Provocare AUR cu iz rusesc în Transnistria. Zeci de persoane cu tricouri „Votează AUR, alege România” au încercat să treacă Nistrul, fiind oprite de separatiști

1
1412

Încă un caz de provocare aparent inexplicabilă din partea AUR, de natură să aducă mari prejudicii României, cauzei democrației în Republica Moldova și să dea muniție taberei filoruse s-a produs miercuri, relatează Aktual24.ro. Un autocar AUR, colantat cu sloganul electoral “Votează AUR, alege România” a forțat intrarea în Transnistria, zona separatistă controlată de milițiile pro-ruse. Activiștii AUR au fost opriți (previzibil), motiv să transmită incidentul pe Facebook și să se victimizeze, deși era clar că asta se va întâmpla.

Incidentul a fost provocat într-un moment când se apropie alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova (11 iulie). AUR face astfel, din nou, jocul propagandei rusești, care se folosește de acțiunile partidului pentru a flutura în fața cetățenilor moldoveni “imperialismul românesc”, “agresivitatea Bucureștiului”, așa-zise intenții ale României de a anexa Moldova.

O mare parte a publicului moldovean, rămasă în siajul propagandei rusești și apoi sovietice din ultimii 200 de ani, este circumspectă sau refuză de-a dreptul ideea unei eventuale uniri cu România. În acest punct nevralgic apasă Rusia sistematic, iar pentru asta este folosit, cel mai adesea, AUR.

Un deputat AUR încearcă să lege numele României și al NATO de provocarea partidului său. Este parlamentarul care l-a jignit grav pe fiul lui Ion Rațiu

Aktual24.ro citează o postare a lui Dumitru Viorel Focșa, pe contul său de Facebook, în care acesta somează autoritățille moldovene să ia măsuri pentru a li se garanta integritatea și a li se permite membrilor AUR Moldova să intre în Transnistria. Și acest apel nu poate fi, în mod evident, decât tot o provocare. De aproape 30 de ani, deși Transnistria face parte de drept din Republica Moldova, teritoriul de dincolo de Nistru nu este sub jurisdicția autorităților moldovene, ci e controlat de separatiștii de pro-ruși, protejați militar de Rusia.

Chiar dacă ar vrea, președinta Maia Sandu nu are ce să facă în această privință, iar un război cu separatiștii susținuți de trupe rusești – care ocupă ilegal acest teritoriu, în pofida tuturor cererilor Moldovei de a-l părăsi – este imposibil.

Deputatul Dumitru Viorel Focșa n-a ezitat să introducă în ecuație numele României și al NATO, deși partidul său este vehement anti-occidental, împotriva UE, NATO și SUA.

“În această seară m-am convins că aceste abuzuri se comit. Solicit autorităților din Republica Moldova, cu precădere președintelui Maia Sandu, să asigure securitatea și integritatea susținătorilor și membrilor AUR cărora nu li se permite accesul în teritoriul ocupat din estul Republicii Moldova. Libertatea reprezintă un drept constituțional. La acest moment, cetățeni cu dublă cetățenie se află pe Nistru. Să nu uite cei de acolo că vorbim și de cetățeni ai României, stat membru NATO. Orice abuz și agresiune fizică nu va fi acceptată“, a scris, provocator-iresponsabil, deputatul Dumitru Viorel Focșa.

Acesta este deputatul AUR care în luna februare a acestui an l-a numit „retardat” pe Nicolae Rațiu, unul dintre cei doi fii ai lui Ion Rațiu – un mare atlantist, un adversar al URSS și al Rusiei agresive. Speriat de scandalul provocat, Focșa și-a pus cenușă în cap, într-un interviu pentru Ziaristii.com, dar ulterior a continuat cu manifestări publice primitive, în ton cu politica anarhistă, pro-rusă a partidului care l-a făcut deputat.

Acțiunile lui George Simion și ale AUR sunt ciclice: apar întotdeauna înaintea unor momente electorale importante din Moldova, când tabăra pro-rusă e la ananghie

Vlad Bilețchi, liderul AUR Moldova, a transmis în direct, pe contul său de Facebook, provocarea pusă la cale la granița cu Transnistria, plângându-se că a fost bruscat.

Liderul AUR România, George Simion, este și el un agent provocator care face jocurile Rusiei sub aparența de așa-zis patriot și naționalist. Frecvența cu care AUR lansează provocări în ajunul unor evenimente electorale importante din Moldova face deja vizibil un scenariu repetitiv.

În 2012, exact înaintea alegerilor pentru prezidențiale din Republica Moldova, pe atunci necunoscutul lider de galerie George Simion a provocat altercații la București, instalând și corturi la Universitate într-o așa-zisă acțiune unionistă. Incidentul, petrecut sub ochii presei, a fost amplu relatat și umflat peste Prut, unde publicul în prag de a merge la urne a aflat cum „România vrea să anexeze Moldova”.

Același Simion a provocat acum câțiva ani incidente la Chișinău, fiind declarat în 2018 persoană indezirabilă și expulzat din țară, cu interdicția de a reveni până în 2023.

Dar el a reapărut la graniță în luna martie a acestui an, unde a forțat intrarea într-o mașină în care se mai aflau și doi copii și spunându-le sfidător vameșilor că el are interdicția de intrare ca simplu cetățean, iar acum vine ca parlamentar român! Evident, nu a fost lăsat să intre, dar și-a făcut numărul, dând din nou muniție propagandei ruse din Basarabia.

Apariția AUR Moldova, în această primăvară, se produce în contextul în care Rusia e în pericol să piardă de sub control țara. Președinte a ieșit pro-europeana Maia Sandu, care a reușit, după lupte grele, să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri anticipate. Dacă partidele pro-europene câștigă, Republica Moldova face un pas mare către Uniunea Europeană.

Așa că de la naftalină a fost scos iar “pericolul românesc”, pentru a mobiliza publicul basarabean sensibil la această temă. AUR încearcă să discrediteze tabăra democratică de la Chișinău generând situații stânjenitoare pentru Maia Sandu și partidele pro-europene simultan cu discreditarea mișcării unioniste.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Ofensiva Moscovei: Cozmin Gușă încearcă să construiască o mișcare care să scoată România din Uniunea Europeană!

* O uriașă escrocherie: „uniunea ziariștilor” cu pensii speciale. Gen. Pavel Abraham, col. Dogaru, baronul Morega, pușcăriașul Roșca Stănescu, caraghiosul Brătianu-„Cartof” iau 50% în plus la pensie. Schema a fost pusă la cale de Doru Dinu Glăvan de la Radioul public

Radu Moraru, dement: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* O toxină AUR: Ovidiu Hurduzeu. Își făcea vacațele la Moscova, acum face propagandă pro-Rusia, anti-Occident, anti-vaccinare

* „Sărmăluță” și Mustăciosu au pierdut procesul cu TVR: emisiunea-trompetă a PSD nu revine la ora 21.00

* Tudorel Toader a tras toate sforile ca să-și bage fiul lector la Universitatea „Cuza” din Iași, pe care o conduce. I-a inventat chiar și o carte!

* Mineriada din 13-15 iunie 1990. Cum a clonat regimul FSN un post de radio. Ziaristul care avea în birou un poster uriaș cu Ion Iliescu

* Thriller la Euro 2020: Germania – Ungaria 2-2! Nemții au fost la 6 minute de eliminare, deși au jucat toate meciurile la München!

* Dramatism în „grupa morții”: timp de 90 de minute, Portugalia a migrat pe toate locurile, de la 1 la 4! În 13 minute era eliminată, în alte 17 era lider

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here