După ce i-a ratat otrăvirea, Putin îl vrea pe Navalnîi din nou în ghearele sale. Ultimatum: se întoarce în Rusia acum sau va fi arestat

0
2439
Putin - Navalnîi

Serviciul pentru penitenciare din Rusia i-a transmis luni opozantului rus Aleksei Navalnîi un avertisment de ultim moment: să revină imediat din Germania pentru a se prezenta marți dimineață la un birou din Moscova, altfel va fi încarcerat dacă se va întoarce după acest termen, având în vedere că execută o pedeapsă de închisoare cu suspendare, relatează Reuters.

Navalnîi (44 de ani), unul dintre principalii critici ai președintelui Vladimir Putin, a fost transportat la un spital din Germania, în luna august, după ce i s-a făcut rău în timpul unui zbor cu avionul, în Siberia. Germania și alte țări occidentale au afirmat că a fost o tentativă de asasinat, Navalnîi fiind otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok.

Rusia susține însă că nu există nicio dovadă că acesta a fost otrăvit și a negat orice implicare în incident. O investigație a lui Navalnîi, în colaborare cu CNN și cu site-ul specializat în dezvăluiri Bellingcat, a dezvăluit însă și modul în care o echipă a FSB (ex-KGB) a acționat: i-a introdus disidentului otrava Noviciok în lenjeria intimă.

Serviciul Federal al Penitenciarelor l-a acuzat luni pe Navalnîi că încalcă termenii unei pedepse de închisoare cu suspendare, pe care încă o execută, în urma unei condamnări din 2014, şi de sustragerea de sub supravegherea autorităţii pentru verificarea infractorilor.

Citând un articol apărut în revista medicală britanică „The Lancet” referitor la tratamentul acestuia, autorităţile ruse afirmă că Navalnîi a fost externat dintr-un spital din Berlin pe 20 septembrie şi că toate simptomele sale au dispărut până pe 12 octombrie.

„Prin urmare, acest condamnat nu îşi respectă obligaţiile stabilite de instanţă şi se sustrage de sub supravegherea Inspectorului Penal”, a afirmat Serviciul Federal al Penitenciarelor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here