatul de stat: director al serviciilor de informații militare (2010-2012), ministru al Apărării (2012-2013), vicepremier (2013-2014). S-a retras din serviciul militar cu funcția de general de armată (2014). La începutul aceluiași an, Abdel el-Sisi a fost promovat la gradul de mareșal.

„Dacă Rusia are nevoie de arme și muniții din Egipt, înseamnă că armata și industria militară ruse nu erau pregătite pentru un război atât de mare”

  • „În contextul unui război atât de mare și al sancțiunilor, Rusia caută în întreaga lume arme și muniții. Iar Egiptul este una dintre acele țări care ar putea ajuta în mod specific în domeniul muniției de artilerie.”
  • „Egiptul are o industrie militară puternică și dezvoltată, iar multe calibre coincid cu cele sovietice și ruse. Prin urmare, acest Sakr-45, adică un proiectil de rachetă de 122 mm, s-ar putea potrivi Rusiei. Mai sunt și cele de 130 mm.”
  • „În sine, numărul de 40.000, despre care se vorbește, nu este atât de semnificativ pentru un război atât de mare. Dar, în principiu, având în vedere că un pachet complet pentru Grad MLRS este de 40 de bucăți, atunci acesta este unul pentru 1.000 de salve complete la o singură instalare.”
  • „Până în 1970, Egiptul s-a mutat din tabăra sovietică în cea americană. Dar în ultimul deceniu, după Primăvara Arabă, după ce Mubarak a fost răsturnat și Frăția Musulmană a venit la putere, iar după aceea Frăția Musulmană a fost răsturnată din nou printr-o lovitură de stat militară, au existat tensiuni între administrațiile americane, în mare parte democrate, și noul regimul El-Sisi.”
  • „Egiptul s-a bazat în ultimul deceniu pe o mai mare diversificare a relațiilor sale externe în general, dar în special a celor militare. Nu se mai bazează pe deplin pe americani, deși în fiecare an primește în mod regulat asistență militară în valoare de peste un miliard de dolari.”
  • „Egiptul ar fi putut foarte bine să facă niște livrări în secret către Rusia, fără știința Occidentului. Din punct de vedere istoric, acest lucru este oarecum ironic: Uniunea Sovietică a furnizat cândva Egiptului o cantitate imensă de arme. Dacă Rusia are nevoie acum de arme și muniție din Egipt, asta arată încă o dată cum armata rusă, industria militară rusă nu erau pregătite pentru un război atât de mare, stfel încât Moscova a apelat la ajutorul fostului ei client, Egiptul.”
  • „În ultimul an au existat multe rapoarte neconfirmate conform cărora atât Rusia, cât și Ucraina caută arme și muniție în toată lumea, inclusiv în diferite țări africane și asiatice.”
  • „Prin urmare, Egiptul, cu puternica sa industrie militară, poate nu numai să transfere arme din depozite, dar, așa cum se discută în acest document, poate produce exact muniția necesară Rusiei. Având în vedere legăturile istorice și consolidarea legăturilor militare ale Rusiei cu Egiptul, acest lucru este destul de normal.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

* După țeapa de miliarde de la Euroins, șefii ASF și-au făcut cadouri de Paște de 6.000 de euro. Vinuri fine franțuzești, ciocolată și foie gras, ca să aibă Sărbători fericite

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -