„Dragul meu, dacă ai fi ştiut că pleci să te întâlneşti cu glonțul, ca să poată fura ei 30 de ani, te-ai mai fi dus să lupți pentru libertate?”

20
143910

Un text emoționant până la lacrimi: scrisoarea unei mame de erou-martir, postată de Marian Dumitru pe contul său de Facebook. Întrebări retorice şi răspunsuri sincere leagă dureros crimele din 1989 de patimile prezentului.

Scrisoare de decembrie
Dragul meu, au trecut 29 de ani.
Mai mulți decât aveai tu când ai plecat dimineața de acasă, ca să te lupți „pentru libertate şi fericire”. Astăzi, acum 29 de ani, ai ieşit pe uşă. Nu te-ai mai întors, te-a omorât un glonț răzleț.
Mie mi-au zis că sunt mamă de erou; dar eu aş fi vrut să fiu mamă de băiat în viață.
Dragul meu, am rămas singură. Au plecat toți de lângă mine. Unii au murit, restul au plecat din țară. Eu le-am zis că tu ai murit în acel decembrie şi pentru libertatea şi fericirea lor. Dar ei au zis că nu se simt nici liberi şi nici fericiți, aşa că au plecat.
Toți copiii cu care te jucai în fața blocului au crescut, s-au făcut oameni mari şi au plecat şi ei. Nu mai am pe nimeni cu care să vorbesc despre tine.
De parcă nici n-ai fi fost vreodată…
Dragul meu, iubita ta de atunci, din decembrie, s-a căsătorit şi a plecat şi ea. M-a sunat acum vreo douazeci de ani, că e în America, are trei copii şi e fericită.
Eu nu am decât o geacă subțire de fâş, cu care ai plecat. Era albă şi curată, dar ei mi-au dat-o roşie înapoi. Și murdară de pământ…
La început, mă uitam la televizor, dar nu vedeam decât cum s-au pus toți pe furat şi pe distrus țara pentru care ai murit tu. Aşa că nu m-am mai uitat, că mă durea, dragul meu.
Ce putere am eu împotriva tâlharilor? Toată puterea mea întreagă erai tu, dragul meu…
În ultimii ani, am deschis televizorul doar la final de decembrie; că mereu povesteşte de tine şi de ceilalți care au ieşit pe străzi „pentru libertate şi fericire”. Uneori te arată şi pe tine în poze. Mă uit şi plâng, dragul meu.
Au trecut 29 de ani şi iarăşi e decembrie. Am deschis astăzi televizorul.
Dar nu mai zic nimic de tine. Zic doar că ăştia care au distrus țara de când ai murit tu îşi dau o lege ca să scape.
Dragul meu, dacă tu ai fi ştiut, în dimineața aia rece de decembrie, că pleci să te întâlneşti cu glonțul, ca să poată fura ei 30 de ani şi apoi să scape nevinovați, mi-ai mai fi spus că mergi să lupți „pentru libertate şi fericire”?
Dragul meu, mai bine stăteai acasă…
Mai bine încuiam şi aruncam cheia pe geam.
Închid televizorul şi mă pregatesc să mor. Și după ce eu n-oi mai fi, nimeni nu-şi va mai aminti de tine şi de dimineața aceea de decembrie.
De parcă nici n-ai fi fost… dragul meu…

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

20 COMENTARII

 1. Cat de prost, de nesimtit si de ticalos trebuie sa fie Klaus Iohannis care, pentru confortul pe care i-l asigura poporul roman, nu a facut minimul gest de a se pronunta public fata de Solutia care PREVINE coruptia, abuzurile, indolenta, etc., pe care o putea verifica pe propria persoana si familie, verificand daca el si-ar fi putut incalca un juramant de Responsabilitate care s-ar fi incheiat astfel:

  „”Daca nu voi respecta cu sfintenie cele asumate mai sus, Dumnezeu sa abata asupra familiei mele cele mai cumplite nenorociri si sa ma lipseasca pe mine si pe toti cei dragi mie de sanatate si fericire!
  Asa sa ma RASPLATEASCA Dumnezeu!””

  Pentru toti drogatii indragostiti de Iohannis (caci doar drogat poti fi indragostit de un robot de generatie primitiva) fac precizarea ca i-am prezentat Solutia in mai multe Scrisori.

  Prima Scrisoare i-am transmis-o a doua zi de la preluarea mandatului cu Nr.20.304/23-12-2014(!), iar ultima cu Nr.7321/25-09-2018.

  Cat de cretin trebuie sa fie un roman pentru a mai avea consideratie si respect fata de un asemenea monstru, care a „condamnat” poporul roman sa suporte inca 4 ani dezmatul coruptiei, abuzurilor, indolentei, etc.???

 2. @dumitru rizoaica

  Dar oare cat de nesimtit si ticalos esti tu, cand postezi ca sa il injuri pe Iohannis si sa-i aperi pe nenorocitii care au distrus Romania si acum vor sa isi dea legi ca sa scape basma curat si sunt pregatiti sa ne termine cu totul, prin parasirea UE ?! Postezi cumva de la Moscova ?

  Nu IOhannis e de vina pentru faptul ca ticalosi penali ca Dragnea si Tariceanu jubileaza pe cadavrul Romaniei. Sunt de vina aia care i-au votat si cei ce-i sustin. Romania dispare incet incet sub minciuna si abuzurile comise de PSD.

 3. @Dana,ai dreptate dar acest individ nu merita un răspuns.Cedăm în fiecare zi din libertăţile câştigate atât de greu.Cei mai umilitor lucru este că se întâmplă cu instrumentul democraţiei.Francezii au constatat acest lucru.

 4. Pana la urma tot Johannis e de vina, asa deduce un personaj pe-aici, nu hotii!!!
  Culmea, domnule, nu hotii astia care formeaza o retea inspaimantatoare in toata tara…Este o retea inspaimantatoare de hoti care cred ca ei sunt desteptii natiei care merita sa fie bogati chiar cu pretul distrugerii tarii si aservirii acestor teritorii rusilor….aceasa retea il tine pe amaratul de Johannis captiv. Altfel nu-mi explic cum de nu se gaseste o solutie sa se termine mascarada grotesca in care ne macinam zilele….

 5. DACĂ SCRISOAREA ESTE ADEVĂRATĂ ȘI NU FACE PARTE DIN HALUCINAȚIILE BAHICE ALE LUI Grigore Cartianu, atunci sincer am toată compătimirea pentru durerea acestei mame dar mi se pare ciudat cum din pură întâmplare dar știți , numai din întâmplare se găsesc înserate lozincile # Rezist . De exemplu = „ cum s-au pus toți pe furat şi pe distrus țara ” , „ ăştia care au distrus țara … îşi dau o lege ca să scape ” , „ să poată fura 30 de ani ” , NU VI SE PARE CUNOSCUT ???

 6. Dacă am știi dinainte totul, multe ar fi schimbate! Și eu m-am întâlnit cu glonțul, dar mi-a dat Dumnezeu zile, Slavă Domnului, și sunt alături și-i mărturisesc pe cei pe care s-au jertfit pentru noi, ei sunt eroi! Dar nu putem pune așa problema, gândiți-vă cum se simt eroii din primul război mondial ce au făcut România Mare, s-au jertfit, ca după al doilea război mondial să-și vadă țara dezmembrată! Dumnezeu știe pentru ce ne dă aceste lupte, să ne deșteptăm române, să ne deșteptăm! Doamne ajută!

 7. Au luptat si au murit multi atunci, pentru ca romanii sa poata vota. Ce fac romanii? Fac gratare si nu merg la vot fiind complicii hotilor. In 10 august a trebuit sa vina Diaspora sa demonstreze pentru romanii care se uiau pe geam in loc sa iasa sa ajute la stirpirea ciumei rosii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here