În ședința Parlamentului European în care Viorica Dăncilă a prezentat bilanțul președinției române la Consiliul UE, europarlamentarul Dragoș Tudorache (USR-PLUS / Renew Europe) a spus câteva lucruri de bun-simț, pentru care premierului PSD ar fi trebuit să-i crape obrazul de rușine.
Tudorache a menționat că succesul președinției române a fost unul al eșalonului tehnic (funcționari și diplomați), în vreme ce eșalonul politic a avut alte preocupări. „Actualul guvern de la București a fost mult prea preocupat de problemele cu justiția ale liderilor săi decât să asigure o președinție ambițioasă”, a spus eurodeputatul PLUS.
Tudorache a menționat și retorica anti-europeană a PSD și ALDE, care „din fericire, a fost drastic sancționată de cetățenii români la votul din 26 mai”.
Mesajul lui Dragoș Tudorache
- „Prima președinție română a Consiliului UE a fost una a contrastelor. La nivel tehnic, funcționarii și diplomații români au reușit să finalizeze 90 de dosare legislative și non-legislative. De aceea vreau să-i felicit pe profesioniștii din spatele scenei, cei care primesc mult prea rar cuvântul «Mulțumesc» pentru munca depusă în aceste 6 luni.”
- „Nu același lucru poate fi spus și despre eșalonul politic al acestei președinții. Cu regret trebuie să spun că actualul guvern de la București a fost mult prea preocupat de problemele cu justiția ale liderilor săi decât să asigure o președinție ambițioasă.”
- „Această lipsă de ambiție politică a fost dublată și de o retorică anti-europeană și populistă din partea partidelor de guvernământ. Din fericire, această retorică a fost drastic sancționată de cetățenii români la votul din 26 mai.”
- „România a dovedit că este mult mai mult decât politicienii care o reprezintă. România înseamnă în primul rând cetățenii care au stat la cozi pentru a vota pentru o Românie europeană. Cu siguranță, ei meritau mai mult de la această oportunitate care vine o dată la 14 ani.”
- „Este nevoie de deblocarea cât mai rapidă a numirii procurorului-șef al Parchetului european. Blocajul numirii a fost unul politic, iar deblocarea trebuie să fie tot un act de voință politică. Aștept de la președinția finlandeză a Consiliului să vină cât mai repede la masa negocierilor cu Parlamentul pentru a ajunge la un acord.”
VIDEO: Discursul lui Dragoș Tudorache, de la minutul 40.
Fragment final din Scrisoarea deschisa a judecatoarei Ruxandra Popescu, care scrie că astăzi este din nou în robă, dar nu vrea să uite:
„Nu vreau să uit că, în calitate de magistrați, trebuie să rămânem permanent vigilenți. Vigilenți în fața probelor care ni se prezintă, vigilenți în fața încercărilor de distorsionare a adevărului; pentru că lipsa de vigilență poate avea urmări de neșters în viața unui om.
Vigilenți în fața oricăror încercări de subminare a independenței noastre, în fața încercărilor de intimidare de orice fel, de , uneori chiar prin fabricarea unor dosare penale împotriva noastră.
Iar pentru ca abuzurile comise de o serie de procurori DNA împotriva judecătorilor sunt evidente, existența și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este o necesitate imperativă pentru a-i proteja pe judecătorii și pe procurorii onești și profesioniști, tocmai de excesul de zel al unor procurori care și-au uitat demult menirea de a fi apărătorii ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor“.
Ruxandra Popescu este judecător din anul 1996 si isi incepe Scrisoarea astfel:
///În ultimii 3 ani și 3 luni am fost: adusă cu mandat la sediul DNA- ST Ploiești în data de 22.03.2016, propusă spre arestare preventivă în aceeași zi și trimisă în judecată la data de 20.05.2016 pentru că, în opinia DNA- ST Ploiești, aș fi pronunțat o hotărâre judecătorească , pentru ca în final să fiu achitată definitiv de ICCJ la data de 13.06.2019”.////