VIDEO. După 33 de ani, performanța Stelei și cea a lui Duckadam au rămas unice

2
405
7 mai 1986: Duckadam aleargă fericit după cel de-al patrulea penalty apărat

Astăzi se împlinesc 33 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni, de către Steaua București.

Afișul finalei de la Sevilla

Finala s-a disputat pe 7 mai 1986, pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla. N-a fost deloc teren neutru, dat fiind că FC Barcelona, campioana Spaniei, juca pe pământ spaniol.

Pe atunci, numărul jucătorilor străini într-o echipă de club era limitat la doi. Barcelona îi avea pe mijlocașul german Bernd Schuster și atacantul scoțian Steve Archibald. Campioana României nu avea jucători străini, regimul comunist nu permitea așa ceva.

Steaua a stabilit atunci două recorduri istorice:

 • prima echipă est-europeană care câștigă Cupa Campionilor Europeni (devenită din 1992 Liga Campionilor);
 • primul portar din lume – Helmuth Duckadam – care apără toate penalty-urile trase spre poarta sa (4 din 4), în finala unei competiții atât de importante.

Cele 8 penalty-uri executate, din care 6 apărate

În cei 33 de ani scurși de atunci, nicio altă echipă românească n-a mai câștigat vreo cupă europeană. Tot Steaua a fost cel mai aproape, în 1989, însă a fost spulberată în finală de AC Milan (4-0).

De asemenea, niciun portar n-a repetat isprava lui Duckadam.

O singură echipă est-europeană a mai câștigat Cupa Campionilor Europeni, și tot la penalty-uri: Steaua Roșie Belgrad, în 1991.

Miodrag Belodedici a jucat ambele finale câștigătoare: și cu Steaua București (în 1986), și cu Steaua Roșie Belgrad (în 1991).

Steaua – FC Barcelona 2-0

STEAUA: Duckadam – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Majearu, Bălan (75 Iordănescu), Boloni, Balint – Lăcătuș, Pițurcă (107 Radu II). Antrenori: Emeric Ienei și Anghel Iordănescu.

FC BARCELONA: Urruti – Gerardo, Migueli, Alexanko, Julio Alberto – Pedraza, Schuster (85 Moratalla), Victor Munoz, Marcos – Carrasco, Archibald (106 Pichi Alonso). Antrenor: Terry Venables (englez).

Arbitru: Michel Vautrot (Franța).

Seria penalty-urilor

 • 0-0: ratare Majearu (apără Urruti)
 • 0-0: ratare Alexanko (apără Duckadam)
 • 0-0: ratare Boloni (apără Urruti)
 • 0-0: ratare Pedraza (apără Duckadam)
 • 1-0: gol Lăcătuș
 • 1-0: ratare Pichi Alonso (apără Duckadam)
 • 2-0: gol Balint
 • 2-0: ratare Marcos (apără Duckadam)

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

 1. Mi-aduc aminte de sferturile din 1989 de meciul: Neuchatel Xamax – Galatasaray 4-0 şi retur Galatasaray – Neuchatel 5-0 cu 5 goluri Tanju Cholak.

  În Semifinale Steaua Bucureşti a bătut pe Galatasaray iar în finală a pierdut cu 0-4 la AC Milano care a marcat de 2 goluri prin Marco Van Basten şi 2 goluri prin Ruud Gullit.

  Amintiri frumoase. Magie şi fotbal, nene.

 2. nu inteleg pe acest dukadam care afirma ca nu stiam sa ne bucuram,ba eu cred ca s a bucurat toata romania in toate straturile ei sociale si spirituale de cand este copil de casa la jiji bate campii acest fost mare sportiv.a vandut ca prostul manusile ca avea nevoie de bani,manca nu stiu cati porci pe an si s a imbolnavit nevasta a plecat in fine omul e dus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here