Notre-Drame de Rouen: Franța – România 3-2. Cauzele unui eșec dureros

5
2119
Florin Segărceanu și Simona Halep

A fost o zi colosală, dar s-a încheiat prost: Franța a învins România cu 3-2, la Rouen, și s-a calificat în finala Cupei Federației. Diferența a făcut-o partida de dublu, și aceea aflată pe muchie de cuțit. Toate cele trei meciuri de duminică s-au prelungit în câtre trei seturi epuizante.

Simona Halep și-a asumat un efort titanic, împins până la eroism. Și-a câștigat cele două meciuri de simplu, dar finalul partidei de dublu a găsit-o epuizată, stoarsă de energie. De aici a venit lipsa de luciditate din ultimele două-trei ghemuri, inclusiv faptul că și-a pierdut serviciul la 4-4 în setul 3, într-un moment decisiv.

Franța – România 3-2

0-1: Simona Halep – Kristina Mladenovici ….… 6-3, 6-1

1-1: Caroline Garcia – Mihaela Buzărnescu … 6-3, 6-3

1-2: Simona Halep – Caroline Garcia ………..…. 6-7, 6-3, 6-4

2-2: Pauline Parmentier – Irina Begu …………… 6-3, 2-6, 6-2

3-2: Kristina Mladenovici / Caroline Garcia – Simona Halep / Monica Niculescu ….. 5-7, 6-3, 6-4.

Meciul cu Franța putea fi câștigat la simplu, dar pe Simona n-a ajutat-o nimeni. Și nu la Mihaela Buzărnescu e problema, ea a pierdut previzibil în fața puternicei Caroline Garcia. Testul adevărului pentru ea ar fi fost partida cu Pauline Parmentier, dar n-a mai apucat să joace: antrenorul Florin Segărceanu a înlocuit-o cu Irina Begu. Iar Irina Begu a fost mult sub nivelul unei semifinale de Cupă Mondială (căci asta e, în fond, Cupa Federației).

Monica Niculescu a fost admirabilă la dublu, un spirit frumos, energic, pozitiv, dar are și ea limitele ei. Nimic, însă, de reproșat.

În concluzie:

 • Simona Halep – excepțională;
 • Monica Niculescu – admirabilă;
 • Mihaela Buzărnecu – neconvingătoare;
 • Irina Begu – dezamăgitoare;
 • Florin Segărceanu – prea mic pentru un război atât de mare (a trăit doar din realizările Simonei).

Problema acestei echipe este că nu are „racheta a doua”. A avut-o, dar n-o mai are, pentru că în ultima jumătate de an toate cele cinci jucătoare care formau plutonul din spatele Simonei Halep (Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu, Ana Bogdan) au avut evoluții slabe, au coborât sau chiar s-au prăbușit în clasamentul WTA.

Anul trecut, pe vremea asta, România avea 6 tenismene în Top 100, dintre care 5 în Top 60. Acum mai sunt doar 4 în Top 100, iar forma sportivă a Mihaelei Buzărnescu este mult sub locul 30 pe care-l ocupă (încă) în lume.

Pozițiile româncelor în clasamentul WTA

2 – Simona Halep

3 – Mihaela Buzărnescu

83 – Irina Begu

99 – Sorana Cîrstea

132 – Monica Niculescu

148 – Ana Bogdan.

Finala Fed Cup se va disputa între Australia și Franța.

CITIȚI ȘI:

5 COMENTARII

 1. Ce-ar fi fost daca: Begu era pastrata doar pentru dublul cu Niculescu si Buzarnescu era lasata sa joace si in al doilea meci si nu era pedepsita pentru ca nu a batut-o pe Garcia in prima zi ?
  Se spune ca Cehia a pierdut meciul cu Romania pentru ca antrenorul a pus-o pe Siniakova sa joace si la simplu si la dublu in aceeasi zi. A pierdut, previzibil, cu Simona si a fost vizibil obosita la dublu, unde au pierdut incredibil, desi erau mari favorite.
  Cam la fel de neinspirat a fost si Segarceanu. Buzarnescu joaca slab, dar pare in progres de la un meci la altul. Alta jucatoare de simplu mai buna nu aveam pentru acest meci si chiar avea sanse sa o bata pe Parmentier, pe cind Begu nu prea mai bate pe nimeni, pentru ca nu e in stare sa duca un meci pina la capat fara sa clacheze. Si nici nu vom avea o a doua jucatoare de simplu daca nu o naturalizam pe Bianca Andreescu (si evident ca e foarte improbabil sa joace pentru Romania).

 2. Da, foarte mulți- in frunte cu CTP – au sărit pe Buzărnescu dupa meciul pierdut impotriva Carolinei Garcia.
  Fără a ține cont că Begu e iesită de multă vreme din …tenis (nu inteleg de ce nu a fost păstrată in echipă Sorana Cârstea, oricum joacă acum mai bine decât Begu)

  Așa, Florin Segărceanu a compromis ultimele două meciuri (ultimul la simplu si cel de dublu)
  In mod normal trebuia lăsata Buzărnescu la simplu și Begu cu Niculescu la dublu.

 3. Trist, în vremuri grele. S-ar părea c-au emigrat sau s-au stins şi specialiştii din sport, sistemul fiind incapabil să producă alţii. S-au umplut zonele decidente cu oameni de gaşcă şi de joc politic. Greu de crezut că la nivelul de competenţă Dăncilă, vom creşte în performanţă prin altceva decât din succese individuale, adesea pe baza pregătirii în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.