Luptă aprigă pentru putere între comuniștii chinezi. Xi Jinping ar fi suferit un anevrism cerebral, rivalii vor să-l înlăture pentru politica aberantă „Zero-Covid”

0
1537
Xi Jinping - Li Keqiang

Președintele Chinei comuniste, Xi Jinping, ar fi suferit un anevrism cerebral la finalul anului 2021, care i-a afectat puternic starea de sănătate, în contextul în care crește presiunea pentru înlăturarea sa de la putere. Rivalii săi invocă politica irațională „Zero-Covid”, scrie tabloidul britanic „The Sun”.

Potrivit agenţiei de presă ANI, Xi Jinping (68 de ani) a suferit un „anevrism cerebral” la sfârşitul anului 2021, însă liderul chinez a impus să fie tratat cu ajutorul medicinei tradiționale și a refuzat să fie supus unei operații complicate când a ajuns la spital.

Zvonurile privind starea de sănătate a preşedintelui Xi Jinping circulă de mai mulţi ani, iar ultimele speculații au fost alimentate de absenţa lui inexplicabilă de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

În martie 2019, în timpul unei vizite în Italia şi Franţa, liderul chinez a fost văzut şchiopătând vizibil. El a avut nevoie de ajutor în timp ce încerca să se aşeze.

În octombrie 2020, moment de apogeu al pandemiei de Covid, specialiștii au remarcat tusea sa sâcâitoare și vorbirea lentă, în timp ce se adresa publicului din Shenzhen.

În acest moment, în care Partidul Comunist Chinez se pregătește de un nou congres, în urma căruia Xi Jinping era așteptat să-și consolideze puterea, publicația britanică The Sun scrie că au crescut temerile privind o posibilă lovitură de palat, din cauza măsurilor extreme de lockdown luate de liderul chinez.

În ultimele săptămâni, în timp ce statele occidentale par să fi trecut complet peste pandemia de Covid-19, China a revenit la măsurile drastice, punând în carantină severă orașe și regiuni întregi după apariția a doar câteva zeci de cazuri. În multe situații, aceste restricții au dus la o serie de incidente violente între oamenii disperați, rămași fără alimente, și forțele de ordine. Autoritățile de la Beijing au cerut populației să nu mai pună la îndoială politicile stricte de izolare.

În acest context de neliniște socială, neobișnuit pentru China, premierul Li Keqiang a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia „complicată şi gravă” a forţei de muncă, afectată de politica „Zero-Covid”.

Un rival pentru Xi Jinping: Li Keqiang

Aceste mesaje contradictorii, de la vârful guvernului chinez, au ridicat semne de întrebare privind existenţa unei scindări la vârful puterii. Este pusă la îndoială durabilitatea strategiei dure a lui Xi Jinping, scrie „The Sun”.

În plus, Xi Jinping şi Li Keqiang au un istoric tensionat, fiind  consideraţi rivali, scriu cei de la Bloomberg.

Richard McGregor, autorul cărţii „The Party: The Secret World of China’s Communist Rulers”, a declarat: „Este probabil exagerat să spunem că Xi şi Li sunt în conflict, dar declaraţiile lor reprezintă puncte de vedere divergente în cadrul sistemului asupra Covid şi a acestuia. China ajunge în punctul în care este necesară o dezbatere veritabilă, pentru un răspuns rațional la întrebarea: preţul plătit pentru noi blocaje merită prejudiciul economic?”.

Roger Garside, fost diplomat britanic, autorul cărţii „China Coup: The Great Leap to Freedom”, este de părere că Xi Jinping va fi eliminat de oponenţii interni din cadrul Partidului Comunist Chinez printr-o lovitură de stat, la Beijing.

Principala amenințare pentru actualul președinte va veni „din rândurile de vârf” ale Partidului Comunist, susține Garside. Acesta este de părere că politica „Zero-Covid” a Chinei ar putea fi finalul lui Xi Jinping, deoarece strategia sa exagerată a „blocat ţara în izolare” de restul lumii.

„Este de imaginat ca strategia lor Covid-19 să provoace o criză politică”, a declarat diplomatul britanic pentru „The Sun”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* De frica unei lovituri de stat, Putin își trădează rădăcinile: GRU detronează KGB de la comanda serviciilor secrete rusești

* Demența unui artist genial devenit putinist irecuperabil. Emir Kusturica: „Scopul ultimelor două războaie este acela de a șterge rușii și sârbii de pe fața pământului” / „Acțiunile SUA au dus la nenorocirile din Donbass, și nu introducerea trupelor rusești”

Încă o navă rusească a fost lovită de ucraineni lângă Insula Șerpilor! Vasul Bobrov e în flăcări, tractat către Sevastopol

Șoc la Moscova: Putin l-ar fi dat afară pe șeful Armatei! Generalul Gherasimov a lipsit de la parada de 9 mai, după ce ar fi fost rănit în regiunea Harkov

Putin a eliminat aviația de la parada de 9 Mai din motive politico-militare, nu meteorologice! Ar fi fost avertizat că ar putea fi lichidat

Medic oncolog: „Dacă metastaza a ajuns cu adevărat la oase”, pentru Putin „totul s-ar putea termina în 2022 sau 2023”

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

Viktor Orban, pe urmele lui Putin: Croația are „mare și porturi” care i-ar fi fost smulse Ungariei! Zagrebul, indignat de revizionismul maghiar

CTP: „Pacifismul” este ilogic, slujește propagandei lui Putin. România este de partea bună a istoriei

Ioan Feher, trădătorul care i-a ajutat pe hackerii ruși să atace instituții ale statului român, e fan AUR și citește site-ul lui Buble. E adept al lui Putin și susține Rusia, dar trăiește la Londra!

Trompeta rusească George Simion: „Deblocați portul Constanța de navele din Ucraina!”. Contul liderului AUR colcăie de xenofobie, conspirații și ură

* Sorin Oprescu – 10 ani și 8 luni de închisoare! În total, 63 de ani și 4 luni pentru cei 9 membri ai grupului infracțional organizat – mai mult decât în „dosarul Colectiv”!

* A fugit și Sorin Oprescu! Deși fiul său locuiește la Viena, fostul primar a ieșit din țară pe la Giurgiu, în ziua a doua de Paște

Piedone, primarul lui Dan Voiculescu, va sta la închisoare doar 1 an și 4 luni, din cei 4 ani primiți în „dosarul Colectiv”

* A murit mama corupților Radu și Alexandru Mazăre. N-a rezistat să-și vadă în pușcărie și primarul, și deputatul

„Le e frică de Kovesi”. Guvernul n-a luat încă niciun ban din fondurile UE pentru perioada 2021-2027, iar banii din PNRR pentru autostrăzi sunt ca și ratați de Grindeanu!

Iohannis: „Pentru creșterea prețurilor, nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament! Putin e de vină”

Guvernul PSD-PNL, înapoi în comunism, la lupta cu chiaburii și burghezii. E înfierată specula: „acumularea de mărfuri”, „limitarea vânzărilor”, prețurile „nejustificat de mari”

Silviu Mănăstire pleacă de la B1 TV și trimite săgeți către patronul Sorin Oancea. Nemulțumiri financiare: „Profitul televiziunii a fost de peste 6 milioane de euro”

* Fotbalul îl încaieră pe nașul Becali cu finul Pandele. „Cum să permită primarul ca jucătorii să ia bani de la dușmanii mei?” / „Tu, ca naş, faci astfel de acuze despre mine?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here