marți, martie 5, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaDe frica unei lovituri de stat, Putin își trădează rădăcinile: GRU detronează...

De frica unei lovituri de stat, Putin își trădează rădăcinile: GRU detronează KGB de la comanda serviciilor secrete rusești

-

O mișcare majoră are loc în aceste zile în serviciile secrete ale Rusiei. GRU, serviciul de informații al armatei, înclocuiește FSB (urmașul KGB) la comanda operațiunilor de spionaj din Ucraina.

Decizia lui Vladimir Putin de înlocuire a FSB de la conducerea operațiunilor de spionaj din zonele de conflict din Ucraina vine pe fondul avansului lent al trupelor Rusiei, dar mai ales ca urmare a problemelor de încredere dintre liderul de la Kremlin și subordonații săi din serviciile secrete, scrie jurnalistul de investigații Andrei Soldatov pe blogul Agentura.ru.

În efortul de a îmbunătăți situația trupelor ruse în Ucraina, Vladimir Putin a făcut din GRU principala agenție de colectare a informațiilor din Ucraina. Și în această nouă remaniere, doi generali joacă rolurile principale: primul este adjunctul șefului GRU, cel de-al doilea e șeful Serviciului 5 al FSB.

Pe 29 aprilie, RTVI, un canal tv strâns asociat cu șeful Rostec, Serghei Chemezov, a dat vestea că Serghei Beseda, șeful Serviciului 5 din FSB, a fost văzut la înmormântarea generalului Nikolai Leonov (KGB). Iar website-ul RTVI anunța că Beseda a ținut un discurs și a fost prezentat ca șef interimar al Serviciului 5. Canalul de televiziune nu a filmat evenimentul, iar singurul scop al acestui mesaj a fost să înăbușe speculațiile despre căderea în dizgrație a acestui puternic general.

- Advertisement -

Andrei Soldatov mai scrie că vestea privitoare la întoarcerea lui Serghei Beseda în biroul lui din Lubianka, săptămâna trecută, s-a confirmat. „Suna ciudat și complet fără precedent. Aruncarea generalului în închisoare și apoi revenirea sa în biroul de șef părea un scenariu mult prea melodramatic, chiar și după standardele actuale. Dintre toți liderii Kremlinului, doar Stalin mai era capabil să joace astfel de jocuri cu generalii săi”, spune jurnalistul rus de investigații.

Tactica KGB: Nu s-a întâmplat nimic!

Soldatov adaugă însă că există o anumită logică în această manevră: Putin insistă cu disperare că războiul merge conform planului. Dar acest lucru nu este așa de evident pentru mulți. Și cea mai mare problemă nu este populația rusă, aflată încă sub controlul propagandei de la Kremlin, ci elitele ruse de la Moscova și birocrația regională, precum și oamenii din agențiile militare și de informații.

Aceștia se îndoiesc din ce în ce mai mult de strategia lui Putin în Ucraina și sunt cei pe care președintele Rusiei trebuie să-i convingă că în Ucraina totul se desfășoară conform planului. Soldatov explică: „Nu poți să-ți trimiți la închisoare generalul superior responsabil de informații în Ucraina și apoi să pretinzi că nu a existat un eșec de informații în Ucraina. Dar nu este pentru prima dată în cariera politică a lui Putin când acesta decide să folosească tactica KGB și să pretindă că lui Serghei Beseda nu i s-a întâmplat nimic. Mai ales că știrea nu a ajuns niciodată la publicațiile sau televiziunile importante, ci s-a răspândit prin canalele citite de elita rusă”.

- Advertisement -

Întoarcerea lui Beseda în biroul său nu înseamnă că Putin continuă să aibă încredere în FSB și, în special, în Serviciul 5 privitor la problema ucraineană.

Săptămâna trecută, Tsargrad, o televiziune pro-Kremlin,  a publicat pe site-ul său un articol intitulat „Generalii victoriei: cine comandă operația specială rusă”. Dintre numeroșii lideri militari, precum Alexander Dvornikov, căruia i-a fost încredințat[ comanda generală a operațiunii, și comandanții mai multor districte și divizii militare, a fost amintit un nume care s-a remarcat din acea listă. Este vorba despre generalul-locotenent Vladimir Alekseev, prim-adjunct al șefului GRU, serviciul de informații militare care a rivalizat întotdeauna cu FSB. Acesta a fost numit acum responsabil de informații în Ucraina.

Sinistrul general Serghei Alekseev

Serghei Alekseev este reprezentantul unui tip special de ofițer din informațiile militare ale Rusiei. El și-a început cariera în forțele speciale, nu ca atașat militar într-o ambasadă din Occident, precum unii fii de generali. În Oficiul Central al GRU, a supravegheat Departamentul 14 (responsabil cu forțele speciale), iar în 2011 a devenit șef de cabinet și prim-adjunct al șefului GRU.

Oameni precum Alekseev au devenit noua față a GRU. Când Serghei Șoigu a devenit ministru al Apărării, în 2012, a hotărât să extindă GRU, după ce sub Serdiukov fusese redus. Pentru aceasta, GRU avea nevoie de sânge nou, așa că forțele speciale au fost considerate cea mai potrivită sursă de personal nou, lucru care-i era la îndemână lui Alekseev. Cei proveniți din forțele speciale sunt ofițeri duri și loiali și nu sunt timizi în metodele lor, dar nu sunt nici spioni rafinați.

Alekseev, de exemplu, a supravegheat operațiunea militară GRU din Siria și a participat la conflictul din Donbass.

De asemenea, numele lui a apărut și în legătură cu atacurile hackerilor de la alegerile din SUA, motiv pentru care se află sub sancțiunile SUA.

Alekseev se află și sub sancțiuni europene, din cauza rolului său în otrăvirea fostului spion Serghei Skripal, la Londra.

Dar este un general dur și încrezător în sine, iar poziția sa, de prim-adjunct al șefului GRU, este – în ierarhia forțelor de securitate ruse – mai puternică decât cea a șefului de informații al FSB.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Demența unui artist genial devenit putinist irecuperabil. Emir Kusturica: „Scopul ultimelor două războaie este acela de a șterge rușii și sârbii de pe fața pământului” / „Acțiunile SUA au dus la nenorocirile din Donbass, și nu introducerea trupelor rusești”

Încă o navă rusească a fost lovită de ucraineni lângă Insula Șerpilor! Vasul Bobrov e în flăcări, tractat către Sevastopol

Șoc la Moscova: Putin l-ar fi dat afară pe șeful Armatei! Generalul Gherasimov a lipsit de la parada de 9 mai, după ce ar fi fost rănit în regiunea Harkov

Putin a eliminat aviația de la parada de 9 Mai din motive politico-militare, nu meteorologice! Ar fi fost avertizat că ar putea fi lichidat

Medic oncolog: „Dacă metastaza a ajuns cu adevărat la oase”, pentru Putin „totul s-ar putea termina în 2022 sau 2023”

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

Viktor Orban, pe urmele lui Putin: Croația are „mare și porturi” care i-ar fi fost smulse Ungariei! Zagrebul, indignat de revizionismul maghiar

CTP: „Pacifismul” este ilogic, slujește propagandei lui Putin. România este de partea bună a istoriei

Ioan Feher, trădătorul care i-a ajutat pe hackerii ruși să atace instituții ale statului român, e fan AUR și citește site-ul lui Buble. E adept al lui Putin și susține Rusia, dar trăiește la Londra!

Trompeta rusească George Simion: „Deblocați portul Constanța de navele din Ucraina!”. Contul liderului AUR colcăie de xenofobie, conspirații și ură

* Sorin Oprescu – 10 ani și 8 luni de închisoare! În total, 63 de ani și 4 luni pentru cei 9 membri ai grupului infracțional organizat – mai mult decât în „dosarul Colectiv”!

* A fugit și Sorin Oprescu! Deși fiul său locuiește la Viena, fostul primar a ieșit din țară pe la Giurgiu, în ziua a doua de Paște

Piedone, primarul lui Dan Voiculescu, va sta la închisoare doar 1 an și 4 luni, din cei 4 ani primiți în „dosarul Colectiv”

* A murit mama corupților Radu și Alexandru Mazăre. N-a rezistat să-și vadă în pușcărie și primarul, și deputatul

„Le e frică de Kovesi”. Guvernul n-a luat încă niciun ban din fondurile UE pentru perioada 2021-2027, iar banii din PNRR pentru autostrăzi sunt ca și ratați de Grindeanu!

Iohannis: „Pentru creșterea prețurilor, nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament! Putin e de vină”

Guvernul PSD-PNL, înapoi în comunism, la lupta cu chiaburii și burghezii. E înfierată specula: „acumularea de mărfuri”, „limitarea vânzărilor”, prețurile „nejustificat de mari”

Silviu Mănăstire pleacă de la B1 TV și trimite săgeți către patronul Sorin Oancea. Nemulțumiri financiare: „Profitul televiziunii a fost de peste 6 milioane de euro”

Dat afară de la TVR, „gornistul penalilor”, Ionuţ Cristache, a fost recuperat de condamnatul Dan Andronic. De luni, emisiune la EVZ

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -