Patronul Pro TV a murit într-un accident de elicopter în Alaska! Avea 55 de ani și legături puternice cu Rusia oligarhică și cu China comunistă

2
11784
Petr Kellner

Petr Kellner (55 de ani), proprietarul PRO TV, se numără printre cele 5 persoane care și-au pierdut viața sâmbătă, în urma prăbușirii unui elicopter în Alaska, anunță „New York Times”. Miliardarul, care era cel mai bogat om din Cehia, se afla la bordul unui elicopter închiriat, Airbus AS350 B3, care s-a prăbușit în apropierea ghețarului Knik din cel mai nordic stat american.

O singură persoană aflată la bord a supraviețuit, iar starea sa este gravă, dar stabilă, potrivit „Alaska State Troopers”.

Omul de afaceri din Cehia era un practicant al schiatului pe ghețar, un sport extrem foarte scump, care presupune lansarea pe ghețar, dintr-un elicopter special adaptat, pentru a coborî pe zăpada neatinsă de nimeni până atunci. Costul unei astfel de aventuri este de aproximativ 15.000 de dolari de persoană.

Vestea morții lui Petr Kellner a fost confirmată de agenția Reuters, Anunțul oficial a fost făcut de PPF, grupul de investiții pe care-l controla miliardarul ceh și prin care preluase compania-mamă a Pro TV.

Mare susținător al lui Putin

Petr Kellner controla grupul ceh PPF Group, care a cumpărat de la gigantul american AT&T pachetul majoritar de acțiuni la Central European Media Enterprises (CME), compania-mamă a Pro TV. Tanzacție a fost aprobată de Comisia Europeană în octombrie 2020.

Petr Kellner deținea un imperiu economic cu legături extrem de strânse cu Rusia lui Putin și cu China comunistă.

În februarie 2020, senatorul american Marco Rubio (Partidul Republican) a cerut, într-o scrisoare trimisă Secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, și Procurorului General, William Barr, investigarea implicațiilor pentru securitatea națională a Statelor Unite a preconizatei vânzări de către concernul american AT&T a companiei Central European Media Group Enterprises (CME) către compania cehă PPF, deținută de afaceristul Petr Kellner. Scrisoarea a rămas fără efect: nu a fost deschisă o investigație oficială în SUA.

Kellner era plasat pe locul 73 în ultimul top Forbes al miliardarilor din întreaga lume, cu o avere estimată la 15,5 miliarde de dolari. El și-a început cariera în Cehia anilor ’90, în „ceața” post-comunistă, vânzând produse de birotică. A devenit un jucător important când, prin intermediul fondului de investiții PPF, a preluat acțiunile multor companii de stat privatizate de guvernele Cehiei din acea perioadă. În 1995, PPF a cumpărat 20% din acțiunile celei mai mari companii locale de asigurări, Česká Pojišťovna, preluând și managementul.

Din acel moment, Kellner a devenit un jucător major pe piața din Cehia și a început expansiunea de business în regiune. A preluat controlul asupra unor afaceri din sectoare diverse, precum:

 • Home Credit (credite non-bancare)
 • Sotio (biotehnologie)
 • O2 Cehia (telecom)
 • Polymetal International (minerit, metale rare)
 • Skoda Transportation (inginerie, construcție de locomotive și mijloace de transport în comun)
 • PPF Banka (bancă)
 • PPF Real Estate Holding (investiții imobiliare)
 • RAV Agro (agricultură).
Petr Kellner

Companiile controlate de Kellner, prin intermediul fondului PPF, au avut legături puternice de afaceri în Rusia, de la operațiuni de creditare (prin Home Credit) la comerț (prin lanțul de retail online Eldorado, vândut în 2016) și minerit (Polymetal).

Într-un studiu publicat în 2019 la editura Routledge despre influența Rusiei în Europa de Est, activistul bulgar pentru democrație Ognian Șentov, președintele Center for the Study of Democracy, arăta că Petr Kellner este un ”activ militant pentru reorientarea geopolitică a Cehiei spre Rusia, chiar și după anexarea ilegală a Crimeei și invazia din Estul Ucrainei”, dar și pentru ridicarea sancțiunilor economice impuse Moscovei de UE. Șentov arată în studiul citat că biografia lui Kellner e strâns legată de comerțul exterior al Cehoslovaciei comuniste, un domeniu dominat de fostele servicii secrete.

Într-un interviu din 2012 în presa din Cehia, Kellner a spus că este în favoarea realegerii lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de președinte al Rusiei.

Simpatia lui Kellner pentru Rusia era cunoscută încă de la apariția Wikileaks – telegramele secrete ale Departamentului de Stat din SUA. Ambasadorul american la Praga nota într-o depeșă din 2008 că Petr Keller i-a transmis îngrijorarea că cetățenii cehi sunt văzuți din ce în ce mai mult de ruși drept interpuși ai SUA. Potrivit ambasadorului american, Kellner i-a mai spus că aproape fiecare rus pe care-l întâlnește își exprimă dezamăgirea că Guvernul Cehiei a decis să găzduiască un radar al Armatei SUA și că rușii se simt trădați pentru că ”frații slavi din Cehia” susțin o prezență americană în regiune.

Kellner era unul dintre apropiații președintelui Milos Zeman, un pro-rus convins și un militant pentru reorientarea Cehiei spre Rusia și China.

În 2014, Kellner și Zeman au fost protagoniștii unui scandal politic major după ce presa locală a scris că președintele s-a întors dintr-o vizită de stat în China cu un avion privat închiriat de miliardar. Kellner participase la întâlnirea dintre președinții Zeman și Xi Jinping, dat fiind că el operează și pe piața din China afaceri în domeniul împrumuturilor nebancare (prin compania Home Credit), dar și în domeniul telecom, unde compania O2 are un parteneriat cu Huawei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ion Cristoiu cere ca tot Maia Morgenstern să fie pedepsită, după ce a fost amenințată cu moartea! Cică „face diversiuni pentru Iohannis”!

VIDEO. Urlete și spume în Parlament. Deputat AUR: „Te bag în p… mă-tii! Du-te dracu’! Băi, păduche, dispari! Îți ordon să dispari! Marș, mă, de-aici! Boule! Măgarule! Papagalule!”

2 COMENTARII

 1. Și la noi, în România, „BĂLTEȘTE” (!), efectiv, de oameni-de-afaceri, mai mari sau mai mici…, care sunt foarte legați de Rusia-PUTINISTĂ și de China-COMUNISTĂ, prin fel de fel de (ÎMBÂRLIGATE, adeseori!) relații, care trec, de multe ori, linia-de-demarcație dintre business și politică!!!

  Dacă n-ar fi să vorbim decât despre NOTORIUL (!) caz al… COLONELULUI-de-SECURITATE/D.I.E. (înainte de 1990, ulterior avansat… chiar GENERAL, în S.I.E.!) Viorel Cataramă, important reprezentant al României în comerțul-exterior (export de mobilier românesc, în special!) cu U.R.S.S., după așa-zisa „revoluție” devenit mare exportator-privat în Rusia și țările-satelit!
  De exemplu, NU sunt DELOOOOC întâmplătoare poziția sa și cea a soției sale privitoare la campania anti-Covid din țările democratice (inclusiv România): teorii-ale-conspitrației, obstrucționarea-constantă prin propagandă-negativă a eforturilor antipandemice ale noii Puteri pro-occidentale, ridicarea-în-Slăvi a politicilor Rusiei și R.P. Chineze ș.a.m.d.!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here