Dezinfectanți cu apă chioară: în magazine se vând săpunuri și geluri „biocide“ cu 0% substanță activă! Un atentat la viața oamenilor

2
1847
Produsul biocid comercializat în magazine și farmacii care conține 0% alcool etilic, în loc de 70%, cât scrie pe etichetă - conform analizelor comandate de Turnul Sfatului

O curiozitate a jurnaliștilor sibieni de la publicația Turnul Sfatului a relevat escrocherii incredibile pe piața românească de geluri, săpunuri și lichide dezinfectante: multe dintre acestea sunt, de fapt, apă chioară! Cazul este de competența procurorilor, pentru că reprezintă un adevărat atentat la viața oamenilor mai ales în pandemie.

Mari producători autohtoni și internaționali înșală fără scrupule clienții, prezentând pe etichete informații total diferite de ceea ce se găsește în recipiente, a relevat ancheta. Jurnaliștii au dus 8 produse biocide vândute în magazine la ICECHIM (Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie București) – singurul laborator din România acreditat să verifice conformitatea acestor produse.

Mari producători autohtoni și internaționali înșală publicul vânzându-i apă chioară la preț de dezinfectant „de înaltă eficiență”

Rezultatele sosite după o lună au fost șocante: din cele 8 produse – pe care jurnaliștii au menționat că le-au ales absolut la întâmplare de pe rafturile magazinelor –, 3 (adică 37,5%) nu conțineau ceea ce scria pe etichetă. A fost vorba de un săpun și un dezinfectant care aveau o cantitate de substanță activă mai mică decât cea menționată pe ambalaj și în avizul de punere pe piață.

Unele din aceste produse nu sunt folosite doar de publicul larg, care le cumpără (uneori pe bani deloc puțini) din farmacii, buticuri, hipermaketuri, ci și de medici în cabinete și spitale.

Într-un caz, cel al produsului “Hygienum. Gel antibacterian. Testat virucid”, pe etichetă scria că are 70% alcool etilic, iar analizele de laborator au arătat că nu exista deloc alcool în lichidul respectiv! În schimb, în loc de 70% alcool etilic (dezinfectant), în sticlă se afla alcool izopropilic în proporție de 64,6%. Această substanță are efect contrar alcoolului etilic, a explicat un chimist pentru Turnul Sfatului: „Alcoolul izopropilic nu se poate folosi fără să fie depus un dosar special pentru moleculele aprobate. Cu alte cuvinte, folosind alcool izopropilic în loc de etilic, cu acel biocid nu mai obții deloc efectul pentru care a fost produs. Dimpotrivă, poate înrăutăți situația, determinând bacteriile să devină tot mai rezistente”.

Produsul aparține companiei Grande Gloria Production SA, care și-a mărit profitul de la 6,2 milioane lei în 2019 la 38 de milioane de lei în 2020.

Reprezentanții producătorului au afirmat că, probabil, recipientul cumpărat de jurnaliștii sibieni era, de fapt, contrafăcut, adică golit și reumplut cu altceva.

Nicio instituție a statului român n-a fost curioasă, într-un an de pandemie, să verifice produsele vândute în farmacii și magazine pe post de biocide

Jurnaliștii sibieni notează că, atunci când au dus produsele la testare, reprezentanții ICECHIM au fost surprinși, pentru că nimeni, nicio instituție publică, nicio autoritate din Românie și nici vreo altă asociație pentru drepturile consumatorilor nu a mai venit, până acum, să verifice măcar un singur dezinfectant. Conform publicației sus-amintite, autoritățile au fost avertizate, știau despre ilegalități, dar nicio instituție n-a luat nicio măsură.

Afacerile cu așa-zisele produse biocide au explodat în pandemie. Cererea de avize pentru comercializarea a diverse săpunuri, spray-uri, geluri etc prezentate ca având proprietăți dezinfectante a fost atât de mare, încât a sufocat Comisia de Avizare a produselor biocide din Institutul de Sănătate Publică. Din mai anul trecut, problema a fost preluată de o comisie militară înființată pe durata stării de alertă în cadrul Institutului Cantacuzino. Ofițerii dau acum avizul pentru aceste substanțe biocide vândute publicului.

Turnul Sfatului scrie că printre cei care înșală publicul și pun în pericol viața oamenilor – care cumpără și folosesc substanțele crezând că se dezinfectează, când de fapt își dau cu apă chioară – sunt mari companii românești, dar și firme internaționale foarte puternice la nivel mondial.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mama premierului Florin Cîțu a murit la 7 zile după ce George Simion a târât-o într-un potop de minciuni

* Dan Voiculescu o atacă și pe soția lui Mihai Șora, cu o tehnică securistă: „Am aflat cu tristețe că postările unui venerabil om de cultură nu sunt scrise de acesta, ci de o persoană apropiată…”

* Liderii AUR au votat împotriva propriei legi, prin care ziceau că elimină subvenția pentru partidele politice!

* Șoșoacă a dat buzna peste medicii de la centrul de vaccinare și le-a ținut o lecție de medicină! Ignoranță totală!!!

* Omul lui Tudorache, fost șef al Poliției Locale Sectorul 1 care o fila pe Clotilde, e pericol și pentru propria-i familie! Are interdicție să se apropie la mai puțin de 100 de metri de soția și de fiica sa

* Dezvăluiri despre averea lui Gigi Becali: „Are pământuri de două miliarde de euro. 5.000 de ani nu rămâne fără bani”

* Noua șefă a TVR a început să-l „împacheteze” pe politrucul „Sărmăluță”. Mai întâi, i-a mutat „România 9” la ora 5!

* Top 3 al moderatorilor TV, în viziunea lui Ion Cristoiu: 1. Gâdea (Antena 3); 2. Ciutacu (RTV); 3 Cristache (TVR)

* Alte trei fetițe, de 3, 8 și 11 ani, au fost spălate pe cap cu o substanță toxică, la o săptămână după cele trei surori omorâte cu tomoxan

* Legendarul Kasparov, la București: „Nu președintele Putin, ci dictatorul Putin!” / „Domnule Biden, nu faceți pe plac dictatorilor!”

2 COMENTARII

  1. Românu’ trăiește, MEREUUUU…, în… EXTREME (!): apă-chioară pe post de dezinfectant prin spitale, farmacii și magazine, în schimb copiii sunt dați pe cap cu dezinfectant-de-oi!!!

  2. În concentrații între ~62% și 80% izopropanolul este la fel de eficient ca și etanolul in distrugerea coronavirisului pe suprafețe (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7521917/). Deci produsul respectiv chiar își îndeplinește funcția. Totuși, trebuia etichetat corect din punct de vedere al compoziției. Izopropanolul este mai toxic decât etanolul.
    Ce a spus „chimistul” citat în articol, legat de izopropanol, probabil se referă la concentrații mari (>95%) care, contrar așteptărilor, produc numai o deshidratare a virusului, acesta putând să „își revină” după evaporarea alcoolului. Dar acest lucru este valabil și la etanol în concentrații mari.
    Deci problema aici nu este „etanol vs. izopropanol”, ci etichetare corectă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here