Cum manipulează AUR: eșarfa roșie a unui protestatar de la Brăila, prezentată drept „sânge”. George Simion: „Abuz groaznic! Oameni în spital!”

1
2243

O filmare cu telefonul mobil, în care eșarfa roșie de la gâtul unui protestatar trântit la pământ e prezentată drept “sânge”, a devenit virală pe Facebook, în bula conspiraționiștilor, și pretext pentru liderul AUR, George Simion, să țipe isteric “abuz groaznic” și să pretindă sancțiuni pentru jandarmii care ar fi “băgat oameni în spital”.

Episodul folosit pentru a manipula opinia publică s-a produs la Brăila. Cineva filmează cu telefonul mobil un tânăr care zace pe jos. Din zona capului se vede ceva ce pare o dâră de sânge pe asfalt. Filmarea, difuzată pe Facebook, este preluată și viralizată de mii de ori, cei care o redistribuie scriind că ar fi vorba despre un protestatar bătut de jandarmi și rănit la cap.

„Sângele” care i-a inflamat pe conspiraționiști era o eșarfă pe care, după 5-10 secunde, a și fost luată de cineva de pe jos

Printre cei care au profitat imediat de oportunitate a fost George Simion, liderul AUR, care a distribuit filmarea, scriind: “Acum la Brăila, abuz groaznic! Cer pedepsirea urgentă a celor vinovați”. În scurt timp, postarea mincinoasă a lui Simion a strâns 14.000 de distribuiri, 10.000 de reacții și 3.500 de comentarii.

În realitate, „sângele” era o eșarfă – pe filmare se și poate vedea, doar câteva secunde mai târziu, la un nou cadru cu cel care stătea întins, că “sângele” dispăruse brusc, după cineva îi luase eșarfa de acolo. De asemenea, se aude cum o persoană îi cere celui aflat pe jos să se ridice, pentru că n-a pățit nimic.

Secunda 35 a filmului: un tânăr stă întins pe jos și din zona capului pornește o dâră roșie. Conspiraționiștii o prezintă drept sânge
Secunda 50 a filmului: din nou cadre cu bărbatul întins pe jos. „Dâra de sânge” a dispărut ca prin farmec, după ce prietenul celui care stătea pe jos îi ridicase eșarfa

La 12 ore după propagarea acestui fake de către șeful AUR, – care s-a dus miercuri la Ministerul de Interne pentru a cere socoteală -, Jandarmeria a venit cu precizări: ″În încercarea de a induce ideea unei intervenţii abuzive a jandarmilor, unul dintre manifestanţi a postat pe reţelele de socializare un clip video în care prezintă un tânăr căzut pe jos, cu o pată de culoare roşie în jurul capului, sugerând că este vorba de sânge, ca urmare a unei intervenţii a forţelor de ordine. Facem precizarea că tânărul respectiv avea în jurul gâtului o eşarfă de culoare roşie şi în niciun caz nu era vorba despre sânge, aşa cum tot în imaginile postate se demonstrează acest aspect. Bărbatul respectiv tocmai fusese sancţionat de către jandarmi cu suma de 1.950 lei pentru încălcarea prevederilor legale”.

Ceva mai devreme, într-un alt comunicat, Poliția transmisese: “La sediul Poliţiei Municipiului Brăila a fost condus de către jandarmi un grup de 19 tineri pentru a fi sancţionaţi în urma intervenţiei jandarmilor la manifestaţiile publice avute loc pe raza municipiului. În sediul subunităţii, una dintre persoane a reclamat faptul că a avut o altercaţie cu un jandarm, solicitând să depună plângere penală. Poliţiştii s-au sesizat pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, dosarul penal urmând a fi înaintat spre competenta soluţionare a Parchetului Teritorial Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti”.

Poliția a menționat că persoana care apare în cadru și prezentată ca având “sânge” la cap a fost cea care a reclamat violențele jandarmilor. Tânărul, spun polițiștii, n-a cerut asistență medicală cât a fost la secție, dar la ieșire a spus că i s-a făcut rău și a solicitat o ambulanță.

O altă manipulare ieftină: obișnuita scădere de duminică și luni a numărului de cazuri raportate, cauzată de testarea mică din weekend, a fost prezentată de Simion ca dovada că Guvernul, speriat, a început să „taie” din cifrele „fictive”

O altă prostie debitată de George Simion miercuri a fost aceea că autoritățile, înspăimântate de “amploarea” protestelor (au fost circa 4.000 de oameni în toată țara), ar fi început să mai “taie” din cifrele falsificate ale pandemiei: „Am văzut că, după protestele din ultimele trei seri, a scăzut subit numărul (de infectări – n.red.). Vedem și este cunoscut, a spus și ministrul Sănătății, că numărul de raportări, rata de incidență, chiar și numărul de morți, sunt jonglate politic in funcție de interesul de moment”.

În realitate, sinusoida raportărilor de noi cazuri este aceeași încă de la începutul pandemiei: duminică și luni, numărul infectărilor declarate scade pentru că în weekend se fac mai puține teste.

Dovada: după ce

duminică, 28 martie, au fost 4.439 de cazuri noi,

iar

– luni, 29 martie – 3.825 cazuri,

numărul acestora a urcat iar

– marți, 30 martie, la 6.204,

iar

– miercuri, 31 martie – la 6.156 de cazuri.

Miercuri s-a înregistrat și un nou record de persoane internate la ATI – 1.412. În București, rata de incidență a continuat să crească, ajungând la 7,08 infectări la 1.000 de locuitori.

Aceste lucruri – scăderea numărului de cazuri raportate după weekend – este déjà cunoscut de orice persoană cât de cât informată în România. Folosirea scăderii de duminică și luni ca argument că Guvernul s-a speriat și a început să mai taie din “cifrele manipulate” arată ori prostie, ori lipsă crasă de informare ori – cel mai probabil – un cinism maxim din partea lui George Simion.

Acesta pare să mizeze pe faptul că publicul său este îndeajuns de mărginit încât să se lase manipulat astfel.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Efectul Șoșoacă la analfabeți”: o pacientă Covid atacă medicul de gardă și urlă că va fi omorâtă de doctori la Terapie Intensivă

* Catanga a murit pentru că n-a vrut să stea în spital, s-a tratat singură acasă cu Ivermectină! „Soțul ei spunea mereu că el nu crede în Covid”

VIDEO. Urlete și spume în Parlament. Deputat AUR: „Te bag în p… mă-tii! Du-te dracu’! Băi, păduche, dispari! Îți ordon să dispari! Marș, mă, de-aici! Boule! Măgarule! Papagalule!”

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here