Polițistul Derek Chauvin, ucigașul lui George Floyd, a fost condamnat la 22 de ani și jumătate de închisoare

0
1613
Derek Chauvin în două ipostaze: cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd (2020) și încătușat la tribunal (2021)

Derek Chauvin (45 de ani) a fost condamnat la 22 de ani și 6 luni de închisoare pentru uciderea afro-americanului George Floyd (46 de ani), relatează BBC. Crima „în timpul serviciului” a avut loc pe 25 mai 2020. Sentința a venit după un an și o lună.

Fostul polițist Derek Chauvin este deținut într-o închisoare de maximă siguranță la Oak Heights, în apropiere de Minneapolis. În acest penitenciar sunt închiși unii dintre cei mai periculoși criminali.

Înainte de anunțarea sentinței, judecătorul Peter Cahill a descris motivele pentru care a decis o pedeapsă de 270 de luni pentru ucigașul lui George Floyd.

„Instanța vă condamnă la detenție pentru 270 de luni”

Judecătorul a vorbit despre abuzul de putere comis de Chauvin și de cruzimea pe care acesta a arătat-o față de victima sa. Toate acestea au constituit „factori agravanți”, a spus Peter Cahill.

„Instanța vă condamnă la detenție pentru o perioadă de 270 de luni, cu 10 ani mai mult decât pedeapsa prevăzută de baremul din Minnesota”, a anunțat judecătorul Peter Cahill.

„Decizia mea nu se bazează pe emoție sau simpatie și nici pe opinia publică. Nu încerc să trimit un mesaj”, a adăugat el.

Cu toate acestea, „vreau să recunosc durerea profundă şi imensă pe care o simt toate familiile, în special familia lui Floyd. Aveţi compasiunea noastră”, a spus magistratul.

George Floyd – Derek Chauvin

„De ce? Ce ai gândit când ai îngenuncheat pe gâtul fratelui meu, când știai că nu este o amenințare?”

Baremul de condamnare din Minnesota recomandă 12 ani și jumătate de închisoare pentru crimă. Însă judecătorul Cahill reținuse, înainte de ședință, mai mulți factori agravanți. Sufocându-l pe George Floyd cu genunchiul, pe 25 mai 2020, Derek Chauvin „a abuzat de poziția sa de încredere și autoritate” și „a acționat cu mare cruzime”, a explicat magistratul.

Acesta urmează să facă publică motivația de 22 de pagini în care detaliază sentința dată.

Familia lui George Floyd a cerut instanței vineri, înainte de a fi anunțată condamnarea, să păstreze „pedeapsa maximă”, 40 de ani de închisoare, împotriva fostului polițist Derek Chauvin.

„De ce? Ce ai gândit când ai îngenuncheat pe gâtul fratelui meu, când știai că nu este o amenințare?”, l-a întrebat Terrence Floyd pe agentul de 45 de ani, în timpul unei audieri.

Derek Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd

Cei 12 jurați au decis: „Vinovat!”

Moartea lui George Floyd a generat protestele Black Lives Matter în întreaga țară și în lume, după ce o filmare inițială, apărută în spațiul public, arăta că George Floyd era încătușat cu mâinile la spate, cu fața la pământ, strigând „Nu pot să respir”, în timp ce agentul Derek Chauvin îl imobiliza ținându-și genunchiul pe gâtul lui.

O filmare apărută ulterior arată că trei polițiști, nu unul, stăteau cu genunchii pe George Floyd. Ei puneau presiune simultan pe spate, pe gât și pe coaste. Potrivit lui Martin Tobin, un pneumolog chemat să depună mărturie de către acuzare, această combinație de factori a dus la moartea lui George Floyd, prins între forța polițiștilor și sol.

Juriul l-a găsit pe Chauvin vinovat de asasinarea lui Geroge Floyd pe 20 aprilie. Cei 12 jurați – 7 femei și 5 bărbați – de diferite origini etnice, care deliberaseră la tribunalul din Minneapolis, l-au declarat vinovat pe Derek Chauvin pentru cele trei capete de acuzare: crimă de gradul 2, crimă de gradul 3 şi omor prin imprudenţă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Monstrul din Onești: „Îi promit că tot îl găuresc. Dau drumul la 2-3 grenăzi lângă el. Îi arăt eu cum se moare în moarte crâncenă. Pe comandantul ăsta îl omor, şi pe copiii lui, şi pe nevastă-sa”

* Jaf marca Firea: un teren din Parcul Verdi, răscumpărat de Primărie cu 1.080 euro/mp, a fost concesionat unor „băieți deștepți”, la preț derizoriu, pe 25 de ani!

* Tragedie epică pentru directorul Ivănescu din Ministerul Tineretului: într-o singură zi, soția i-a murit, iar băiatul s-a spânzurat. Soacra i-a fost răpusă de Covid acum două luni

Provocare AUR cu iz rusesc în Transnistria. Zeci de persoane cu tricouri „Votează AUR, alege România!” au încercat să treacă Nistrul, fiind oprite de separatiști

VIDEO. Ofensiva Moscovei: Cozmin Gușă încearcă să construiască o mișcare care să scoată România din Uniunea Europeană!

Un interlop periculos a revenit în pușcărie dintr-o neglijență: și-a uitat pistolul în cabina de probă, la mall! Avea și gloanțe de război

O uriașă escrocherie: „uniunea ziariștilor” cu pensii speciale. Gen. Pavel Abraham, col. Dogaru, baronul Morega, pușcăriașul Roșca Stănescu, caraghiosul Brătianu-„Cartof” iau 50% în plus la pensie. Schema a fost pusă la cale de Doru Dinu Glăvan de la Radioul public

O toxină AUR: Ovidiu Hurduzeu. Își făcea vacațele la Moscova, acum face propagandă pro-Rusia, anti-Occident, anti-vaccinare

* Planul pervers al unui profesor de 54 de ani, din Buzău, tată a trei copii: a încuiat o elevă de 12 ani în clasă și a abuzat-o sexual. Ghinionul lui: totul a fost înregistrat de camerele de supraveghere

Thriller la Euro 2020: Germania – Ungaria 2-2! Nemții au fost la 6 minute de eliminare, deși au jucat toate meciurile la München!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here